Anasayfa gelbaba Gelbaba Portal gelbaba Yazılım gelbaba En Popüler Pogramlama Dilleri

En Popüler Pogramlama Dilleri

Yazılım
17 Haziran 2022 Cuma
En Popüler Pogramlama Dilleri

Günümüzde teknoloji dünyası hiç olmadığı kadar ileri boyutlara gelmiş durumda. Özellikle de bilgisayarlar ve akıllı cep telefonlarının yoğun ilgi gördüğü bu dönemde artık geleneksel anlamda tanımlanan her başlığın da revize edilmesi gerektiği bir gerçek. Artık bilişim sektörü en popüler sektörlerin başında gelmektedir bunun da sebebi gayet basit aslında. İğneden ipliğe, resmi devlet dairelerinde tamamlanabilen işlerden spor bahislerine kadar her alanda bir dijitalleşme içindeyiz. Sosyal medya kullanımının artması ile beraber artık reklam faaliyetlerinin bile bu alana kaymış durumda olduğunu göz önünde bulundurursak bilişim sektörünün neden altın çağını yaşadığını anlamış oluruz. Tabi bu durum doğal olarak mesleki açıdan da etki bırakmaktadır. Bu kadar dijitalleşmenin olduğu bir piyasada yazılımcıların da önemi haliyle hiç olmadığı kadar artmıştır. Özellikle son yıllarda gelişimini artarak sürdüren yazılım sektörünün ilgileri üzerine çektiğini net olarak görebiliyoruz. Bu da doğal olarak yazılım dünyasına olan ilgiyi arttırmaktadır. Biz de bugün sizlere yazılım ve özellikle programlama dili ile ilgili bilgiler aktarmaya çalışacağız.

Programlama Dili

Bilişim denince akıllara dijitalleşme, dijitalleşme denilince de yazılım ve yazılım sonrası ise programlama ve programlama dili gelmektedir. Daha önce de belirttiğimiz gibi ağırlıklı olarak programlama dilini inceleyeceğimiz bu yazımızda sizlere Programlama nedir, programlamanın tarihi, programlamayı öğrenmek mümkün mü gibi en çok merak edilen soruların cevaplarını vermeye çalışacağız. Tabi bu sırada programlama öğrenmenin yolları nelerdir ve bu sayede elde edilebilecek iş olanakları ne durumda bunlara da birlikte göz atacağız.

Programlama Dili Nedir?

Programlama hakkında bilgi sahibi olabilmenin ilk yolu gerçek anlamda Programlama nedir onu öğrenmekten geçer. Ve tabi akabinde Programlama dili nedir onu da kabaca irdeleyeceğiz. Programlama, bilgisayarın bünyesinde bulunan donanıma nasıl davranacağını gösteren, komutu veren yazılımın kelimeler ve işaretlerle ifade etme biçimidir. Programlama dili ise açıklamasını yapmış olduğumuz programlama eyleminin hangi dizin ya da çıktı üzerinden sonlanacağına karar veren bilgisayar dilidir. Belirli standartlarda komutlardan oluşan bu diller değiştirilebilir ya da geliştirilebilir olmaları özellikleri ile de çok fonksiyoneldir.

Geçmişten Bugüne Programlama

Daha önce de belirttiğimiz üzere programa dilleri geliştirilebilir olma özellikleri vardır. Geçmişten günümüze programlama dilleri nelerdir diye incelediğinizde gerçek bir şaşkınlık yaşama ihtimaliniz son derece fazla. Neden mi? Hemen anlatalım. Programlamanın tarihini incelediğimizde milattan sonra 8. yüzyıla kadar dönmemiz gerekiyor. Şimdiki Özbekistan bölgesinde yaşayan Muhammed isimli bir bilim adamı pek çok alanda çalışmalar gerçekleştirmiş ve daha ilginci ise yayınlamış olduğu eserlerden birisi olan “Tamamlama ve Dengeleme ile Hesaplama Üzerine” adlı eserdeki formüller esas alınarak Alan Turing'in yayınladığı makale sonrasında yazılımın ilk adımları atılmıştır. Esas anlamda günümüz programlamasının ilk örneği 1843 yılında geliştirilmiştir. Bugünkü programlama diline ait ilk örnekler ise 1944 ve 1945 yılları arasında Konrad Zeus tarafından geliştirilmiş olan Plan Calculus adlı programlama dili ile kendini göstermiştir. 1949 yılında ise Assembly Dili yazılarak bilgisayarlara komutlar verilmeye başlanmıştır. 1957 yılında yazılmış olan FORTRAN programlama dili ile büyük bir adım atılmıştır. Bu dil günümüzde hala gelişmiş bilgisayarlarda kullanılan bir programlama dili olarak dikkat çekmektedir.

