Anasayfa gelbaba Gelbaba Portal gelbaba E-Ticaret gelbaba E-Ticaret Yasal Mevzuat ve Vergi Uygulamaları

E-Ticaret Yasal Mevzuat ve Vergi Uygulamaları

E-Ticaret
13 Eylül 2021 Pazartesi
E-Ticaret Yasal Mevzuat ve Vergi Uygulamaları

Ticaretin her alanında belli yükümlülükler bulunmaktadır. Bu yükümlülüklerin önemli bir kısmını devlete karşı olan vergi uygulamaları oluşturmaktadır. Kazancın olduğu yerde vergilendirme olur mantığından hareketle gerek reel ticarette gerekse de e-ticarette devletin düzenlemiş olduğu vergi mevzuatları bulunmaktadır. Vergi levhasına sahip olan şahıs ya da kurumsal şirketler kazançlarına göre vergilendirmeye tabi tutulmaktadırlar. Kapsamı ve sorumlulukları maliye bakanlığı tarafından düzenlenen, ticari faaliyetleri ile elde edilen kazançların ne kadarının, ne kadar vergi tutarına denk geldiğini gösteren belge e-ticaret vergi levhası olarak adlandırılmaktadır. Herhangi bir firmanın vergi levhasına sahip olması demek, kazancına göre vergilendirmeye tabi tutulacağını göstermektedir. E-ticaret vergi uygulamaları, şirket türlerine göre ödeme zorunda olunan birkaç vergi türünü düzenlemektedir. E-ticaret vergi mevzuatı gereği aktif satışlar sonrası gelire göre değişkenlik gösteren e-ticaret vergileri bulunmaktadır. Damga vergisi, muhtasar beyanname, KDV, Geçici vergi, gelir vergisi, basit usulde yıllık gelir vergisi bu kalemler arasındadır.

E-Ticarette Vergi Uygulamaları Nelerdir?

E-ticarette vergi uygulamaları konusuna yazımızın başından itibaren kısa kısa değinmeye çalıştık. E-ticaret alanında faaliyet gösteren ve pazara yeni giriş yapan firmaların ne tür vergilerle tabi olduklarını, e-ticaret vergi muafiyetinin ne gibi hallerde geçerli olduğunu ve yurtdışı e-ticaret vergi mevzuatının ne şekilde uygulandığını aktarmaya çalışacağız.

Aslında e-ticaret ile internet üzerinden yapılan satışlarla, fiziksel mağazalardan klasik yöntemlerle yapılan satışların sonunda oluşan vergilendirmenin aynı tüzükte yer aldığını söylememiz gerek. Her iki satış yöntemi sonrasında da fatura düzenleme zorunluluğu bulunmaktadır. E-ticarette şahıs üzerinden yapılan ticari faaliyetler gelir vergisi, tüzel kişiler üzerinden yapılan ticari faaliyetler kurumlar vergisi kapsamında yer almaktadır. Bu anlamda e-ticarette gerçekleştirilen satışlar KDV kapsamına girmektedir. E-ticaret vergi mevzuatı gereği oluşan vergi türlerinden yukarıda bahsetmiştik. Bu vergilerin ödenmemesi durumunda klasik anlamda satış yapan vergi mükelleflerine uygulanan yaptırımlar, e-ticaret ile satış yapan kişi ve tüzel kişiler için de geçerli olmaktadır. Vergi sorumluluklarını yerine getirmeyen e-ticaret firması sahiplerini vergi cezaları beklemektedir. E-ticaret yaparak kazanç elde edenlerin tespiti çok daha kolaydır. Ödemesi yapılmayan veriler için de geriye dönük pek çok ceza tahakkuk ettirilebilmektedir.

E-ticaret sektöründe yer alan ya da yer almayı planlayanların vergi uygulamaları konusunda en çok merak ettikleri konuların başında e-ticaret vergi muafiyetleri gelmektedir. E-ticaret yapan herkes vergi ödemek zorunda değildir. Aynı muafiyet şirket kurma zorunluluğu için de geçerlidir, yani e-ticarette şirket kurma zorunluluğu da bulunmamaktadır. Evlerde üretilen ürünleri e-ticaret yoluyla bir pazar yerinde ya da sosyal medya üzerinden satan kişiler, evden çalışanlar için vergi mükellefi muafiyetinden yararlanabilir. Aynı durum ikinci el eşya satışı yapılan çeşitli pazar yeri platformları üzerinden yapılan işlemler için de geçerlidir. E-ticaret vergi mevzuatı girişimcilere bu gibi opsiyonlar tanımaktadır. Bu noktada kazanç bakımından üst sınır yıllık 220 bin TL olarak belirlenmiştir. Bu tutarı aşması durumunda bu vergi muafiyeti kanunundan yararlanılamamaktadır.

E-ticarette gelir vergisinden muaf tutulmak için gerekli şartları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Evlerde imal ettikleri ürünleri internet üzerinden ya da sosyal medyadan satanlar
  • Kişinin iş yerinin bulunmaması şartı
  • Sanayi tipi veya seri üretim yapan makine ve aletlerin kullanılmaması
  • Vergiden muaf esnaf belgesinin alınması
  • E-ticaretten yapılan tüm hasılatın bankada açılacak ticari hesaptan yapılması
  • Hasılat tutarının yıllık 220 Bin TL'yi aşmaması

E-ticarette bir diğer merak edilen konu yurtdışı e-ticaret vergi uygulamaları ile ilgilidir. bu noktada iki önemli konu soru bulunmakta; Birincisi yurtdışı sitelerden alışverişte ne kadar vergi ödenir? İkincisi de internetten yurtdışına satış yapıldığında vergilendirme ne şekilde olur? Gümrük vergisi olarak adlandırılan vergi türü Avrupa birliği ülkelerinden sipariş edilen ürünler için %18, Çin ve diğer ülkelerden verilen siparişler için de %20 oranında uygulanmaktadır. İnternet üzerinden yurtdışına satış yapan mikro ihracatçılara da %50 oranında vergi muafiyeti uygulanmaktadır.

Benzer Yazılar

Gelbaba İşletme

Markanız için hemen işletme hesabı açın.

Hesap Aç
Gelbaba İşletme

Markanız için hemen işletme hesabı açın.

Hesap Aç

Benzer Yazılar

Gelbaba İşletmeye Katılın

Hemen ücretsiz kaydolarak üyeliğinizi başlatın.

Ücretsiz İşletme Hesabı Açın