Anasayfa gelbaba Gelbaba Portal gelbaba Teknoloji Market gelbaba Elektrikli Aletler Kaç Watt Harcar?

Elektrikli Aletler Kaç Watt Harcar?

Teknoloji Market
9 Şubat 2022 Çarşamba
Elektrikli Aletler Kaç Watt Harcar?

Ne yazık ki ülkemizde son zamanlarda en önemli gündem maddelerinden biri elektrik faturaları ve gelen fahiş zamlar. Çeşitli gelir grubunda yer alan insanların ortak bir sorunu haline gelen yüksek faturalar, sosyal medya hesaplarında dahi paylaşılıyor ve bu konuda ciddi bir kamuoyu oluşuyor. Gerek haneler, gerekse ticarethaneler yüksek elektrik faturalarından şikayetçi ve oldukça mağduriyet yaşanmakta. Elektrik faturası için kredi çeken insanlar, işyerlerini kapatan işletmeciler olduğuna dair haberleri de üzülerek izliyoruz. İnsanlar yüksek elektrik faturaları ile karşılaşmamak için kullandıkları elektrikli aletlerin ne kadar elektrik tükettiğini, tasarruf için neler yapmaları gerektiğini öğrenmeye yönelik araştırmalar yapmaktadır. Gelbaba.com Portal olarak bu yazımızda sizlere  yardımcı olmaya çalışacak, yüksek elektrik faturaları ile karşılaşmamak için neler yapabileceğine dair araştırmalarımızı ve önerilerimizi sunacağız.

Elektrik Tüketimi Nasıl Hesaplanır?

Ülkemizde elektriğin pahalı olduğunu söylemek herhalde yanlış olmaz. Gerek elektrik üretim maliyetlerinin yüksek oluşu, gerekse ülkemizin ekonomik durumu elektriğin fiyatını artırmaktadır. Özellikle 01 Ocak 2022 tarihinden itibaren geçerli %52 ile %130 arasında bir zam yapılmıştır. 150 kW’a kadar olan tüketim için 1,37 TL/kWh olan ücret 150 kW üzerindeki kısım için 2,06 TL/kWh olmuştur. Bir örnek vermek gerekirse 1 Ocak 2021'de 245 lira, 1 Aralık'ta ise 331 lira fatura ödeyen bir vatandaşın, 1 Ocak 2022'de 420 lira ödediği yönünde basında haberler çıkmıştır. Bunun sonucunda yazılı ve görsel basında, sosyal medyada yapılan paylaşımlar sonucunda oluşan kamuoyu neticesinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun 31 Ocak 2022 tarihli kararıyla 150 kW’lık tüketim sınırı 210 kW’a çıkarılmıştır. Ancak bunun da tüketiciler nezdinde bir rahatlama yaratıp yaratmayacağı merak konusudur.

Gündelik durumlardan bu kadar bahsetmişken yazımızın başlığımızın konusu olan elektrik tüketiminin nasıl hesaplanacağı hakkında sizleri yazımızın ilerleyen bölümlerinde detaylı olarak bilgilendireceğimiz. Basit anlamda söylemek gerekirse faturanızın oluşturulması için elektrik sayacınızın okunduğu tarihte alınan ilk endeks ile son endeks arasındaki farkın hesaplanmasıyla elektrik tüketiminiz hesaplanmaktadır. Bu da faturanızda ayrıntılı olarak yer almaktadır. Gelin şimdi elektrik faturasında yer alan terimleri ve anlamları inceleyelim.

Elektrik Faturasındaki Terimler ve Anlamları

Elektrik faturası geldiğinde ilk olarak baktığımız yer herhalde ödenecek olan tutarın yer aldığı kısımdır. Peki bu elektrik faturası nasıl hesaplanır ya da gelen bu fatura için elektrik faturası nasıl okunur diye hiç düşündünüz mü?

Elektrik faturasında çok fazla terim vardır ve bu terimler doğrultusunda hesaplamalar ile  elektrik faturaları oluşmaktadır. Burada sizin işinize yarayacağını düşündüğümüz terimlerden ve anlamlardan bahsedeceğiz.

Öncelikle bu yazıda karşımıza çok fazla çıkacak olan watt nedir ve kilowatt nedir açıklamalarını yapalım. Elektriksel bir güç birimi olan watt “W” harfi ile gösterilir. Kilowatt ise elektriksel güç birimi olan watt’ın bin katı olan birimi ifade eder “kW” ile gösterilir.