Programlama dillerindeki artış hızlanarak devam etmiş ve bilgisayar dillerine her geçen gün bir yenisi eklenmeye başlamıştır. 1958 yılında ALGOL ve LİSp , 1959’da COBOL, 1964’de BASIC ve Apple tarafından 1970 yılında PASCAL Programlama dilleri damgasını vurmuştur. C programlama dili ile Unix işletim sistemleri B programlama dilinden sonra bir sıçrama gerçekleştirmiştir. Bu programlama dili günümüzde Google, Facebook ve Apple tarafından hala kullanılmaktadır. 1972 yılında geliştirilmiş olan SQL Programlama dili ise günümüzde hala birçok büyük işletmenin tercih ettiği programlama dilleridir. 1983 yılında Brad Cox ve Tom Love tarafından geliştirilmiş olan Objective-C programlama dili ise Apple’ın işletim sistemi İos ve MacOS’un ana programlama dillerini oluştururlar.

Günümüzde en yaygın programlama dillerinden biri olan Python ise son derece gelişmiş bir programlama dilidir ve Google, Yahoo ve Spotify gibi üst seviyede şirketler tarafından kullanılmaktadır. Yine Facebook, Wikipedia, Digg, WordPress ve Joomla gibi dev şirketlerin kullanmış olduğu PHP yani Personal Home Page programlama dili de 1995 yılında Rasmus Lerdorf tarafından geliştirilmiş yaygın bir programlama dili olarak karşımıza çıkıyor.

Bilgisayarlardan akıllı telefonlara kadar birçok alanda kullanılan Java programlama dili ise 1995 yılında geliştirilmiş bir programlama dilidir. Yine Apple’ın geliştirmiş olduğu Script programlama dili 2014 yılında geliştirilmiş çok yönlü bir programlama dili olarak karşımıza çıkıyor. 1995 yılında geliştirilmiş olan JavaScript programlama dili ise birçok sunucunun tercih ettiği bir dil olarak dikkat çekici.

Programlama Dillerinin Türleri

Programlama dillerinin geliştirilebilir olduklarını yazımızda birkaç sefer dile getirmiştik. Peki Programlama Dillerinin Türleri nelerdir? Kaç çeşit programlama türü bulunuyor biraz da bu konuya değinmek istedik. Genel anlamda 4 ana programlama dili türü bulunuyor. Alt programların aktive edildiği ama bu işlevi fonksiyonel bir şekilde gerçekleştirmek için kullanılan yapısal programlama tekniğinde program akışındaki kolaylık dikkat çekmektedir. Bu programlama dili çeşidinde alt programlardan destek alınarak ana programın süreç boyunca hızlı ve kontrolünde ilerlemesine olanak sağlanmaktadır.

Yapısal Programlama tekniğinde kullanılan programlama dili sayesinde alt programlar defalarca çağrılabilir ve ana programın işleyişi hız kesmeden devam eder. Bu da programlama dilini geliştirirken sayısız kez tekrarlanan kodların da gereksizleşmesine yol açar.

Sıradaki programlama dili türümüz Modüler Programlama tekniği. Modüler programlama dilinde uygulanan teknik ise alt programların kümelenerek bazı modüller altında toplanmasını sağlar. Global değişken yapısı bulunan bu modüller Ana program dahilinde çalışırlar. Modüler programlama dilinde her modül kendi verisine de sahiptir.
Kod dillerinin hikayesini incelerken bahsetmiş olduğumuz C Programlama dili geliştirilirken Nesnel Programlama Dili kullanılmıştır.

