Anasayfa gelbaba Gelbaba Portal gelbaba Kripto Para gelbaba En Çok Kazandıran Kripto Para Birimleri 2022

En Çok Kazandıran Kripto Para Birimleri 2022

En Çok Kazandıran Kripto Para Birimleri 2022

20. yüzyılın ortalarına doğru gerçekleşmiş olan 2. Dünya savaşı sonrasında, bilinmezliğe doğru bir yol alınmıştı. İkiye bölünmüş olan dünyada bir taraf tüketim ekonomisine yönelerek liberal ekonomi ve bunun sonucunda kaçınılmaz bir şekilde kapitalizmin etkisine girmişti. İnsanoğlunun tabi özelliklerinden beslenen kapitalizm aynı zamanda rekabeti de üst düzeye taşımıştır. Ama ne olursa olsun son 30 yılda gerçekleşen değişim herhalde insanlık tarihinde yaşanmış en radikal değişim olmuştur.

Bu değişimin en büyük yakıtı ise hiç kuşkusuz internet olacaktı. Artık dünya çok küçülmüş ve sektörel değişimler yadsınamaz bir şekilde kendini göstermiştir. İnsanlık dijitalleşen bir dünyaya doğru o kadar hızlı ilerliyordu ki bu değişimi anlamamız bile zorlaşmaya başlamıştı. Artık teknolojik hayat bizi esir almıştı ve daha sonrasında mobil cihazlar olmazsa olmaz ürünler olarak hayatlarımıza girdi. Özellikle mobil cihazların kullanımının artması ile birlikte dijital dünya kendine yeni alanlar buldu ve bu değişimin gerçekten çok hızlı olduğuna hepimiz şahitlik ettik.

Bugün de sizlere bu değişim rüzgarı içerisinde hayatlarımızı en çok etkileyen araçlardan olan kripto paralardan bahsetmeye çalışacağız. Evet 2007 yılında Bitcoin piyasaya sürüldüğünde kimse adını duymamıştı. İlerleyen yıllarda bir Bitcoin ile hamburger menüsü alabilirken günümüzde bir bitcoinin değeri ile bir ev bir araba alıp yeni bir iş kurabiliyorsunuz. Bu da doğal olarak toplumların dikkatini çekti ve yeni bir sektörün oluşması o kadar hızlı oldu ki tartışmasız bir şekilde kabullendik. Peki nedir bu kripto paralar?

Kripto paralar aslında basit bir dille anlatılacak olursak elektronik paralardır. Tıpkı gerçek parada olduğu gibi sahip olması gereken özellikleri bünyesinde barındırır. Nedir bunlar derseniz, merkeziyetsiz yapıya sahip olmaları gerekir. Kripto paralar dijital cüzdanlarda şifreli bir dosyalama ile korunurlar. Yani eşsiz ve benzersizdirler. Günümüzde dijital paralar artık piyasaya yön veren bir ekonomi olarak ön planda. Sektörün hacminin 2 Trilyon doların üzerinde olduğunu göz önünde bulundurursak ciddi bir hacimden bahsettiğimizi bilmemiz gerekiyor. Ve tabi hiç şüphesiz kripto paraların işlem gördüğü borsalar da sektörün en önemli enstrümanlarından. Yazımızın ilerleyen bölümlerinde kripto borsaları ile ilgili daha detaylı bilgiler aktarmaya çalışacağız.

Kripto Paralar Nasıl Değerlendiriliyor?

Belirttiğimiz üzere kripto para birimleri finansal hayatımızla birlikte sosyal hayatımıza da etki etti. Çoğu insanın henüz kavrayamadığı ya da güvenilir bulmadığı kripto paralar aslında gerçekliğini kabul etmek zorunda olduğumuz değerleme araçlarına döneli çok oldu. Peki Kripto paralar nasıl değerlendiriliyor?

