Anasayfa gelbaba Gelbaba Portal gelbaba Finans ve Ödeme Sistemleri gelbaba En İyi Yurtdışına Para Transferi Uygulamaları 2022

En İyi Yurtdışına Para Transferi Uygulamaları 2022

En İyi Yurtdışına Para Transferi Uygulamaları 2022

Dünyada ticaretin en yaygın olduğu dönemleri yaşıyoruz. Bunun tabi ki en büyük sebebi iletişim çağının sunmuş olduğu fırsatlar. En başta da internet kullanımının yaygınlaşması ve e-ticaret platformlarının durmak bilmeyen bir hızla artması. Artık mahallelerimizde bulunan küçük butiklerden semt marketlerine kadar her işletmenin online satış pazarından pay alma isteği ve bu uğurda attıkları adımların karşılığını aldıklarına şahit oluyoruz. Bu akımın dışında kalanlar ya da bu yeni ticaret dünyasını kabul etmeyenlerin sonunun pek iyi olmayacağı da aşikar.

Tabi bu değişen ticaret ve ödeme alışkanlıkları nedeniyle gerçekleşen devrimlerin beraberinde getirdiği birçok sorun da bulunuyor. Sorun diye tabir ettiğimiz konu başlıklarının ise yine bu ticaret dünyasında yeni fırsatların da kapısı olarak gözükmesi ise son derece normal.

Ticaret hacmindeki genişleme ve ticari işlem trafiğindeki olağanüstü artış, işletmeler arasında gerçekleşen para transferi işlemlerini de hem yatay hem de dikey anlamda hızlandırmıştır. Artık çok daha fazla yapı uluslararası ödeme yapma gereği duymaya başlamıştır.

Hepimizin bildiği gibi bundan çok kısa süre öncesine kadar uluslararası para transferi için bankalar ve banka ürünlerini kullanmak zorunda kalıyorduk. Fakat bankalar üzerinden yapılan bu işlemlerin maliyeti son derece fazla oluyordu. Bunu sebebi de yapılan yurtdışı para transferi işlemlerinde birden çok bankanın işlem görmeseydi. Hem kendi bankamız hem aracı banka hem de transferin yapılacağı bankayı göz önüne aldığımızda ister istemez katlanılması zor bir maliyet oluşuyordu. Çok kısa sürede bankaların bu ihtiyaca karşılık veremedikleri ve veremeyecekleri belli olunca bu sefer de sorunu fırsat olarak gören birçok platform sektörde yer almaya başladı.

Artık önlenemez bir şekilde para transferlerinde ürün ve ürünler sunan ödeme sistemleri alanında uzmanlaşmış yapılar oluşmaya başladı. Bu da beraberinde rekabeti ve hizmet kalitesini getirdi haliyle. Artık dilediğimiz gibi para transferi yapabiliyor ve daha ucuza mal edip daha hızlı bir operasyona kavuşa biliyorduk. Hepsi birbirinden farklı bu ödeme sistemleri ile ilgili daha detaylı bilgilendirmeleri yazımızın ilerleyen bölümlerinde daha ayrıntılı bir şekilde ele alacağız.

Yurtdışına Nasıl Para Gönderilir?

Uluslararası faaliyet gösteren bir çok işletmemiz bulunmaktadır. Sadece ülkemizde değil dünya üzerinde de birçok platform bu sektöre hizmet ediyor. Yani Yurtdışı para transferi işlemlerinde tercih edeceğimiz kanalın ülkemizde faal olan bir yapı olmasına da gerek yok kısacası.

Peki Yurtdışına para nasıl gönderilir? Bunun için geleneksel yöntemleri tercih eden firmalar hala bulunabilir. Ama şunu kesin bir dille söyleyebiliriz ki artık bankalar bu anlamda gerekli desteği ve hizmeti sunmaktan uzak kaldılar. Hatta artık bankalar bile kendi bünyeleri dışında bu tarz ödeme sistemleri ile finansal yapılaşma içine giriyorlar diyebiliriz. Bazıları daha da ileri giderek bu yapıların yatırımcısı pozisyonuna gelmiş durumda.

