Anasayfa gelbaba Gelbaba Portal gelbaba Sağlık gelbaba Doktor Randevu Sistemi: MHRS Ne Demek?

Doktor Randevu Sistemi: MHRS Ne Demek?

Sağlık
3 Kasım 2022 Perşembe
Doktor Randevu Sistemi: MHRS Ne Demek?

MHRS Ne Demek?

Dijitalleşen dünya ve teknolojinin hızlı gelişimi pek çok alanda online hizmetleri erişilebilir hale getirmiştir. Her alanda etkisini gösteren bu gelişim ve değişim sağlık sektöründe de kendini hissettirmiş, vatandaşlara da daha kolay ve hızlı işlem yapabilme imkanı sunmuştur.

Sağlık bakanlığına bağlı bütün kurum ve kuruluşlarda muayene randevusu almak için tasarlanmış bir sistem olan MHRS yani Merkezi Hekim Randevu Sistemi, teknolojideki gelişime paralel olarak hizmet kalitesini arttırmaya ve yapısını yenilemeye devam etmektedir. MHRS ne için kullanılır? sorusunun kısa yanıtı olarak; Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler, ağız ve diş sağlığı merkezleri ve aile hekimlerinden ALO 182 telefon numarası ya da Web üzerinden ve mobil uygulamadan istenilen hastane ve hekimden randevu almak için kullanılır diyebiliriz. Mhrs randevu sistemi hastalara sunduğu kolaylıklar bakımından kısa sürede yaygınlaşmış bir sistemdir. Mhrs randevu alma işlemini gerçekleştiren bir kişi poliklinik hizmetlerinden faydalanabilmektedir.

Ülkemizde uygulanmakta olan MHRS sistemi sağlıkta dönüşüm projesi kapsamında AB'nin kabul ettiği ve uygulanan 20 temel kamu hizmeti arasında yer almaktadır.

MHRS Kayıt Nasıl Yapılır?

Mhrs kayıt işlemi internet üzerinden hastane randevusu almak isteyenlerin merak ettikleri bir durum. Yoğun şekilde kullanılan ve hemen hemen nüfusun tamamına yayılan bu sisteme kayıt olmak, kullanmak için öncelikli adımların başında geliyor. İnternet üzerinden hastane randevusu nasıl alınır? işte bu sorunun kullanımdaki sistemi olan mhrs kayıt işlemi nasıl yapılır bir göz atalım. MHRS giriş için öncelikle web adreslerinden randevu al bölümünde girildiğinde ''yeni üye'' kısmında belirlenen bir şifre ile giriş yapılarak üyelik oluşturmak gerekmektedir. Bir diğer seçenek de mobil ya da akıllı cihazlar üzerinden Mhrs indirme işlemi yaparak sistemin uygulamasını indirmek ve yine yeni üye girişi yaparak sonuca gitmektir.

Mhrs kayıt olma işlemi için yapılan tüm bu işlemlerin başarılı sonuç verebilmesi için yine devletin başka bir kurumu olan nüfus müdürlüğündeki kişisel bilgiler ile doğru bir şekilde bire bir eşleşmiş olması gerekmektedir. Mhrs kullanıcı bilgileri kişisel bilgiler ile eşleşmediğinde üyelik işlemi de gerçekleşmeyecektir.

MHRS Randevu Nasıl Alınır?

MHRS ile randevu alma işlemi hastanelere gitme gerekliliğini ortadan kaldırması açısından son derece kullanışlı bir yapıdır. Devlet hastanelerinden randevu alma hem MHRS sistemi üzerinden hem de ALO 182 aranarak 7/24 yapılabilmektedir. 24 saat hizmet veren bu iki sistem ile tercih edilen ya da uygun olan gün ve saate randevu almak mümkün. MHSR devlet tarafından kurulan bir sistemdir ve özel hastaneleri kapsamamaktadır.

ALO 182 randevu sistemi üzerinden aynı gün için randevu alınamamaktadır. Gece 00:00'ı 1 dakika geçince yeni gün başladığından bu saatte dahi alınan randevular ertesi gün için yapılabilmektedir. Tabi en erken ertesi gün için alınabilen hastane randevuları ileriki tarihlere de alınabilmektedir.