Piyasaya sürülen her kripto para aslında bir projedir. Hepsinin bir hedefi vardır ve bu hedefe varışta yatırımcıların desteğine ihtiyaç duyar. Onlar da yatırımcılarına kazanç vaat eder. Her kripto para biriminin izleyeceği strateji ve sunmuş olduğu akıllı sözleşmelere toplayacağı talebi önceden bilemeyebilir. Ama artık öngörülerin hesaplanması çok daha isabetli sonuçlar vermektedir. Sektörün kendisi tecrübelendikçe bu yöntemler de artmaktadır üstelik.

Kaç Çeşit Kripto Para Var?


Yapılan araştırmalara göre şu an kripto para piyasasında 6000’e yakın farklı dijital para bulunuyor. Ve daha da ilginci bu sayı her geçen gün artıyor. Eğer bir kripto para ile ilgili detaylı bilgiye sahip olmak istiyorsanız, özellikle de rakamsal ve istatistiksel bilgilerden bahsediyoruz, kesinlikle coin market web sitesine uğramalısınız.

Bazı kripto paraların madencilik ile üretimi mümkün iken bazılarında sabit arz yapılabilmektedir. Bazı dijital paralar ise stake yolu ile de kazandırabilmektedir. Kripto paralar aslında şifrelenmiş dijital dosyalardır ve bir dizin ile hareket ederler. Bu dizinlere paranın bağlı olduğu projeye göre bir akıllı sözleşme ve protokol bulunur. Bütün bunların birleşimi ile bir blok zinciri oluşur ve bu hemen hemen bütün kripto paraların temel yapısıdır. Kripto paraları bankacılık sektöründen ayıran en önemli özellik ise merkeziyetsiz yapılarının olmasıdır.

Kripto Para Nereden Takip Edilir?

10 seneyi yeni geçen bir geçmişe sahip olan kripto para piyasasında aktörlerin sahaya inmesi ile aynı orandadır diyebiliriz. Kripto para ticareti kripto para borsalarında gerçekleşir. Bitcoin sitesi olarak da adlandırılan bu platformlarda gereken şey ise bir dijital cüzdan edinmektir.

Daha önce de belirttiğimiz gibi, rakamlarla istatiksel değerlendirmeler için Coin Market web sitesini kesinlikle bir numaraya yazmalısınız. Bu sitede incelediğiniz dijital paranın piyasa değerini ve trendlerini görebilir, piyasada ne kadar arz ve talep olduğunu inceleyebilirsiniz. Bu alanda şüphesiz Coin Market benzerlerinin açık ara önünde kullanıcı dostu bir platform olarak dikkat çekiyor.

Bunun yanı sıra bazı platformlar ise dijital para borsaları ile entegre olarak faaldir ve üyelik sistemi uygularlar. Üyelik profiline göre kullanıcılarını yönlendiren bu sitelerin sayısı da artış göstermektedir. Ama ne olursa olsun en gözde ve önemli platformlar her zaman borsalar olacaktır. Peki bu kripto para borsalarından hangileri daha avantajlı.

Öncelikle şunu söylemeliyiz ki, paranın ve fırsatın bol olduğu yerlerde dolandırıcılar da her zaman bulunmaktadır. Bu yüzden kabul görmüş platformlar haricinde işlem yapmamanızı öneririz. Şüphesiz ki hem işlem hacmi hem de borsa skoru açısından en iyi kripto para borsası Binance olacaktır. Bunun yanı sıra Coinbase Exchange, Ftx, Kraken, KuCoin, Huobi Global, Gate.io, Bitstampt, ByBit gibi sayısız kripto para pazarı üzerinden alım satım işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Dijital borsaları seçerken kararımızı etkileyen faktörlerden birisi de bu platformların uyguladığı komisyon politikaları olacaktır. Yeni ve adı duyulmamış birçok borsada bu komisyon oranlarının daha avantajlı olduğunu göreceksiniz. Bu yüzden temkinli olmanızı tekrar öneririz. Son zamanlarda ise kızışan rekabet koşullarında bazı promosyonlu üye kazanma kampanyalarının da sıklıkla karşımıza çıkması gelecek için biraz ışık veriyor bize.