Peki bu alternatif yöntemler kullanılarak yurtdışına nasıl para gönderilir? Yurtdışına para gönderebilmeniz için gerekli bazı şartlar bulunuyor. Öncelikle alıcı ile gönderen arasındaki transfer işlemi için bir yöntem belirlemelisiniz. Bu bir banka da olabilir bir ödeme kuruluşu ya da para transferi için hizmet sunup bunun karşılığında komisyon alan bir yapı da olabilir. Her halükarda gönderenin ve alıcının belli olduğu belgelendiği bir yöntemi tercih etmelisiniz.

Uluslararası Para Transferi Kaç Gün Sürer?


Bankalar üzerinden yapılan ödemelerde, para transferinin ne zaman gerçekleşeceğini aşağı yukarı bilir ve ona göre planlamalar yapardık. Ama hem maliyet açısından zorlayıcı unsurların olması hem de süreçlerin genelde hızlı olmamasından kaynaklı olarak oluşan talep karşılığında birçok ödeme kuruluşu ortaya çıkmıştır. Fakat işletmeler için her iki şartın da oluşması zaruri olmayabilir. Yani önemli olan iki kıstasımız var. Yurtdışı transferinin ne kadar maliyete yol açacağı ve yine bu yurtdışı para transferinin kaç gün içerisinde alıcısı ile buluşacağı.

Bazen bizim için süre önemsizdir maliyet önemlidir bazen de maliyet değil süre önemlidir. Bazen her iki özelliğin de bir arada bulunmasını isteriz. Bu da doğal olarak karşımıza yurtdışına para transferi ne kadar sürer ve para alıcısına ne zaman ulaşır sorusunu getirmektedir.

Bilindik finans kuruluşlarında uluslararası para transferleri ortalama iki iş günü içerisinde gerçekleşiyor. Peki yeni nesil ödeme yöntemlerinde bu süre nedir? Bu tamamen kullanmış olduğunuz sistem ve satın aldığınız ürün ile alakalı bir süreçtir. Yani Western union ile para transferi yapıp az bir komisyon ödemek istiyorsanız beklemeniz gereken bir süre bulunuyor. Bu süre kimi zaman 3-4 günü bulabiliyor. Bazen de anında karşı tarafa parayı aktarabilirsiniz ve bunun da bir bedeli oluyor muhakkak.

Uygulamalar içi para transferlerinde ise bu süre çok daha kısa. Bu sefer de uygulamayı kullananlar arasında oluşan bir avantajdan yararlanıyorsunuz ama herkesin de sizinle aynı uygulama üzerinden çalışma garantisi de yok. Wise gibi uygulamalarda ise bu süre 1 güne kadar inebiliyor. Zaten bu da en çok kullanılan ödeme sistemlerinden birisi olmasını sağlamaktadır. Bazı uygulamalarda bu süre 30 dakikaya kadar inmiş durumda. Yani kısacası artık bankalardan çok daha az bekliyoruz ve daha ekonomik bir operasyon yürütüyoruz. Tercihler ise tamamen sizin ihtiyaçlarınıza göre şekilleniyor.

Para Transferi Uygulamaları Ne Kadar Kesinti Yapıyor?


Evet artık bankalara mahkum değiliz ve birçok seçeneğimiz var. Ama unutmayalım ki her işletme de kar amacı güder ve satın aldığınız hizmetin bir bedeli olacaktır. Yani hangi ödeme modelini seçerseniz seçin size bir maliyet muhakkak oluşuyor. Tabi genellikle kullanıcılar uluslararası para transferlerinde aracı platformların alacağı komisyonu daha önemsiyor. Çünkü işletmeler kar amacı güderler ve bunu yapmanın en iyi yolu da tasarruftan geçer. Biz de yazımızın bu bölümünde yurtdışı para transferi uygulamaları ne kadar kesinti yapıyor, komisyon oranları nasıl bu konulara değinmeye çalışacağız.