Peki C Programlama dili nedir? Programlama Dilleri türleri içinde nesneleri ön plana çıkaran bu türde nesneye yönelik programlama ön plandadır. Zor bir programlama dili olan bu türde hazır nesnelerin kullanması zaruri bir hal almıştır. Nesnelerin birbirleri ile mesajlaşabildiği Nesnel Programlama Dilinde alt programların çağrılması yerine böyle bir yöntem tercih edilmiştir. Bu programlama dilinde nesneler kendilerine gelen mesajları kopyalar ve işlem sona erince imha eder.

Sıradaki programlama dili aslında bizlerin en sık kullandığı dil olan olay temelli programlama tekniğidir. Ekran üzerinde yapılan bir hareketin gerçekleşmesi olay temelli bir süreçtir aslında. Olay Temelli programlama özellikle fare yani mouse kullanımını ön plana çıkarmaktadır. Bu da yapılması düşünülen işlemlerin daha pratik bir şekilde gerçekleşmesine yardımcı olur. Fonksiyonel ve kullanışlı olması sebebi ile Olay Temelli Programlama türü önemli bir yer tutmaktadır.

Programlama Kursları

Değişen ve dijitalleşen dünyada yeni sahaların açılması ve bu alanların parlak bir gelecek vaat etmesi sonucunda programlama öğrenmek her zamankinden fazla önem arz etmektedir. Sürekli gelişen bir alan olması sebebi ile en çok kullanılan programlama dilleri sıralaması ya da en popüler programlama dilleri seçimi de gün geçtikçe daha da zorlaşmıştır. Bu da bu alanda uzman desteğinin önemini ortaya koymaktadır. Eğer kariyerinizi bu alanda sürdürmek istiyorsanız ya da öğrenme isteğiniz var ise programlama kursları ile irtibata geçmeniz size fayda sağlayacaktır.

Programlama Öğrenmek İçin Geç mi Kaldık?

Mobil hayata hızlı geçiş ve dünya ticaretinin kazandığı sürat olağanüstü boyutlara gelmiştir. Bu da mesleki tercihlerin aynı oranda değişmesine ve ilginin bu alana kaymasına yol açmıştır. Ama tabi ki programlama öğrenmek öyle çok da kolay bir hadise değil. Bazı özelliklere ihtiyaç duyan bu mesleği öğrenmenin zorluk seviyesi daha yüksektir. Bu da doğal olarak bu alanda kariyer yapmak ya da atılım göstermek isteyen bireylerin programlama öğrenmek için geç mi kaldık sorusunu karşımıza çıkarmaktadır. Bu tabi birçok değişken parametrenin formüle edilmiş hali olduğundan net bir cevap vermemiz elbette ki mümkün değil. Ama şu kadarını söyleyebiliriz ki programlama dili öğrenmek istiyorsanız matematik ile aranızın iyi olması gerekmektedir. Eğer öğrenme konusunda istekli iseniz tabi ki her yaşta programlama dili öğrenmek mümkün. Ama şunu da eklemekte fayda var, günümüz dünyasında programlama dili öğrenme yaşı 11-12 yaşlara kadar inmiş durumda. Bu da tabi olarak sonradan programlama dili öğrenenler için bir dezavantaj oluşturmaktadır.

Online Eğitimler Yeterli mi?

Yaptığımız araştırmalarda karşımıza en sık çıkan sorulardan birisinin online eğitimler yeterli mi sorusunun olduğunu gördük. Bu konuyu genel olarak ele alırsak farklı öznel olarak ele alırsak farklı sonuçlara ulaşabiliriz. Programlama dili öğrenmenin zor olduğunu daha önce belirtmiştik. Online eğitim ile programlama öğrenme pekala normal kurslarda alınan eğitim kadar etkili olabilir. Bu aslında çok büyük oranda programlama öğrenmek isteyen bireyin kendi özellikleri ile ilgili bir durumdur. Örnek vermek gerekirse bazı kalıplaşmış kodları aklınızda tutmanız gerekecek. Tabi bu özelliklerin bazıları zaman içerisinde kaybedilebilmektedir. Ezberleyebilme yeteneğine sahipseniz işinizi daha kolay olacağını söyleyebiliriz.

