Anasayfa gelbaba Gelbaba Portal gelbaba E-Ticaret gelbaba İkinci El Alışveriş Siteleri Ne Kadar Komisyon Alıyor?

İkinci El Alışveriş Siteleri Ne Kadar Komisyon Alıyor?

E-Ticaret
12 Ocak 2022 Çarşamba
İkinci El Alışveriş Siteleri Ne Kadar Komisyon Alıyor?

Ekonomik koşullar ya da değişen ihtiyaçlar insanların ikinci el eşyalara daha fazla ilgi göstermesine neden olabilmektedir. Kullanılmış olsun ya da olmasın daha önce başka biri tarafından satın alınmış, paketi veya kutusu açılmış etiketi çıkarılmış ürünler ikici el ürün olarak tanımlanmakta ve artık çok daha fazla tercih edilmektedir.

İkinci el alışveriş konusuna gelince, bu şekilde ürün alma ya da ikinci el satış kanalları internetin sunmuş olduğu imkanlar sayesinde oldukça çeşitlenmiş durumda. Eski zamanların bit pazarı ya da ikinci el mağazaları, artık ikinci el uygulaması ile web siteleri üzerinden alıcısı ve satıcısı ile buluşmakta.

Bu yazımızda sizlerle daha çok ikinci el ürün satışı ile ilgili merak edilen bir takım bilgileri paylaşmaya çalışacağız. İkinci el ürünleri satmak isteyen okurlarımız için aydınlatıcı ve bilgilendirici detaylara, bu konuda neler yapılması gerektiği ile başlamayı uygun görüyoruz.

İkinci el ürün satışı ile ilgili detaylar bu yazımızda sizlerle.

İkinci El Uygulamalarında Satış Yapmak İçin Ne Gerekiyor?

Pek çok kişinin internetten ürün satmaya başlaması online alışverişin hızlı yükselişinin getirdiği sonuçlardan biri olarak görülebilir. İnternetten ikinci el ürün satmak isteyen kişilerin talebe göre değişen sektörlerde yer almaları anlaşılabilir bir eğilim. Satış sürecinin bireysel e-ticaret siteleri üzerinden yapılabildiğini ve farklı kurallara tabi olduğunu konuyla alakalı olan hemen herkes araştırmakta. Örneğin şirket kurma, e-ticaret sitesi oluşturma, ürünleri seçme, kargo firmaları ile anlaşma gibi.

Biz bu yazımızda daha çok ikinci el uygulamalarında satış yapmak için nelerin gerekli olduğuna değineceğiz.

Bu gün pek çok ikinci el ürün alışverişi yapılan uygulama cep telefonlarına ya da tabletlere ücretsiz olarak indirilmekte. Satış yapmak isteyenler bu uygulamaları indirerek aplikasyon üzerinden ya da platformların web sitesini kullanarak profillerini oluşturabilirler. Tabi ki ilk adım olarak yer alınmak istenen platformda nasıl üyelik oluşturulduğu merak edilmekte fakat bu basit adım geride bırakıldıktan sonra ürün ekleme, kargolama, kargo ücreti gibi satışı ve satış sonrasını direkt etkileyecek konular da kafalarda soru işareti yaratmaktadır.

Dilerseniz şimdi bu süreçlere değineceğimiz başlıklara geçelim ve ikinci el nerden satılır sorununun cevabı ile birlikte satıcıların bu aşamaya ne şekilde başlayacaklarına ve ilerleyeceklerine bakalım.

İkinci El Uyuglamlarına Satıcı Hesabı Nasıl Açılır?

İkinci el uygulamalarında bir satıcı hesabı açmak, platformlara göre değişen fakat özünde temel kişisel bilgilerin ilgili formlara doldurulması ile ilerleyen bir süreci kapsamaktadır.

Özellikle ikinci el eşya gibi güven duygusunun son derece yüksek olması gereken bir alanda satışı yapacak kişilerin doğru ve özenli bir profil hazırlamaları çok önemlidir. Kişisel bilgilerin şeffaflığı müşterilerin satıcılara olan güvenini artıracaktır. Alışveriş süresince, alışveriş sonrasında veya daha sonraki alışverişlerde satıcı ile müşterinin muhatap olma ihtimalini göz önünde bulundurduğumuzda satıcının gerçek adı ile hesap oluşturması olumlu bir yaklaşım olacaktır.