Elektrik Tüketim Değeri: kWh cinsinden tüketicinin fatura dönemi içerisinde yaptığı elektrik kullanım miktarını belirtir. Fatura dönemi içerisinde yaptığınız elektrik kullanımı bu kalemde gösterilmektedir.

Elektrik Birim Fiyatı: EPDK tarafından yıl içerisinde 4 defa yapılan ve çeyrek dönemlerin başında açıklanan (1.çeyrek Ocak, Şubat, Mart 2. çeyrek Nisan, Mayıs, Haziran, 3. çeyrek Temmuz, Ağustos, Eylül, 4. çeyrek Ekim, Kasım, Aralık) kWh başına faturaya yansıyacak ücreti gösterir.

Elektrik Tüketim Tutarı: Elektrik tüketim değeri ile elektrik birim fiyatının çarpımıyla ortaya çıkan, tüketicinin harcadığı elektriğin Türk Lirası cinsinden karşılığıdır.

Dağıtım Bedeli: Elektrik satışı kapsamında yapılan tüm harcamalar bu dağıtım bedeli içerisinde ücretlendirilir ve siz de dâhil tüm tüketicilerin faturalarına yansıtılır.

Elektrik Tüketim Vergisi (ETV veya BTV olarak kısaltılmaktadır): Tüketicinin sayacının bulunduğu bölgede hizmet veren Belediye için 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu kapsamında, perakende enerji satış bedeli üzerinden hesaplanarak alınan vergi bedelidir. Mesken ve ticarethanelerden tüketim tutarının %5’i, oranında tahsil edilirken sanayi grubundan da ise %1 oranında tahsil edilmektedir.

TRT payı yakın bir zamanda yapılan düzenleme ile elektrik faturalarından çıkarılmıştır. Faturalara yansıtıldığı dönemde perakende enerji satış bedeli üzerinden % 2 (yüzde iki) oranında tahsil edilmekteydi.

Enerji Fonu: Perakende enerji bedeli üzerinden % 0.7 (binde yedi) oranında tüketiciden tahsil edilmektedir. Tahsil edilen bu tutar Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı nezdinde Enerji Fonuna aktarılmaktadır.

Trafo Kaybı: Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği’nde göre kayıp katsayıları hesaplama metodolojisi doğrultusunda hesaplaması gerçekleştirilen trafolu müşterilere ait kWh (kilowatt saat) trafo kaybı tüketimidir.

Katma Değer Vergisi (KDV): Tüketim tutarı üzerine fatura üzerinde yer alan bütün eklemeler yapıldıktan sonra ortaya çıkan miktarın %18’i kadar KDV alınır.

İşinize yarayacağını düşündüğümüz kavramları ve terimleri sizlere açıklamaya çalıştık. Yukarıda da belirtildiği üzere faturada yer alan tüm ücretler elektrik dağıtım şirketine gitmemekle birlikte farklı kurumlara da ödeme yapıldığı görülmektedir. Bu bölümün sonunda sizlere daha yeşil bir doğa için elektronik faturalarınızı elektronik ortamda talep etmenizi, bu sayede gerçekleşebilecek kağıt tasarrufuna sizlerin de katkıda bulunmanızı da rica ediyoruz.

Elektrik Tarifeleri Neler?

Tüketicilerin birçoğu elektrik tarifeleri hakkında yeterli bilgiye sahip değildir. Tarifelerle ilgili; günün belli saatlerinde elektrik tüketiminde daha uygun ücretlendirme var mı ya da elektrik gece tarifesi nedir, elektrik gündüz tarifesi nedir gibi soru cümlelerini duymaktayız. Bunları da içermekle birlikte aslında karşımıza iki çeşit elektrik tarifesi çıkmaktadır. Bu tarifeler “tek zamanlı elektrik tarifesi” ve “üç zamanlı elektrik tarifesi” olarak isimlendirilmektedir. Şimdi gelin bu tarifeler neymiş bir göz atalım.

Tek zamanlı elektrik tarifesi, adından da anlaşılabileceği üzere kullanılan elektriğin günün her saatinde aynı birim fiyat üzerinden ücretlendirilmesidir.