MHRS sisteminden randevu alma işlemini akıllı cihazlar üzerinden yapmak tamamen ücretsizdir. ALO182 hattı aranarak alınan randevularda GSM operatörleri BTK'nın belirlediği üst sınır tarife ücretini geçemediğinden ücretlendirmeler belli tutarlar üzerinden yapılmaktadır. MHRS ALO182 hattından randevu alırken operatörlerden destek almak mümkün. MHSR Web randevu alma işleminde ise öncelik üyelik oluşturmaktır. Akıllı cihazların uygulama marketinden indirilebilen MHRS uygulaması üyeliği kimlik numarası ve şifre ile giriş yaparak randevu alınabilmektedir. Bugün MHRS randevu alma için tıklayınız şeklinde bulabileceğiniz pek çok platform aracılığı ile randevu almak mümkün.

MHRS Randevu Nasıl İptal Edilir?

MHRS sistemi hastane işlemlerini pek çok bakımından kolaylaştıran bir yapıdadır. Randevunun alınması sırasında sunmuş olduğu pratik hizmetleri randevu iptali aşamasında da kullanıcıların hizmetine sunmaktadır. MHRS randevu iptali için belirli koşullar belirlenmiştir. MHRS randevu sayfasına TC kimlik numarası ve şifre ile giriş yaptıktan sonra randevu iptal sayfasına geçebilirsiniz. Burada randevuya kalan süre ile ilgili dikkat edilmesi gereken bir nokta bulunmakta. MHRS sistemi üzerinden alınan randevuya son 15-20 dakika kalana kadar iptal işlemi yapılmalıdır; bu randevuların sağlıklı bir periyotta ilerlemesi, diğer hastaların ve doktorların zamanını çalmamak adına önemlidir.

Randevu geçmişi kısmında alınan tüm randevular görülebilmektedir. İptal etmek istediğiniz randevuyu bu sayfadan seçebilir, ''iptal et'' butonuna basarak randevuyu iptal edebilirsiniz.

Almış olduğunuz randevuları iptal etmenin bir diğer yolu da ALO182 hattını arayarak bilgi güvenliği açısından sorulan sorulara doğru yanıt vererek iptal işlemini gerçekleştirmektir.

MHRS Randevularımı Nasıl Görüntüleyebilirim?

Nüfusun artması beraberinde hastanelerdeki doluluk oranını da etkilemiştir. Randevu alımının kolaylaşması da yine aynı şekilde hastanelerdeki yoğunluğu arttıran sebeplerden birisi olmuştur. Yaşlanan nüfusun birden fazla hastalık ile karşı karşıya kalması aynı hafta hatta aynı gün içerisinde alınan randevuların takip edilmesini de zorlaştırmaktadır. Yaklaşan randevular kadar geçmişte alınan ve gerçekleşmiş olan randevuları da merak eden kişiler MHRS sistemini kullanarak tüm randevularına tek bir ekrandan ulaşabilmektedir.

MHRS randevularımı nasıl görebilirim? diye merak eden kişiler için sistem oldukça basit bir görüntüleme yöntemi sunmaktadır. Bunun için ilgili web sitesi, mobil uygulamalar ve ALO182 çağrı merkezi kullanılabilir.

Öncelikle MHRS mobil uygulaması üzerinden, alınmış olan randevular nasıl görüntülenir ona bakalım. MHRS mobil uygulamadan giriş yapıldıktan sonra açılan ekranda ''randevu geçmişi'' kısmı bulunmaktadır. Bu bölüme giriş yaparak daha önce almış olduğunuz doktor randevularını bir arada görüntüleyebilirsiniz.

Doktor randevularını görüntülemek için kullanabileceğiniz son yöntem olarak ALO182 hattını söyleyebiliriz. Burada bilgi güvenliğini gerektirecek birtakım sorulara doğru cevap verdikten sonra ileriye dönük randevularınız hakkında bilgi alabilirsiniz. MHRS mobil uygulamasından ve Web sitesinden gelmiş geçmiş tüm randevular görüntülenebilirken ALO182 hattı arandığında sadece ileriye dönük randevu bilgisi alınabilmektedir.