Satıcı hesabı oluşturulurken kaliteli bir profil fotoğrafı da olmazsa olmazlar arasında. Satıcının profil fotoğrafı ve iyi hazırlanmış tanıtıcı bir biyografi satıcıya olan güven duygusunu artıracaktır.

Alışveriş uygulamalarının satıcılardan istediği Facebook, Google, E-Posta, Telefon gibi sosyal medya ve iletişim kanallarının doğrulanması satıcıların lehine avantaj sağlamaktadır.

Bu gün güvenli satıcı anlamında yapılan değerlendirmelerin profillerde yer alan gümüş, altın, yıldız vb. rozetlerle pekiştiği bunların da platformlar tarafından doğrulanması istenen bilgilerle kazanıldığı bilinmekte. Doğrulama skoru yüksek, rozetleri eksiksiz bir satıcının güvenilir olduğunu söylemek mümkün.

Kısaca özetlemek gerekirse ikinci el uygulamalarında satıcı hesabı oluşturmak için; adres bilgileri, cep telefonu numarası onayı, satıştan gelecek paranın yatırılacağı banka hesap numarası ve fatura bilgileri gibi istenen diğer kişisel bilgilerin doğru bir şekilde tanımlanmış olması gerekmektedir.

İkinci El Uygulamalarına Nasıl Ürün Koyarım?

İkinci el ürün web sitelerinden sonra uygulamaların da yaygınlaşması beraberinde kullanım pratikliği getirmiştir. Mobil cihazlara yüklenen uygulamalarla satışa sunulacak kullanılmış eşya, ikinci el kıyafet, ikinci el kitap, ikinci el araba gibi ürünlerin fotoğrafını çekmek ve yüklemek oldukça kolaylaştı.

Örneğin ikinci el ürün alışverişi denildiğinde akla gelen ilk uygulamalardan biri olan Letgo, satış yapmak isteyen kullanıcıları için pratik aşamalar uygulatmaktadır. Letgo'da satılmak istenen ürün için uygun bir kategori belirlendikten sonra, ürünün net bir fotoğrafı çekilir ya da fotoğraf albümünden seçilerek yüklenir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken fotoğrafın boyutudur. Ürüne makul bir fiyat belirlenir ya da pazarlığa açık olarak bırakıldıktan sonra yükleme işlemi sonlandırılır. İlan detayı kısmından fotoğraf, başlık, açıklama veya kategori eklemek satışa pozitif anlamda etki edecek özelliklerdir.

Sahibinden, GittiGidiyor, Dolap gibi uygulamalarda da ürün yüklemek için uygulanması gereken aşamalar hemen hemen aynıdır.

Uygulamaya ürün eklemeden önce ürün ile ilgili satıcı tarafından yapılması gereken bir takım kontroller de çok önemlidir. Özellikle uzun süre kullanılmayan ürünlerle ilgili yapılacak sağlamlık kontrolü satışın her aşamasını etkileyecektir. Üründeki olası kusurlar mutlaka belirtilmelidir.

Ürün ekleme ve satış işlemleri gerçekleştikten sonraki en önemli süreçlerden biri de kargo yani ürünü alıcıya gönderme işlemidir. Yazımızın devamında ikinci el ürün satışında kargo nasıl gönderilir ve kargo ücretini kim öder gibi merak edilen sorulara yanıtlar vermeye çalışacağız.

İkinci El Uygulamalarında Ürünlerimi Nasıl Kargolarım?

Bu gün çeşitli etkenlerin bir araya gelmesi ile ikinci el modası oluşmuş durumda. En iyi ikinci el ürünleri satışa sunma konusunda sektörün önde gelen temsilcileri büyük bir rekabet halinde. Mobil uygulamalar sayesinde kullanıcı sayısının her geçen gün arttığı ikinci el piyasasında satış sonrası hızı ve güvenli bir şekilde ürünlerin teslim edilmesi sürecin en kritik öneme sahip aşamasıdır.

İkinci el uygulamaları kullanılarak yapılan alışverişlerde ürünlerin alıcıya gönderilmesi için izlenen aşamalar üç aşağı beş yukarı aynıdır. Bu gün ikinci el bebek kıyafeti ya da ikinci el elektronik eşya satışını bu uygulamalar üzerinden gerçekleştiren bir kullanıcı eğer müşterisi ürünü kargo ile teslim almak isterse platformların belirlediği kurallar çerçevesinde ürünü kolayca gönderebilir.

