Anasayfa gelbaba Gelbaba Portal gelbaba Kripto Para Borsaları gelbaba Blokzincir (Blockchain) Nedir?

Blokzincir (Blockchain) Nedir?

Kripto Para Borsaları
19 Ağustos 2021 Perşembe
Blokzincir (Blockchain) Nedir?

Blockchain, 2008 yılında Satoshi Nakamoto tarafından geliştirilmiş bir kayıt teknolojisidir. Blockchain yani blok zinciri teknolojisi, herhangi bir merkeze bağlı olmadan, dağıtık ağ üzerinde şifrelenmiş işlem takibini gerçekleştiren bir sistemdir. Blockchain teknolojisi, ilk olarak kripto para dünyasına Bitcoin ile giriş yapmıştır. Blockchain’ in güvenliği, kullanmış olduğu dağıtık ağ sayesinde sağlanmaktadır. Blockchain, tüm verilerini bir merkezde toplamak yerine farklı farklı cihaz ya da bilgisayarlarda saklayarak, oluşabilecek tüm tehditlere karşı kendini koruma altına almaktadır.

Blockchain Teknolojisi

Şeffaf bir işleyiş sistemi sunan blok zinciri teknolojisi, verilerini sadece kullanıcıları ile değil, herkesle paylaşmaktadır. Kullanmış olduğu bu şeffaf sistem sayesinde, herkes tarafından bir blok içinde bulunan tüm işlemleri, gönderim kodu ve miktarı görüntülenebilmektedir. Blok zinciri, dijital para ve tüm dijital uygulamalarında kullanılan, her sektörde rağbet gören bir sistemdir. Dördüncü sanayi devrimi olarak adlandırılan Blockchain’ in birçok kullanım alanı bulunmaktadır. Blockchain kullanım alanları; tedarik zinciri, sağlık sektörü, kamu sektörü ve enerji sektörü gibi daha birçok alanda umut vadeden bir sistemdir. Blok zincirini kullanan sektörler, her varlığın ve değerin takibini yapabileceği gibi yüksek maliyetleri, hatalı işlemleri, sahtekarlıklar ve evrak gecikmeleri gibi sorunları da kolaylıkla ortadan kaldırmaktadır. Blockchain teknolojisi, bloklar arasında zincir oluşması ile faaliyet göstermektedir. Her blok, kendinden sonra üretilen bloğa, harf ve sayı dizilerinden oluşan kendi Hash kodunu göndermektedir. Blockchain teknolojisi, kullanmış olduğu bu sistem sayesinde Blockchain ağını oldukça güvenli bir hale gelmekte ve kullanıcıların hizmetine sunulmaktadır.

Blockchain Nasıl Çalışır?

Kullanım alanı bakımından kripto para dışında oldukça geniş bir çalışma alanına sahip olan Blockchain yani Blok zincir için her türlü veriyi takip ve kontrol etmeye yarayan dijital bir sistem diyebiliriz. Blockchain ağında gerçekleştirilen her işlemin şifrelenerek, bloklarda tutulmaktadır. Her bir blok dolduğu zaman sistem yeni bir blok oluşturarak, işleme kaldığı yerden devam eder. Oluşan her blok, bir önceki bloğun hash kodunu kendi bünyesinde tutmaktadır. Blockchain kullandığı bu sistem sayesinde Blockchain ağında kopya blok oluşturmanın önüne geçmekte ve güvenliği sağlamış olmaktadır. Bloklar oluşmaya devam ettikçe aralarında bir zincir oluşmaktadır. Kullanıcıların cüzdanlarından yapacağı varlık gönderme işlemleri Blockchain ağına işlenmektedir. Dijital cüzdanınızdan göndereceğiniz varlık gönderme bilgileriniz, size ait bir Transaction ID kodu oluşturmaktadır. Oluşan Transaction ID kodu sayesinde tüm gönderi bilgilerinize ulaşabilir, takip edebilir ve kolaylıkla inceleyebilirsiniz. Blok zincir teknolojisi, anonim, dağıtık, merkezsiz ve kamusal çalışma prensibini kullanmaktadır ve bloklar arasında oluşan zincir sayesinde bozulamaz ve hacklenemez bir yapıya sahiptir. Blockchain, hem şeffaf bir yapıya sahip oluşu, hem de bozulamaz ve hacklenemez oluşu sayesinde herkesin bu teknolojiye hayran olmasına neden olmuştur.

Blockchain Avantajları

Blockchain, son zamanlarda üretilmiş olmasına rağmen, hayatımıza birçok kolaylık ve avantaj sunan bir teknolojidir. Blok zinciri teknolojisi kripto para alanında kullanılmasının dışında birçok işletme tarafından güvenlik ve hesap verme aracı olarak, tek bir cihazdan
kontrol edilmediği için kullanılmaktadır. Blockchain’ de verilerin birkaç farklı cihazda tutulması dışarıdan gelen tüm tehditleri engellemekte ve kullanıcı güvenliğinin en üst seviyede tutulmasını sağlamaktadır. Blockchain teknolojisinin avantajları arasında; hızlı, güvenilir ve maliyeti oldukça düşük transfer işlemleri, tedarik zinciri yönetimi sayesinde bu yöntemi kullanan her kişiye en doğru bilgiyi vermesi, finansal anlamda oluşabilecek kişisel hataları gidermesi, takip edilebilir ve müdahale edilemez oluşu bulunmaktadır. Ayrıca bunların dışında Blockchain temeli matematiksel bir formüle dayandığı için ağın hata yapma ihtimali bulunmamaktadır.

Benzer Yazılar

Gelbaba İşletme

Markanız için hemen işletme hesabı açın.

Hesap Aç
Gelbaba İşletme

Markanız için hemen işletme hesabı açın.

Hesap Aç

Benzer Yazılar

Gelbaba İşletmeye Katılın

Hemen ücretsiz kaydolarak üyeliğinizi başlatın.

Ücretsiz İşletme Hesabı Açın