En İyi Programlama Kursları

Sektörün ilgi görmesi doğal olarak programlama dili öğrenmek isteyenler için bolca seçenek çıkmasına yardımcı oluyor. En iyi programlama kurslarını incelediğimiz önceliğimizin udemyler olması gerektiğini düşündük. Udemy platformlar, kendi alanlarında profesyonel ve uzman isimlerin gönüllülük esası ile hazırlamış oldukları kurslardır. Çevrimiçi kitlesel hedefleri bulunan bu udemy kursları tamamıyla ücretsizdirler.

Daha sonrasında ise akademik anlamda lider konumda olan platformların sunmuş olduğu programlama dili eğitimleri de son derece başarılı sonuç vermektedir. Bunlardan bazılarını ele almak istersek eğer yine önceliğimiz udemy kursları olacaktır. Udemy kursları içerisinde size en çok yararlı olacağını udemy.com web sitesini inceleyerek karar vermeniz mümkün

Arı Bilgi programlama kursları Microsoft onaylı eğitimleri kapsamaktadır. Dilerseniz yüz yüze eğitim dilerseniz online fark etmeksizin C#, SQL, Asp.NET, JavaScript, Azure, MVC .net CORE alanlarında iyi bir temel oluşturabiliyorsunuz. Yapmanız gereken Arı Bilgi kurslarından birine başvurmak ya da platformun web sitesi üzerinden online başvuru gerçekleştirmek. Daha sonrasında Arı Bilgi yetkilileri tarafından aranıyorsunuz.

Bilge Teknoloji eğitimleri üzerinden de yine aynı şekilde online ya da kurs ortamında programlama dili öğrenebiliyorsunuz. Birçok alanda programlama dili öğrenebileceğiniz Bilge teknolojileri eğitimler alanında ülkemizin önde markalarından birisidir.

Programlama İş Olanakları

Ülkemizde 2 yıllık üniversite bitiren ve bu alanda eğitim gören herkes Bilgisayar Uzmanı sıfatı alabilmektedir. Peki programlama iş olanakları nelerdir ne işler yapılabilmektedir ?

Öncelikle programlama dillerine hakim iseniz herhangi bir kurumun iç yazılımını yapabilirsiniz. Yazacağınız kodlarla birlikte çalıştığınız şirketin sisteminin temellerini atmış olursunuz ve bu da kariyeriniz için son derece önemli bir aşamadır diyebiliriz.

Bir diğer yazılım iş olanağı ise şirket içi yatay düzeltmeler ve ya kodlamalarını yapabilir var olan sistemi güçlendirebilirsiniz. Tabi bu da geliştirmeye açık bir alandır. Bütün bu süreçler dahilinde temel programlama dillerine olan hakimiyetiniz de doğal olarak artacaktır.

Günümüzde artık hemen hemen her kuruluş bir şekilde dijitalleşme yoluna girmektedir. Daha doğrusu piyasa şartlarına ayak uydurmak için buna zorunludur. Bu da beraberinde bilişim teknolojisini tercih edecek olan yapıların gerek duyduğu insan gücünün de artmasına sebep olmaktadır. Yani programlama dillerini bilen bireylerin iş olanakları her geçen gün daha da artmaktadır.

Hangi Alanda İş Bulurum?