En Popüler 10 Kripto Para Birimi


Yazımızın bu bölümüne kadar sizlere genel anlamda kripto paralardan bahsedip bilgilendirmeye çalıştık. Ama tabi sektörün hala anlaşılmaktan uzak olduğunu da belirtmeden geçemeyiz. Bunu size şöyle örneklendirebiliriz; şu an çok büyük oranda insanların ellerinde mobil cihazlarla alışveriş yaptığını bütün işlemlerini yine bu cihazlar üzerinden çözdüğünü biliyoruz ve görüyoruz. Özellikle de büyük şehirlerde, metrolarda kafelerde herkesin elinde bu cihazlar mevcut. Ama Türkiye’de hala online alışverişin oranı %20'lerde. Üstelik de pandemi sürecini yaşadığımız bu dönemde. Bu da bize şunu gösteriyor ki hala kripto para piyasaları birçoğumuz için gerçeklikten uzak.

Ama şunu da biliyoruz, dijital para sektörü artık önlenemez bir yükselişte ve bu gerçekliği artık devletler de kabul etmeye başladı. Yazımızın son bölümünde sizlere en popüler 10 dijital parayı tanıtmak istiyoruz. Bu bölümü özellikle son sıraya bıraktık, umarız sizlere faydalı bilgiler aktarmışızdır diyoruz. En popüler kripto para çeşitleri ve özellikleri ile ilgili detaylara geçmeden önce aşağıda bilgilerini paylaşacağımız kripto paraların dolaylı ya da doğrudan bir yatırım tavsiyesi olmadığını hatırlatmak isteriz.

Bitcoin (BTC)

Şüphesiz ki kripto para denildiği zaman akla ilk gelen birim Bitcoin olacaktır. Bitcoin ile ilgili daha önce de belirttiğimiz gibi 2007 yılında ilk adımı atılmış bir dijital para. Kripto para olarak piyasaya açılması ise 2008-2009 yıllarına denk geliyor. Peki Bitcoin nedir?

Satoshi Nakamoto ismini kullanan ve kim olduğunu bilinmeyen kişi ya da kişiler tarafından 2009 yılında piyasaya sürülmüş olan merkeziyetsiz bir özelliğe sahip, açık kaynak kodları ile şifrelenmiş ve nihayetinde kullanıcıdan kullanıcıya transfer edilebilen yapısıyla da değerlenen bir dijital para birimidir. Madencilik diye adlandırılan mining yolu ile üretimi mümkün olan ve yapısı gereği blockchain zincirinin oluşması ile var olabilen Bitcoin dijital para piyasalarının şuan için en değerli parasıdır.

Toplam dijital para hacminin yarısına yakınını elinde bulunduran Bitcoin artık bazı ülkelerin resmi para birimi olmasına kadar işi götürmüştür. Günümüzde El Salvador’da Bitcoin resmi olarak kullanılabilmektedir.

Öncelikle kripto para piyasalarının risk içerdiğini söylemeliyiz. Ama her kripto para da batacak ya da paranızı sizden alacak diye bir kural da yok. Bitcoin algoritması ve değerleme aracı olarak kabul edilmesi tamamen piyasadaki aktörlerin sayesinde olabilirdi ve öyle de oldu. Artık kim ne yaparsa yapsın piyasa ne diyorsa öyle olacak ve piyasa artık Bitcoin’i şuan için kripto paraların kralı ilan etmiş gözüküyor.

Ethereum (ETH)

Ve geldik Kripto para piyasasının en büyük ikinci ismine. Ethereum gerçekten her geçen gün yükselişi durmaksızın devam eden ve yine merkeziyetsiz bir yapıya sahip açık kaynak kodu bulunan blok zinciri olarak karşımıza çıkmaktadır. Erc 20 Kod sistemi sayesinde birçok farklı kripto paraya altyapı sunan Ethereum’un kripto parasının adı ise Ether’dir. Piyasaya ilk çıktığında 1,28 Dolar değeri olan Ethereum’un bu gün kat kat üzerinde bir değere sahip olduğunu söylemek mümkün. Tabi çok anormal bir durum olmaz ise.