Öncelikle para transferi hangi ülkeye ve ne tutarda olacak bunun önemli olduğunu ve platformdan platforma farklılıklar olabileceğini bilmelisiniz. Hemen hemen her platformda bu hesaplamaları yapabilmenizi sağlayan bir çizelge bulunuyor. Nereye ne kadar yollamak istiyorsanız yazıyorsunuz ve size bir maliyet çıkarıyor. Tabi bu rakam %100 doğru değil ama çok yüksek oranda benzer bir rakam ödüyorsunuz.

Wise üzerinden yapılan ödemelerde ortalama %1 civarında bir komisyon var. TransferGo üzerinden yapılan işlemler normalde 3 gün sürüyor. Eğer hemen aynı anda hesaba aktarım talep ederseniz 5 Euro civarında ekstra komisyon alınıyor. Western Union’da da buna benzer bir uygulama var. Upt gibi Türk markalarında ise bu komisyonlar pek cazip değil diyebiliriz. En azından şimdilik öyle gözüküyor. Remitly’de ise bir alt limit bulunmakta ve bu 5 Eur. Bunun dışında uluslararası para transferlerinde %1 gibi bir komisyon uygulayan Remitly cazip bir seçenek gibi duruyor.

Eğer en uygun ödeme aracı ne diye soracak olursanız size Azimo diyebiliriz. Gerçekten yurtdışına para transfer etmek herhalde Azimo’da olduğu kadar ucuz hiç olmamıştır. Ab ülkeleri ve İngiltere için özel bir tarifesi olan Azimo’da komisyon rakamları 1 eur ve 1 gbp’ye kadar düşebiliyor.

En İyi Para Transferi Uygulamaları Nedir?

Yazımızın başından itibaren sizlere uluslararası para transferinde söz sahibi olan platformların varlığından bahsettik ama detaylı olarak paylaşımlarda bulunmadık Yazımızın bu son bölümünde gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında en popüler ve en avantajlı uygulamaları sizlerle paylaşmak istedik.

Wise

Yurtdışı transferlerinde ilk akla gelen markalardan birisi şüphesiz ki Wise olacaktır. Kurumsal olarak göz atacak olursak 2011 yılında Estonyalı iş insanları tarafından Londra’da kurulmuş olan Wise en iyi para transferi yapılan uygulamalardan birisi olarak tanınıyor. Bir finans teknoloji şirketi olarak çıktığı yolda 10 yılı aşan deneyimi ve sunmuş olduğu hizmetlerle Wise hem web portalı üzerinden hem de Wise uygulaması ile kullanıcılarına hizmet sunmaktadır.

Britanya kanunlarına tabi olan Wise güvenilir bir ödeme aracı olarak kendini ispatlamış bir finans kuruluşu. Yapılan para transferleri karşılığı olarak likidite ayıran Wise son zamanların en çok tercih edilen para transferi araçlarının başında gelmektedir. Ayrıca wise sadece yurtdışı para transferi yapmak için kullanacağınız bir platform da değil. Bir çok avantajlı hizmetleri bulunan Wise ile en kısa sürede tanışmanızı tavsiye ederiz.

TransferGo

Bir diğer yurtdışı para transferi yapabileceğiniz uygulama da TransferGo’dur. TransferGo biraz Western Union'ı andırıyor ama kesinlikle çok daha hızlı olduğunu söyleyebiliriz. Uygulama maalesef Türkiye üzerinden Yurtdışı transferlerini kapsamıyor ama Türkçe dil seçeneği mevcut.

TransferGo da tıpkı Wise gibi 2 Litvanyalı tarafından kurulmuş bir finansal teknoloji şirketi. TransferGo hesap sahibi olmanız ise son derece kolay. Facebook ve Instagram gibi sosyal medya hesaplarınızla bile üye olabiliyorsunuz. Özellikle yurtdışından Türkiye’ye gönderilecek ödemelerde kullanabileceğiniz pratik ucuz bir yapı olduğunu söyleyebiliriz.