Üç zamanlı elektrik tarifesi ise günün belirli bölümlerinde, her bölüm için kullanılan elektriğin kendi bölümü içerisinde belirlenen birim fiyat üzerinden ücretlendirilmesidir. Daha da açmak gerekirse 06:00 - 17:00 saatleri arası gündüz tarifesi olarak isimlendirilir ve normal birim fiyat üzerinden ücretlendirilir. 17:00 - 22:00 saatleri arası puant olarak isimlendirilir ve yüksek birim fiyat üzerinden ücretlendirilir. 22:00 - 06:00 saatleri arası da gece tarifesi olarak isimlendirilir ve düşük birim fiyat üzerinden ücretlendirilmektedir.
Tüketiciler hangi tarifeyi kullandıklarını faturaları üzerinden kontrol edebilir. Okuma endeksi bilgilerinde gündüz endeksi, puant endeksi, gece endeksi kavramları varsa üç zamanlı elektrik tarifesini bu ibareler yoksa tek zamanlı elektrik tarifesini kullanmaktadır.

Tüketiciler kullanım saatlerini göz önünde bulundurarak kendilerine uygun tarifeye geçebilmektedir. Ancak burada kullanılan sayacın özellikleri ön plana çıkmaktadır. Üç zamanlı elektrik tarifesinden faydalanmak isteyen tüketicilerin akıllı sayaç sahibi olmaları gerekmektedir. Akıllı sayacı olan tüketiciler dağıtım şirketine başvurarak üç zamanlı elektrik tarifesinden faydalanabilmektedirler.

Elektrikli Aletleri Elektrik Tüketim Miktarları

Elektrikli aletler hayatımızda çok önemli bir yer kaplamaktadır. Yapmamız gereken neredeyse tüm iş ve işlemlerde elektrikli aletlerden faydalanmaktayız. Peki bu aletler ne kadar elektrik kullanır hiç düşündünüz mü? Herhalde, hiçbir tüketici yüklü elektrik faturalarıyla karşılaşmak istemez. Yazımızın bu bölümünde de günlük hayatta çokça kullandığımız elektrik aletlerinin ne kadar elektrik harcadıklarına bir göz atalım. Buradan aldığınız bilgilerle sizler de elektrik tüketiminizi ayarlayarak bir yandan daha düşük elektrik faturaları gelmesini sağlarken bir yandan da elektrik tasarrufuna katkı sağlayabilirsiniz.

Televizyon Ne Kadar Elektrik Harcar?

Günlük hayatımızın vazgeçilmezlerinden, ailelerin önde gelen eğlence aracı, evimizin vazgeçilmez üyesi olan televizyon kaç watt harcar ya da televizyon ne kadar elektrik tüketir gibi soruları yazımızın bu bölümünde cevaplamaya çalışacağız. Tüplü televizyonlar artık çok fazla kullanılmadığı için LED TV’ler üzerinden sizleri bilgilendireceğiz. Televizyonunun günde 12 saat kullanıldığını baz alıp, bir aylık süreyi de 30 gün olarak belirleyerek, sizleri ekran boyutları doğrultusunda televizyonun kullandığı elektriği ortalama olarak belirteceğiz.

  • 24" ya da 60 ekran televizyonlar ortalama olarak; saatte 36 Watt, günlük 288 Watt, aylık olarak da 8,6 kW Elektrik tüketir.
  • 32" ya da 80 ekran televizyonlar ortalama olarak saatte 50 Watt, günlük 600 aylık 18 kW elektrik tüketir.
  • 40" ya da 102 ekran ekran televizyonlar ortalama olarak saatte 65 Watt, saatte 780 Watt aylık olarak da 23,4 kW elektrik tüketir.
  • 43" ya da 108 ekran televizyonlar ortalama olarak saatte 75 Watt, günlük 900 Watt aylık olarak da 27 kW elektrik tüketir.
  • 49" ya da 123 ekran televizyonlar ortalama olarak saatte 100 Watt, günlük 1,2 kWh aylık olarak da 36 kW elektrik tüketir.
  • 55" ya da 139 ekran televizyonlar ortalama olarak saatte 120 Watt, günlük olarak 1,4 kWh, aylık olarak da 43,2 kW elektrik tüketir.

Yukarıda belirtilen tüketim değerleri, ortalama değerler olup; televizyonun yer aldığı enerji sınıfına ve özelliklerine göre artış ya da azalma gösterebilir.

Buzdolabı Ne Kadar Elektrik Harcar?

Evlerimizin vazgeçilmezi, yiyeceklerimizin bozulmaması için 7 gün 24 saat çalışan buzdolapları, en fazla elektrik kullanan ev aleti olarak karşımıza çıkmaktadır. Buzdolabı elektrik tüketimine daha yakından bakacak olursak buzdolaplarında elektrik tüketiminde yer aldığı enerji sınıfı ve iç hacmi önemli rol oynamaktadır.