2016 yılında 2 farklı para birimine geçen Ethereum, yeni modeli Eth ile özgün yani eskisi ise ETC olarak yoluna devam etmiştir. 2021 yılında 4300 Dolar ile kendi zirvesini yakalayan Ethereum öyle gözüküyor ki sıralamadaki yerini koruyacak ve hatta Bitcoin’i zorlayacak potansiyele de ulaşacak gözükmektedir.

Cardano (ADA)

2015 yılında temelleri atılmış olan ve 2017'de piyasaya giriş yapmış olan Cardano kripto para transferlerinin yapılabileceği Ada platformu ile farklılığını belli eden kripto para birimlerinin başında gelmektedir. Ada aslında bir teknoloji platformu ve birçok kurum yapı ve devlet tarafından kullanılabilir finansal araçlar içeriyor. İsviçre'de adını aldığı dernekçe denetlenen Cardano madenciliği de bulunan bir kripto para birimi. Ama Ethereum ya da Bitcoin’deki gibi bir yolla Cardano madenciliği yapılmamaktadır. Staking sistemi ile çalışan Cardano madenciliği aslına bakarsanız vadeli mevduat mantığına daha yakın bir sistemi içerir. Cardano kendi cüzdanları ile güvenliğini de sağlamış bir kripto para birimidir ve geleceği parlak bir projedir.

Polkadot (DOT)

Henüz yeni sayılabilecek bir geçmişi bulunan Polkadot 2020 yılında kripto para piyasalarına giriş yapmış bir dijital para. Borsada DOT olarak işlem gören Polkadot farklı blockchain ağlarını birbirine bağlayan merkeziyetsiz bir dijital para birimidir.

Ölçeklendirme sorununu ortadan kaldırmayı hedefleyen bir sistem olan Polkadot kronikleşen blockchain problemlerini çözmeyi amaçlayarak kendisine parlak bir gelecek sağlıyor diyebiliriz. Bağlı bulunduğu prosedür gereği Polkadot madenciliği yapılamamaktadır. Şu An için dolaşımda 1 Milyara yakın DOT Coini bulunmaktadır ve birçok kripto para borsasında işlem görmektedir.

Dogecoin (DOGE)

Dünyanın en zengin 3 kişisinden biri olan Elon Musk’ın attığı tweet'e kadar birçoğumuz hatta kripto para piyasasına aşina olanların bile ciddi bir kısmı tarafından adı duyulmamış eğlencelik bir kripto para olan Dogecoin tanıtımı 2013 te gerçekleşmiş. Çok düşük bir değer ile yola çıkan Dogecoin büyüme hızı açısından açık ara lider bir pozisyona sahip.

Söylediğimiz gibi eğlencelik bir yapı ile start veren Dogecoin ödeme sistemleri ile ilgili projeleri önceliğine almış bir kripto para. DOGE adı altında kripto piyasasında işlem gören Dogecoin özellikle 2020 ve 2021 yılında yapmış olduğu sıçrayışla piyasanın en gözde kripto paralarından birisi olmuş gözüküyor. Özellikle Elon Musk gibi isimlerin destek verdiği bu dijital para piyasada kalıcı bir etki sağlayacak görünümü vermektedir.

Stellar (XLM)

Farklı değerleme araçlarının arasında gerçekleşmesi istenen değer transferlerinin oluşumuna katkı sağlamayı hedefleyen bir kripto para birimi olan Stellar kaynakları açık ve merkeziyetsizlik üzerine kurulu bir protokoldür. 2014 yılında aktif hale gelen Stellar bugün 10 Milyar Doları bulan bir değere sahiptir. Birçok dijital para borsasında sahip olabileceğiniz bir kripto para olan XLM, madencilik yapılabilen kripto paralardan değil. Stellar derneğinin elinde bulunan coinleri ara ara piyasaya sürmesi bilinse de bunun daha önce olduğu gibi oylama yöntemi ile değiştirilmesi öngörülüyor.