Örneğin Dolap uygulamasından bir ürün satışı gerçekleştirdiniz. Ürün ile birlikte kargo şubesine gittiğinizde ''Hesabım - Sattıklarım'' kısmından satılan ürüne tıklayıp orada yazan 16 haneli numarayı PTT Kargo, Sürat Kargo, Yurtiçi Kargo veya MNG Kargo ile paylaştığınızda sistemde otomatik olarak kargo bilgileri çıkacak ve uygulamada durum kargolandı olarak gözükecektir.

Aynı işlemi Letgo ya da GittiGidiyor üzerinden yapmak istediğinizde belki sadece anlaşmalı kargo şirketi değişecek fakat uygulamalar tarafından gönderilen kargo kodu ile yapılan işlemin prosedürü aynı olacaktır.

Gardrops, Modacruz gibi ikinci el platformlarında ürün gönderirken izlenmesi gereken kargo adımları da benzer aşamalardan oluşmaktadır.

İkinci el satışının alıcıya gönderilmesinden sonraki en önemli ve merak edilen aşama da kargo ücretinin kimin tarafından ödeneceğidir. Bir sonraki başlığımız bu konuyla alakalı olacak.

İkinci El Uygulamalarında Kargo Gönderme Ücretini Kim Öder?

Alışveriş sırasında alıcılar ile satıcıların maliyet konusundaki refleksleri benzer şekilde çalışmaktadır. Her iki tarafta alışverişten doğacak ekstra masrafları üstlenmeyecek şekilde hareket etmek ister. İkinci el kargo gönderiminden doğan kargo ücreti online alışverişin en önemli belirleyici kriterleri arasında başı çekmektedir.

e-ticaretin her türlüsünde ücretsiz kargo seçenekleri müşterilerin tercih ettiği bir uygulamadır. Bazen satışı gerçekleştiren firma ya da kişiler bu kargo ücretini ürün bedeline ekleyerek fakat yine de ücretsiz kargo sloganı ile satışa sunabilmektedir. Bu bir pazarlama stratejisi olarak negatif algıları ortadan kaldıran ama nihai sonucu değiştirmeyen uygulamalardan birisidir.

İkinci el uygulamaları üzerinden yapılan alışverişlerde kargo ücretlerinin kimin tarafından ödendiği de merak edilen bir konu. Platformlara göre değişen bir durum olan kargo ücretinin ödenmesi çoğu zaman alıcı ile satıcı arasındaki anlaşmaya göre belirlenirken, bazen de uygulamalar tarafından koyulan kurallarla süreç ilerler.

Bu konuyla ilgili ilk örneğimiz Gardrops uygulamasından. Gardrops'ta alıcı veya satıcı kargo ücreti ödememekte, kargo ücretsiz olduğundan, satıcı daha çok ürün satabilmektedir.

Dolap uygulamasında satıcılar ürünü yüklerken kargoyu ''Alıcı Öder'' ya da ''Satıcı öder'' şeklinde belirleyebilmektedir. Kargo ücreti satıcı öder seçildiyse, kargo ücreti satıcı kazancından düşülmekte, alıcı öder seçildiyse ücret satın alma aşamasında alıcıdan tahsil edilmektedir.

Letgo ikinci el uygulamasında ise kargo ücreti alıcılar tarafından ödenmektedir. Kargo ücretinin alıcı tarafından karşılandığı uygulamada bu ücretten kaçınmak isteyenler için satıcı ile alıcıyı yüz yüze buluşturan bir seçenek de sunulmaktadır. Ürünü satıcıdan bire bir teslim almak isteyen müşteriler satıcı ile iletişime geçerek bu süreci tamamlayabilirler.

Örnek vereceğimiz bir diğer uygulama da Bebecruz. Bu uygulama üzerinden alışveriş yapan müşteriler kargo ücreti ödememektedir. Tercih edilen kargo firmasına göre değişen indirimli kargo fiyatları, satıcının satış kazancına yansıtılır.

İster ikinci el mobilya ya da ikinci el koltuk takımı gibi nakliyesi külfetli ürünler olsun, isterse de ikinci el laptop ya da ikinci el cep telefonu gibi yükte hafifi pahada değerli ürünler olsun her alışverişte kargo gönderim ücreti satıcı ve uygulamalara göre farklı şekillerde ödenmektedir.

İkinci El Alışveriş Sitelerine Fatura Kesmek Gerekir mi?

