LPG

Başlıca LPG markaları hakkındaki kullanıcı yorumları ve şikayetlerine göz atın, kullanıcı deneyimlerinden yararlanın.

Aygaz

Henüz yorum yok.

İpragaz

Henüz yorum yok.

LPG Hakkında

Halk arasında tüpgaz olarak da bilinen LPG sıvılaştırılmış petrol gazıdır. Renksiz ve kokusuz bir enerji kaynağı olan LPG, olası bir sızıntının hemen fark edilebilmesi için rafinerilerde özellikle kokulandırılır. Rafineriler LPG gazlarının üretildiği yerlerdir. Ham petrolün ayrıştırılması ile elde edilen doğal bir gaz olan LPG, çeşitli ebatlarda ve formlarda çelik tüplere doldurularak kullanıma hazır hale getirilmektedir. Bütan ve propan gazlarının belli miktarlarda karışımı ile elde edilen LPG'nin evlerde kullanılan türü için %70 bütan %30 propan kullanılır. Hidrokarbon esaslı bir gaz olan LPG havadan ağırdır ve zehirli bir gaz değildir. LPG havadan ağır olması sebebi ile ortamdaki oksijeni azaltarak boğulma denilen durumların ortaya çıkmasına neden olabilir.

LPG Nerelerde Kullanılır?

LPG yakıt maddesi olarak gaz fazında kullanılır. Likit Petrol Gazı harfleri ile kısaltılan LPG mutfaklarda pişirme, ısıtma ve soğutma enerjisi ile araçlarda yakıt olarak kullanılabilmektedir. pek çok kullanım alanı olan LPG güvenli, hesaplı aynı zamanda çevre dostu bir yakıttır. Merkezi bir alt yapı gerektirmeden kullanılabilen LPG tüpleri, düşük karbon salınımı nedeniyle pek çok fosil yakıta göre daha çevrecidir. Kolay depolanabilmesi ve taşınabilmesi özelliği ile dilediğiniz her ortamda bu enerjiden faydalanabilirsiniz. Geniş kullanım alanıyla ve verimliliğiyle pek çok yakıt türüne göre göre daha çok tercih edilmektedir.

LPG İle İlgili Merak Edilenler

Lpg donar mı? LPG kimyasal özellikleri nedeniyle yaşam alanlarında donması mümkün değildir. 0 derecede dahi gaz fazına geçebilen LPG, 0 derecenin altında dış ortamdan yeterli enerjiyi alamadığı için kaynamakta zorluk çeker, dış ortamla yaptığı ısı alışverişi sırasında tüpün dışında çiğleşme oluşur ve bu çiğ daha sonra donar. Tüp donması denilen hadise tüpün çevresindeki su buharının donmasıdır. Bu nedenle LPG tüplerinin havalandırma imkanı olan ve oda sıcaklığına yakın ortamlarda kullanılması gerekmektedir. LPG Tüpleri patlar mı? Dış ortamdan aldığı enerji ile gaz fazına geçen LPG tüpleri içerisindeki gaz basıncı ortam sıcaklığına göre 2-3 bar arasında değişmektedir. tüplerin çalışma basıncı 17,5 bar olacak şekilde tasarlanır. Tüp üzerindeki emniyet valfleri basınç 26,5 barın üzerine ulaşması durumunda açılarak yüksek basınçlı gazı tahliye eder. Tüpler tasarlanırken 50 bar basınca dayanacak şekilde üretilir. Tüp patlaması denen hadise tüpün çok uzun süre yüksek sıcaklığa maruz kalması ve ortama yayılan gazın alev alması ile oluşmaktadır.

LPG Oto Gaz Çeşitleri

Sıralı otogaz sistemleri araçlara LPG yakıt adaptasyonu için kullanılan sistemlerdir. Araçlara genellikle simit LPG tankı ya da silindir LPG tankı şeklinde uygulanmaktadır. Araç bagajlarında ya da stepne alanlarında yer kaplaması bakımından LPG tankları kullanım alanlarında kayba yol açmaktadır. Benzin ve mazot fiyatları ile kıyaslandığında daha ucuz bir yakıt olan LPG 4 milyonu aşkın araca uygulanmıştır. LPG alırken nelere dikkat edilmeli? En iyi sıralı otogaz sistemleri nelerdir? gibi sorularınıza gelbaba.com web sitesinden, diğer kullanıcıların değerlendirmeleri ışığında cevap bulabilirsiniz.