  • A++ enerji sınıfında yer alan bir buzdolabı ortalama olarak günlük 500 Watt aylık olarak da 15 kW elektrik tüketir.
  • A+ enerji sınıfı enerji sınıfında yer alan bir buzdolabı ortalama olarak günlük 1.1 kW elektrik aylık olarak da 33 kW elektrik tüketir.
  • A sınıfı bir buzdolabı da günlük 1.5 kw aylık olarak da 45 kW elektrik tüketir.
  • B sınıfı buzdolapları ise günde 1.7 kw elektrik aylık olarak da 51kW elektrik harcar.

Daha spesifik örnekler üzerinden gitmek gerekirse;

  • A+ mini buzdolabı günlük ortalama 300 Watt
  • A++ enerji sınıfında iç hacmi 630 litre olan bir buzdolabı günlük ortalama 1 kW,
  • A+ orta boy 410 litre buzdolabı ortalama günlük 950 Watt,
  • A++ 490 litre no-frost buzdolabı ortalama günlük 800 Watt elektrik tüketimi yapmaktadır.

Bölümün başında da belirttiğimiz üzere iç hacmi ve enerji sınıfı elektrik tüketiminde belirleyici bir etki olmakla birlikte, buzdolabı fiyatlarının da sağladıkları tasarruf doğrultusunda artış gösterdiğini belirtmek gerekir. Yine de gelişen teknoloji ile birlikte yeni model ürünlerde

Isıtma ve Soğutma Cihazları  Elektrik Tüketimi

İnsanlar  zaman içerisinde yaz sıcağını ve kış soğuğunu ekarde edebilmek için birçok yöntem geliştirmiştir ve teknoloji tabii ki burada da çözüm olmuştur. Yaz aylarında özellikle serinlemek için klima ve vantilatörler bu ihtiyacı karşılamak için birebirdir. Peki en az yakan klima ya da vantilatör ne kadar elektrik harcar? Bu aletleri kullanırken bunları hiç düşündünüz mü?

Vantilatörler kullanıldıkları yere ve türlerine göre elektrik tüketmektedirler. Tavan tipi vantilatörler saatte 100 Watt, seyyar ev tipi vantilatörler saatte 70 Watt, masa vantilatörleri de saatte 40 Watt elektrik harcamaktadır.

Klimaların elektrik tüketimi ise çok farklıdır. Klimalarda vereceğimiz değerlerin ortalama olduğunu belirterek; A sınıfı 9000 BTU özellikli bir klima saatte 800 Watt, A sınıfı 12000 BTU özellikli bir klima saatte 1,08 kW, A sınıfı 18000 BTU özellikli bir klima saatte 1,78 kW, A sınıfı 24000 BTU özellikli bir klima saatte 2,19 kW elektrik tüketir.

Yer aldıkları enerji sınıfına göre elektrik tüketimi değişiklik göstermekle birlikte, inverter özellikli klimalarda %11’lik bir tasarruf söz konusudur. Klima kaç watt harcar konusunda umarız ki sizi aydınlatabilmişizdir.

Peki kış aylarında doğalgazla ısınmamızı sağlayan kombiler çok elektrik harcar mı?

Kombiler günlük ortalama 9-10 saat çalışmaktadır. Günlük ortalama 1 kW ile 1,5 kW arasında elektrik tüketmektedirler. Günlük 10 saat çalışan bir kombi için maksimum tüketim değeri olan 1,5 kW üzerinden hesaplarsak aylık 45 kW elektrik tüketmektedir.

Bilgisayar Ne Kadar Elektrik Harcar?

Çok çeşitli bileşenlerle birlikte çalışan bilgisayarlar için bilgisayar elektrik tüketimi nedir şimdi de bu soruyu cevaplayalım. Bu soruyu cevaplarken yine ortalama değerler üzerinden gideceğimizi belirtmekle birlikte masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar ekseninde iki farklı baremde konuya açıklık getireceğiz.