Chainlink (LINK)

Kripto para piyasalarında artık güven öncelikli bir konu başlığıdır. Çünkü hızla büyüyen piyasada olumsuz faktörlerin varlık göstermemesi zaten anormal bir durum olurdu. Dijital varlıkların çalınması ya da ele geçirilmesi gibi durumların artması ve bu riskin sürdürülebilir olmadığını bilen bir proje olan Chainlink güvenliği öncelikli konu başlığı yapmış.

Protokol özellikle bankalar gibi finansal teknolojiye bağımlı kuruluşlara api desteği vermekte ve yüksek güvenlikli merkeziyetsiz bir yapı sunmaktadır. Madenciliği yapılamayan Chainlink sabit arz üzerinden işlem görür. Şuan piyasada 350 milyon civarı Chainlink coini bulunmakta ve bu rakamın toplamı kesinlikle 1 milyarın üzerine çıkmayacaktır. Bu da değerleme aracı olarak Chainlink avantajı olarak dikkat çekmektedir. Daha önce de bahsettiğimiz üzere ERC 20 kod sistemi üzerinden işlem gören Chainlink geleceği parlak kripto paralardan birisi olarak dikkat çekmektedir.

Binance Coin (BNB)

Kripto para piyasalarında birçok dijital para Ethereum sistemi üzerinde kurulmuştur. Zaten Ethereum’un böyle bir amacı da var. Binance Coin de bu kripto paralardan bir tanesi. Dünyanın en yüksek hacimli işlem gören kripto para borsası olan Binance’ın kendi kripto parası olan Binance Coin, madencilik yolu ile arttrabilecğeiniz bir para değil. Market hacmi her geçen gün artan Binance Coin en değerli 10 kripto paradan biri olarak karşımıza çıkıyor.

Tether (USDT)

Yazımızın bu bölümünde yine Ethereum altyapısını kullanan bir kripto paradan, Tehter’den bahsedeceğiz. 2015 yılında sahaya çıktığında RealCoin adı ile kendini tanıtan dijital para daha sonra adını Tehter olarak değiştirmiştir. Borsada USDT kısaltması ile işlem gören Tehter diğer kripto paralardan farklı bir yapıya sahip. Değerini her zaman 1 Dolar oalrak sabitlemiş olan Tehter her doların karşılığının likitlerinde bulunduğunu iddia etmektedir. Bu gerçek para transferlerinde Tehter’in tercih edilmesi için büyük bir avantaj sağlıyor. Tehter madenciliği bulunmamaktadır

Shiba Inu (SHIB)

2020 Ağustosun’da anonim bir kişilik tarafından kurulmuş olan Shiba Inu merkeziyetsiz bir yapıya sahip kripto para birimlerinden. Yine Ethereum tabanlı bir kripto para biriminden bahsediyoruz. 6 Milyar Dolarlık bir değere sahip olan Shiba Inu madenciliğe uygun bir para. Birçok kripto para borsasında işlem gören Shiba Inu SHIB olarak adlandırılmaktadır. Shiba Inu köpek severlerin rağbet gösterdiği bir para aynı zamanda.

Her geçen gün takipçisi ve yatırımcısı artan kripto para piyasasında yer almak isteyen kişilerin Gelbaba.com platformunda yer alan kripto para borsaları yorum ve şikayetlerini yakından takip etmelerini öneririz. Alım satımların gerçekleştiği borsaların güvenilirliği hakkında fikir sahibi olabilmek adına en etkili ve pratik yol Gelbaba kullanıcılarının yapmış oldukları değerlendirmelerden geçmektedir.

Benzer Yazılar

Gelbaba İşletme

Markanız için hemen işletme hesabı açın.

Hesap Aç
Gelbaba İşletme

Markanız için hemen işletme hesabı açın.

Hesap Aç

Benzer Yazılar

Gelbaba İşletmeye Katılın

Hemen ücretsiz kaydolarak üyeliğinizi başlatın.

Ücretsiz İşletme Hesabı Açın