MHRS Hizmetleri Nelerdir?

MHRS randevu alma sistemi hizmetleri ile sağlık alanında çok sayıda soruna çözüm bulmak mümkün. Yazımızın başından itibaren aktarmaya çalıştığımız MHRS randevu alma işlemi yanı sıra MHRS aşı randevusu al şeklinde yapılan araştırmalar da son zamanlarda yoğunluk kazanmış durumdadır.

MHRS hizmetleri arasında yer alan diğer seçenekleri de şu şekilde sıralayabiliriz. MHRS üzerinden alınan randevuların görüntülenmesi, MHRS randevu iptali, aile fertleri için randevu alma, MHRS randevu sorgulama, MHRS tahlil sonuçları görüntüleme gibi.

Sistem üzerinde yer alan sıkça sorulan sorular bölümünde, MHRS hesap bilgilerinde yapılabilecek değişiklikler, yeni üye kaydı ile ilgili yönlendirmeler, randevu zamanları hakkında bilgilendirmeler, randevu saatinden ne kadar önce hastanede bulunulması gerektiği ile ilgili bilgiler ve daha pek çok merak edilen cevap yer almaktadır.

MHRS randevu sistemi hizmetlerinden ve sonrasında sunulan sağlık hizmetlerinden yararlanmak için ilk aşama konumunda olan MHRS ile dilediğiniz yerden ve dilediğiniz zaman randevu oluşturma ve sistemin sunmuş olduğu hizmetlerden yararlanmanız mümkün.

Şimdi MHRS hizmetleri kapsamına giren ve kullanıcıların randevularını oluşturdukları kategorilere daha detaylı bir şekilde bakabilir, bu konuda kafalarda oluşan soru işaretlerine de cevap olabilecek birtakım bilgilendirmeleri paylaşabiliriz. Paylaşacağımız başlıklar arasında; hastaneden randevu alma, aile hekiminden randevu alma, aşı randevusu alma ve ağız ve diş sağlığı merkezinden randevu alma yer alacaktır.

Hastaneden Doktor Randevusu Alma

Devlet hastanesinden randevu alma işlemi eskiden bu yana ilk kez alacakların merak ettikleri, hastanelerin müdavimi olanların ise tecrübeleriyle hem kısa sürede hallettikleri hem de çevrelerindekilere akıl verdikleri bir süreçtir. Ülkemizde sağlık alanında yapılan atılımların bir sonucu olan dijitalleşme ile artık internet üzerinden ve mobil cihazlar kullanılarak kolayca hastane, poliklinik ve doktor seçimi yapılabilmekte. Hastaneden doktor randevusu alma sürecinde iki yöntem kullanılmakta ve 24 saat hizmet alınabilmektedir. Bunlardan ilki ALO182 telefon numarasını arayarak gerçekleştirilir. Özellikle belli bir yaşın üstündeki hastaların tercih ettiği bu yöntem ile kişisel bilgilerin teyidi yapılmakta böylece güvenlik aşaması geçildikten sonra randevu alma dahil olmak üzere diğer pek çok işlem yapılabilmektedir.

Bir diğer yöntem de her geçen gün daha fazla kişinin kullanmaya başladığı MHRS üzerinden doktor randevusu alma sürecidir. Bu sistem de 24 saat hizmet esasına göre çalışmaktadır. Uygun olan ya da hastaların tercih ettikleri gün ve saat seçilerek ilerleyen randevu süreci sayesinde poliklinik ve doktor tercihi de yapılabilmektedir. MHRS ile hastane randevusu alma işlemi yapılabildiği gibi randevu iptal işlemleri de yapılabilir.

Bu sistemde randevular 15 günlük olarak planlanmakta ve ona göre randevu verilmektedir. MHRS sistemi üzerinden çeşitli sorgulama işlemleri de yapılabilmektedir. Gidilmek istenen hastane ve doktorun randevuları 15 gün boyunca olu ise, bir gün sonra tekrar aranabilir. İptal olan randevular yerine oluşan boşluklara yeni randevular alınmaktadır. Gün içerisinde 2 defa MHRS sistemi kontrol edilerek randevu için oluşan boşluklar değerlendirilebilir.