Masaüstü bilgisayarlar içerisinde yer alan donanımlara doğrultusunda elektrik harcamaktadır. RAM, işlemci, monitör, ekran kartı, anakart, sabit disk, monitör bilgisayarlardaki en fazla elektrik tüketen parçalardır. Masaüstü bilgisayarların kullanım oyun oynama ya da günlük işlemler esnasında kullandığı elektrik miktarı da farklılık göstermektedir. Ancak ortalama olarak bir masaüstü bilgisayar günlük 150-250 Watt elektrik tüketir. Bunu da ortalama olarak 200 Watt alırsak ve günde 10 saat kullanırsak günlük ortalama 2 kW elektrik harcamış oluruz. Umarız masaüstü bilgisayar ne kadar elektrik harcar şeklindeki sorularınızı cevaplayabilmişizdir.
Dizüstü bilgisayarlarda ise, bilgisayar markasının resmi sitesinde ortalama olarak ne kadar elektrik tüketeceği yazmaktadır. Bu özelliği nedeniyle masaüstü bilgisayarlara göre ortalama bir değer almak daha kolaydır. Bir laptop ortalama olarak saatte 75 kW elektrik tükettiği varsayılmaktadır. Bu hesaplamada da günlük 8 saati baz alırsak günde 600 Watt elektrik tükettiğini görmekteyiz.

Daha Az Elektrik Tüketmek Mümkün mü?

Yazımızın bu bölümünde nasıl elektrik tasarrufu yaparım, nasıl daha az elektrik harcarım şeklindeki sorularınıza cevap aramaya çalışacağız. Daha az elektrik tüketmek elbette mümkün. Bunun için enerji tasarrufu sağlayan aletler kullanarak, kullanmadığımız elektrikli aletleri fişte bırakmayarak daha az elektrik tüketebiliriz. Bunun için piyasada hayatınızı kolaylaştıracak çok fazla elektrikli alet olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin 4 lambalı bir avizenin tamamı yerine odayı aydınlattığı ölçüde bir veya iki ampul kullanarak da tasarruf edebiliriz. Bir diğer tasarruf yöntemi ise daha az fırın kullanmak daha az kettle kullanmak olacak. Evimizde özellikle doğalgaz varsa suyu ocakta kaynatmak kettle ile kaynatmaktan tasarruflu olmaktadır. Telefon, dizüstü bilgisayar, tabletin şarj aletini kullanmadığımız dönemlerde fişten çıkartarak tasarruf edebilmek bizlerin elinde. Yine saç kurutma için saçımızı havlu ile iyice nemini/ıslaklığını aldıktan sonra saç kurutma makinesini  kullanmak da bir tasarruf çeşididir. Bunlar sadece çok ufak bir iki örnek, kullanımlarımızı gözlemlemek ve  alternatifler bulmak elimizde.

Elektrikli Aletlerde Enerji Etiketleri ve Anlamları

Elektronik aletlerin üzerinde G harfinden A harfine doğru uzanan yarı piramit şeklinde, her harfin bir rengi olan etiketler eminiz ki dikkatinizi çekmiştir. Bunların enerji sınıfını gösterdiğini belirttikten G harfinden A harfine doğru tüketimin azaldığını sizlere iletelim. G, F, E, D, C, B harfleri kendi içinde bir sınıflamaya gitmezken sadece A harfinde bir sınıflama vardır. Peki A enerji sınıfı ne demektir. A enerji sınıfı en az tüketimin olduğu sınıf olmakla birlikte kendi içinde 4 sınıfa ayrılır. A, A+, A++, A+++ sıralamasında çoktan aza doğru bir elektrik tüketimi olmaktadır. Yani A+++ bir ürün A+ bir üründen daha az elektrik harcar. Kısaca A enerji sınıfı ürünler daha fazla elektrik tasarrufu sağlamaktadır.

Ev Aletleri Elektrik Tüketimi Tablosu

Yazımızın önceki bölümlerinde sizlere ev aletlerinin elektrik tüketim miktarlarını aktarmaya çalıştık. Bu aletlerin tüketim değerlerine ilişkin ayrıntılı tablolara internette yapacağınız basit bir araştırma ile ulaşabilirsiniz. Elektrik tüketiminde elektrikli aletin yer aldığı enerji sınıfının, özelliklerinin belirleyici olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz. Elektrik fiyatlarının çok hızlı arttığı bu dönemde umarız sizlere faydalı olmuşuzdur ve tasarruf etmenize ufak bir katkımız olmuştur.

Benzer Yazılar

Gelbaba İşletme

Markanız için hemen işletme hesabı açın.

Hesap Aç
Gelbaba İşletme

Markanız için hemen işletme hesabı açın.

Hesap Aç

Benzer Yazılar

Gelbaba İşletmeye Katılın

Hemen ücretsiz kaydolarak üyeliğinizi başlatın.

Ücretsiz İşletme Hesabı Açın