Peki her şeyi göze aldınız ve programlama dilini öğrenmek için gereken neyse yaptınız ve başardınız. Hangi alanda iş bulurum diye düşünmüşsünüzdür belki ama biz yine de en sık karşılaştığımız bu soruyu da ele almak istedik. Sık sık dile getirdiğimiz gibi artık programlama dilleri hayatımızın her alanında var olan dijital platformların ihtiyacı olan bir birim olduğundan programlama dillerinin etkinlik alanı da her geçen gün genişlemektedir. En popüler programlama dillerine hakim olan bir bilgisayar uzmanı iseniz, hastanelerde, okullarda ve üniversitelerde her daim programlama diline hakim çalışan gereksinimi olmaktadır. Pek tabi resmi devlet kuruluşlarında da programlama diline hakim çalışanlar her zaman gerekmektedir. Bakanlıklar, belediyeler ve bunlar gibi resmi kuruluşlarda da programlama dillerine hakim bireylerin iş olanakları fazladır. E-ticaret platformları ve web tasarım şirketleri de sıklıkla yazılımcılara ihtiyaç duyarlar.

Freelance Olanaklar

Ülkemizde yazılımcılara olan talep oldukça fazla ve her şeye rağmen mevcut programlama diline hakim çalışan sayısı yeterli sayılmamaktadır. Bu da freelance çalışma imkanı sunmaktadır ve programlama diline hakim olan bireylerin ofis harici çalışma olanakları her zaman gerekli donanıma sahip olmaları dahilinde mümkündür. Bazı yazılım uzmanları ise birden fazla projede görev almaktadırlar. Belirli plan dahilinde gayet mümkün olan bu çalışma şekli aslına bakarsanız programlama dili bilen kişiler tarafından son zamanlarda daha çok tercih edildiğini belirtmeliyiz.

En Popüler Programlama Dilleri

Şu an kullanılabilir 800’ün üzerinde programlama dilinin olduğu tahmin ediliyor. Tabi bu yazılım dillerinin hepsi birbirinden farklı özellikler ve imkanlar sunarken bazıları ise rakiplerinin birkaç adım önünde. En popüler yazılım dillerini sıralamak gerekirse eğer; JavaScript, HTML, CSS, SQL, Java, Bash/Shell, Python, C #, PHP, C ++, C gibi onlarca sayabiliriz. Biz size en çok kullanılan programlama dillerinden 3 tanesinden bahsederek yazımızı sonlandırıyoruz.

Web sitelerinin tamamına yakınının tercih etmiş olduğu JavaScript programlama dilini öğrenmek ise aslında sanılanın aksine gerçekten kolay diyebiliriz. Tarayıcıların ve bazı tarayıcı oyunların tercih etmiş olduğu JavaScript bilgisayar dili etkinliğini günümüzde daha da arttırarak bazı uygulamaların da temel kodlarını sağlamaktadır.
HTML aslında genel olarak programlama dili olarak kabul edilmemektedir çünkü HTML kodları ile çalışan program yapılamıyor. Ama HTML’den yararlanmak isteyenlerin genellikle HTML kod dilini yorumlayabilen programların yapılabilmesi özelliğini ön plana çıkardıklarını söyleyebiliriz.

Açılımı Cascading Style Sheets olan CSS programlama dili ile web sitelerinde bulunan görseller tanımlanabilmektedir. Web sayfaları üzerinde denetim sağlayan CSS JavaScript ve HTML gibi web sitelerinin olmazsa olmaz kodlarındandır. Özellikle kullanıcı dostu yapısı ve görsel kalite açısından ön plana çıkan CSS kodları web sitelerinin kullanılabilir olmaz özelliklerini güçlendirir.

Yazılım dilleri konusunda merak edilenlere yer vermeye çalıştığımız bu yazımızda elbette ki tüm teknik detaylara girmek mümkün değil. Genel hatları ile temel programlama dilleri hakkında paylaştıklarımız umarız ki daha detaylı bir araştırma içerisinde girmeden önce sizlere rehberlik edecektir.

Benzer Yazılar

Gelbaba İşletme

Markanız için hemen işletme hesabı açın.

Hesap Aç
Gelbaba İşletme

Markanız için hemen işletme hesabı açın.

Hesap Aç

Benzer Yazılar

Gelbaba İşletmeye Katılın

Hemen ücretsiz kaydolarak üyeliğinizi başlatın.

Ücretsiz İşletme Hesabı Açın