Aile Hekiminden Randevu Alma

Sağlık ocakları birinci basamak sağlık hizmeti veren kuruluşlar olarak özellikle gelişmemiş ya da gelişmekte olan bölgeler ile nüfus bakımından çok kalabalık olmayan yerlerde hastaların yaşadıkları sağlık sorunlarına en hızlı çözümü üretmek için kurulmuş sosyal devlet yapılarıdır. Aile hekiminin kim olduğu ve aile hekiminden nasıl randevu alınır sorusunun yanıtı pek çok kişi tarafından merak edilmektedir.

İlk basamak sağlık kuruluşu olması itibariyle hızlı ve vakit kaybı yaşamadan sağlık hizmetlerinden yararlanma imkanının sunulduğu sağlık ocaklarında her bir vatandaşın önceden belirlenmiş ya da kendi seçecekleri aile hekimlerinden salık hizmeti almaları hedeflenmektedir. Bu işlemlerin tamamlanması için öncelikle aile hekimini bilmek gerekmekte ve daha sonrasında aile hekiminden randevu alma işlemi gerçekleştirilmektedir. Aile hekimleri tam gün esasına göre çalışmaktadır ve hastaya ilk teşhis, tedavi ve rehabilite edici hizmeti sunmaktadır. Gezici ya da belli bir sağlık ocağı bünyesinde hizmet veren aile hekimleri kısaca yaşanılan sağlık sorunu karşısında en hızlı çözümü ve yönlendirmeyi sağlamaktadır.

Bağlı olduğunuz aile hekimini öğrenmenin farklı yolları bulunmaktadır. e-devlet kapısı üzerinden kimlik doğrulaması ile ilgili sayfaya girerek aile hekiminiz hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Alile hekimini randevu alma işlemi de ALO 182 çağrı merkezi aranarak yapılabildiği gibi ikinci bir yol olan randevu sistemi adresine girerek de randevu oluşturulabilir. TC Sağlık Bakanlığına aite MHRS sisteminde yapılan uyarıda mesai saatleri içinde randevu almadan da aile hekimine gidebileceğiniz hatırlatılmaktadır. Sağlık alanında ilk başvurulacak hekim aile hekimi olduğundan çalışma saatleri içerisinde randevu almadan aile hekimine gidilebilir.

Aşı Randevusu Alma

Dünyayı kasıp kavuran Covid-19 virüsü ile birlikte hepimizin gündemine giren aşı ve aşılanma kavramı her zamankinden daha fazla araştırılır ve konuşulur durumda. Hemen her insanın hayatını doğrudan ya da dolaylı olarak etkileyen Corona Virüs karşısında en etkili koruyucu önlem olarak aşıyı görmekte. Aşı geçmişten bu yana özellikle bulaşıcı hastalıklarla mücadele etmenin en güçlü yöntemi. Bireysel anlamda kişileri koruduğu gibi toplum sağlığını da sürdürülebilir bir şekilde korumaktadır.

Ülkemizde ve dünyada Covid-19 aşılanma oranları her geçen gün artmakta, birinci ve ikinci doz aşılanmanın ardından üçüncü doz aşılarına da başlanılmış durumdadır. Aşı sürecinin randevu sistemi üzerinden işlediği ülkemizde Corona aşı randevusu alma konusunda iki yöntem kullanılmaktadır. Bunlardan ilki ALO182 çağrı merkezini arayarak oluşturulan aşı randevusu diğeri de MHRS sistemine paralel olarak kullanılan E-nabız sistemi üzerinden alınan randevudur.

Sağlık bakanlığını ''önce kayıt sonra aşı'' sloganı ile yönlendirdiği aşılama süreci şu şekilde kabaca tanımlanabilir.