UPT

Şu Ana kadar sizlere yurtdışında kurulmuş olan ödeme araçlarından bahsettik. Bu sefer sizlere kendi ülkemizin bir markası olan UPT hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

UPT Türkiye'nin ilk yasal ödeme sistemlerini kurmuş olan ve UPT Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para A.Ş. markasıdır. Türkiye’nin ilk lisans sahibi işletmesi olarak da bilinmektedir. Yalnız UPT hizmet noktalarından birisine gitmeniz gerekiyor. Yani telefonu elime alayım hemen şu ödemeyi yapayım gibi bir beklentiniz varsa UPT öyle bir ödeme aracısı değil. Ama lisans güvencesi ile ülkede faal olan güçlü ve güvenilir kuruluşlardan birisi. UPT üzerinden Dolar yada Euro ödemeleri yapılabiliyor. Aynı zamanda TL transferi de yapabiliyorsunuz.

Western Union

Herhalde dünya üzerinde çok kullanılan para transferi yöntemlerinin başında Western Union gelmektedir. Western Union fon transferi alanında benzersiz bir model uygulamış ve bu sayede yüzlerce ülkede faaliyetini sürdürmüştür. Western Union bayileri üzerinden yürütülen işlemlerde paranızı bazen bir banka bazen de bir bakkaldan alabiliyorsunuz. Western Union bayisi olabilmek için gerekli ve geçerli şartlara ise Western Union web sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.

Western Union sistemi gayet basit. Alıcı ve gönderen bir kodla bağlanırlar. İnternet üzerinden size en yakın Western Union şubesini bulup para göndereceğiniz kişinin bazı bilgilerini paylaşmanız ve size verilen kodu alıcı ile paylaşmanız yeterli olmaktadır. Alıcı da aynı şekilde kendisine en yakın Western Union şubesine gidip adına yapılmış olan para transferini sorgular ve sisteme düşmüş ise ödemesini bu bayiden alır.

Gördüğünüz gibi son derece basit bir sistem ama bu yöntemden yararlanabilmek için fiziki olarak parayı teslim etme zorunluluğunuz bulunuyor.

Remitly

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi birçok farklı model ve uygulama üzerinden yurtdışı para transferi yapma şansınız bulunuyor ve bu olasılık her geçen gün daha da artıyor. Bazen fiziki olarak parayı yatırmamız gerekirken bazen de buna gerek kalmıyor.

Remitly fiziki olarak bir merkeze gidip para yatırma zorunluluğuna gerek olmayanlardan. Remitly nedir diye soracak olursanız Remitly dijital ortamda para transferi yapabileceğiniz bir uygulama. Son derece kolay bir kullanım sunuyor. Remitly uygulamasını kullanabilir ya da Remitly web sitesi üzerinden işlem gerçekleştirebiliyorsunuz.

Currencies Direct

Öyle görünüyor ki İngiliz şirketleri yurtdışı ödeme yöntemleri alanında dünya üzerinde söz sahibi olmayı başarmış firmalara sahip. Evet yine bir İngiliz şirketi olan ve yurtdışı para transferleri konusunda ciddi bir hacme sahip olan Currencies Direct hakkında konuşuyoruz. Currencies Direct para transferi için hesap açmanızı istiyor. Daha sonra dilediğiniz para birimi ve kur üzerinden ödemenizi Currencies Direct hesaplarına yapabilir ya da banka kartınızı kullanarak ilk adımı atabilirsiniz. Bu aşamadan sonrası ile Currencies Direct sistemi ve ekipleri ilgileniyor.

AZIMO

Evet yine Birleşik Krallık topraklarında kurulmuş olan ama daha sonra Brexit nedeniyle şirketin merkezini Amsterdam’a taşıyan ve yaklaşık 10 yıldır sektörde faaliyet gösteren Azimo’dan bahsedeceğiz. Azimo da kuruluşu itibariyle finansal teknoloji şirketi. Yaklaşık 190 ülkede ve 80 para biriminde hizmet sunan Azimo son derece güvenli bir ödeme kuruluşudur. Fca tarafından denetlenen ve lisanslı bir yapısı olan Azimo 300 bine yakın ofisiyle nakit ödeme hizmeti sunmaktadır.

Azimo ile yurtdışına para transferi gönderebilmek ya da yurtdışından ödeme alabilmek için hesap açmanız gerekiyor. Ayrıca gerekli belge ve evrakları paylaşarak hesabınızı da onaylatmanız şart. Azimo Türkiye’de de aktif olarak kullanılmaktadır. Azimo uygulamasını gerek Google Play gerekse İos üzerinden ücretsiz olarak indirebiliyorsunuz.

WorldRemit

Bir diğer popüler para transferi şirketi de WorldRemit platformudur. Yine karşımızda bir İngiliz şirketi bulunuyor. Benzerlerinden farklı bazı özellikler sunan WorldRemit yurtdışı fon transferlerinde sıklıkla kullanılan ve 200’e yakın ülkede aktif olan bir uygulama. 70 farklı kurdan işlem yapabileceğiniz WorldRemit kapıdan nakit teslim gibi özellikleri ile de dikkat çekici. Hem web ortamında hem de mobil cihazlar üzerinden kullanıcı dostu bir yapı sunan WorldRemit yurtdışı para transferleri için gerçek bir model sunarak 5 milyon abone sayısına ulaşmış.

BPN

Ülkemizdeki sayılı lisans sahibi ödeme kuruluşlarından birisi olan BPN, 2015 yılından beridir lisanslı bir marka olarak hizmet sunmaktadır. Western Union aracılığı ve işbirliğini ön plana çıkaran BPN 2000’in üzerinde ofis ile hizmet sunmaktadır. Tıpkı Western Union’da olduğu gibi nakit ödeme yoluyla yurtdışı transfer süreçlerini başlatmanız gerekiyor.

Param

Gerek bireysel gerekse de kurumsal anlamda çözümler sunan ve milli sermaye ile faaliyetlerini sürdüren ama nakit çalışma zorunluluğu sunmayıp dijital platformlar üzerinden işlem yapabileceğiniz bir yapı var mı diye soracak olursanız evet var. Param uygulaması herhalde artık birçok kişi tarafından biliniyor ve kullanıyordur.

Param aslında birçok amaca hizmet eden bir marka. Param Kart bunlardan sadece bir tanesi. Param sadece para transferini esas alan bir yapı değil ama yurtdışı para transferlerinde cazip olabiliyor. Tabi bunun gerçekleşebilmesi için alıcının da param hesap sahibi olması gerekiyor. Yani param hesap sahipleri arasında gerçekleşen para transferleri hızlı ve ekonomik olabildiğinden tercih edilebilir diyebiliriz.

PeP

Son olarak sizlere yine bir Türk ödeme sistemi markasından bahsetmek istiyoruz. Türkiye’nin dijital cüzdanı sloganı ile yola çıkan ve finansal servisler sunan bir yapı olan PeP, gerçekten sektöre hızlı giriş yapmışa benziyor. Visa ve Troy kartlarla entegre bir yapı sunan PeP yurtdışı para transferi işlemlerinde de cazip olanaklar sunuyor.

Benzer Yazılar

Gelbaba İşletme

Markanız için hemen işletme hesabı açın.

Hesap Aç
Gelbaba İşletme

Markanız için hemen işletme hesabı açın.

Hesap Aç

Benzer Yazılar

Gelbaba İşletmeye Katılın

Hemen ücretsiz kaydolarak üyeliğinizi başlatın.

Ücretsiz İşletme Hesabı Açın