Vatandaşlar e-nabız sistemi üzerinden veya 2023'e SMS göndererek aşı durumlarını öğrenebilirler.  Eğer kişi aşı yapılacak yaş grubunda yer alıyorsa randevu işlemi için MHRS uygulamasına yönlendirilir ve tarih saat seçilerek randevu işlemi tamamlanır. Randevu oluşturulduktan sonra vatandaşlara SMS ile bilgilendirme yapılır ve randevu bilgileri e-nabız ile MHRS uygulamalarından görülebilir. Randevu tarihinde randevu alınan sağlık kuruluşuna giden vatandaşlar için sağlık personeli ''aşıla'' uygulaması üzerinden sorgulama yapar. Bu uygulama üzerinden uygulanacak olan aşının türüne göre barkod okutulur ve kaydedilir. Kayıt tamamlandıktan sonra aşı uygulanır. Aşılamanın ardından sağlık personeli 2. doz için randevu oluşturur ve bu randevu bilgileri cep telefonuna kısa mesaj ile gönderilir. Bu bilgilere kısa mesaj dışında e-nabız uygulaması üzerinden de ulaşılabilir. Aşılama işlemleri sürecinde hatırlatacağımız bir diğer bilgi da vatandaşların elektronik aşı kartlarına e-nabız ve hayat eve sığar uygulamalarından da ulaşabildikleridir.

Ülkemizde tüm aşıları tamamlanan kişi sayısının nüfusa oranı %50'yi geçmiş durumda. 2. doz aşıdan sonra çıkan 3. doz hatırlatma aşılarının da bu süreçte uygulanması oldukça önemli.

Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerinden Randevu Alma

Ülkemizde en sık görülen sağlık sorunları arasında yer alan ağız ve diş sağlığı hastalıkları pek çok kişi için korkulu rüya olmakta. Diş çürükleri, diş dolgusu gibi daha sıralayabileceğimiz pek çok ağız ve diş problemi için hastanelerden ve ağız ve diş sağlığı merkezlerinden randevu almak için hangi yöntemler kullanılabilir ve bu işlemler nasıl gerçekleştirilir yazımızın bu bölümünde değinmeye çalışacağız.

Ağız ve diş sağlığı merkezlerinden randevu almak için iki yöntem aktif olarak kullanılabilmektedir. Bunlardan ilki ALO182 çağrı merkezini aramak diğeri de MHRS sistemi üzerinden randevu oluşturmaktır. İnternetten diş için randevu alma ya da diş için randevu alma şeklinde internet üzerinden sıkça aratılan bu randevu türü için MHRS  ile e-devlet adreslerinden e-devlet şifresi ile giriş yaprak randevu oluşturulabilir. Bu sistemler üzerinden oluşturulan randevularda dolgu, kanal tedavisi, protez gibi tedaviler için vatandaşların seçmiş oldukları diş hekimleri tarafından tedavi randevusu verilmektedir.

Genel olarak özel bir sağlık hizmeti olduğu düşünülen ağız ve diş müdahaleleri için devletin sağlık kurumları da hizmet vermektedir. Hangi işlemlerin devletin sunmuş olduğu ağız ve diş sağlığı hizmetleri arasında yer aldığını sağlık bakanlığının ilgili sayfalarından bulabilir, ALO182 çağrı merkezinden de öğrenebilirsiniz.

Genel olarak MHRS sistemi kullanarak nasıl randevu oluşturulduğunu ve vatandaşların bu hizmetten nasıl yararlandığını aktarmaya çalıştığımız bu yazımızda yoğun olarak kullanılan sağlık hizmetleri ile ilgili de randevu süreçlerini aktarmaya çalıştık.

MHRS kayıt işlemleri, MHRS randevu oluşturma ve MHRS tahlil sonuçları gibi tüm işlemleri internet üzerinden ve mobil cihazlar kullanarak kolayca yapabilir, tüm sağlık verilerinizi görüntüleyebilirsiniz.

Benzer Yazılar

Gelbaba İşletme

Markanız için hemen işletme hesabı açın.

Hesap Aç
Gelbaba İşletme

Markanız için hemen işletme hesabı açın.

Hesap Aç

Benzer Yazılar

Gelbaba İşletmeye Katılın

Hemen ücretsiz kaydolarak üyeliğinizi başlatın.

Ücretsiz İşletme Hesabı Açın