Ticaretin olduğu yerde kazanç, azanca bağlı olarak da vergi doğmaktadır. Vergi kanunu gereğince yapılan düzenlemeler ile bir takım ticari işlemler vergiden muaf olabilmektedir. İkinci el alışverişler vergiye tabi mi diye araştıran kişilerin karşısına farklı sonuçlar çıkabilir. Burada hem alıcı ile satıcı arasındaki ticaret için faturalaşma, hem de bu hizmeti sunan platformlarla olan faturalaşma süreçleri merak edilmektedir.

Öncelikle belirtmeliyiz ki internet üzerinden yapılan bütün ticari faaliyetler ile kazanç sağlayan kişinin GVK ile tanınan muafiyetler hariç olmak üzere vergi mükellefi olması, sattığı malların faturasını kesmesi gerekmektedir.

Bu durumum dışında kalan istisnalar da bulunmakta. Örneğin ikinci el uygulamalarından birini kullanarak ikinci el televizyon satmak isteyen bir kişi bu işlemden doğacak gelir için alıcıya ya da aracı konumundaki uygulamaya fatura kesmek zorunda değildir.

Satıcılar tarafına fatura kesmek için gerekli olan koşulların çoğu zaman sağlanmadığı ikinci el ürün alım satım işlemlerinde fatura detayı garantisi süren ürünleri satın alan müşteriler için önemli olabilmektedir.

Gelir vergisi kanunu ile belirlenen faaliyetlerin bir kısmı vergiden muaf olduğu için fatura düzenlenmesini de gerektirmemektedir. Bu durumda örneğin ikinci el çocuk eşyası alım satımına aracılık eden bebecruz gibi platformlara da fatura kesme diye bir şey söz konusu olmamaktadır.

İkinci El Uygulamaları Kazançları Vergilendiriliyor mu?

İnternet üzerinden satış yapanların verilendirilmesi ile ilgili haberler belli periyotlarda gündeme gelmektedir. Kendi internet siteleri üzerinden ticari faaliyet yürüterek gelir elde edenler ile, ikinci el ürün alım satımının yapıldığı platformlar üzerinden satış yapanların elbette ki vergilendirme sürecinde de farklı muamele görmeleri doğaldır.

2021 yılının Ekim ayında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen yasa teklifine göre, internet üzerinden elde edilen kazançlar için beyanname verilmeyecek, internet üzerinden satış yapıp gelir elde eden herkese otomatik olarak vergilendirme uygulanacaktır. Şöyle ki 650 bin lirayı aşmayan kazançlar stopaj yoluyla otomatik vergilendirilecek.

İnternetten satış yaptığınızda vergi mükellefi olunduğu ve şirket kurma zorunluluğu bulunduğu bilinmekte. Bu şirket türleri Limited ya da şahıs şirketi şeklindedir.

e-ticaret iştiraklerinin vergilendirilmesi ile yazımızın da konusu olan ikinci el uygulamalarından elde edilen kazançların vergilendirilmesi birbirinden farklıdır. Ama şunu da belirtmeliyiz ki Sahibinden.com, GittiGidiyor gibi platformlarda firma olarak satış yapan ve belli bir tutarın üzerinde gelir elde edenler ilgili kanuna göre vergiye tabi olmaktadırlar.

İkinci El Siteleri Ne Kadar Komisyon Alıyor?

İkinci el alışveriş siteleri kullanıcılarına sunmuş oldukları alım satım işlemlerinden aldıkları komisyonlar ile faaliyetlerini sürdürmektedir. Tabi bu durum her ikinci el uygulaması için geçerli değil. Bazı platformlar sadece alıcılardan komisyon alırken satıcı tarafına herhangi bir komisyon yansıtmamaktadırlar.

Yine farklı uygulamalar üzerinden vereceğimiz örneklerle ikinci el alışveriş uygulamalarının komisyon durumunu inceleyebiliriz.

En popüler ikinci el alışveriş uygulamalarından olan Letgo'da Alıcılar, alıcı koruması hizmeti için ürün bedeli üzerinden belirli bir oranda ücret öderken, satıcılardan herhangi bir komisyon alınmamaktadır.

Güvenli e-ticaret hizmet bedeli (Get) adı ile Sahibinden.com'un uyguladığı ve satışın gerçekleşmesi durumunda ürün satış fiyatı üzerinden kesilen bir komisyon (hizmet bedeli) bulunmaktadır. Güvenli e-Ticaret Hizmet Bedeli, sahibinden.com üyelik tipine göre ve ürünün satışa sunulacağı kategoriye göre değişebilmektedir. Bununla ilgili komisyonların yer aldığı bir tablo sahibinden.com'da olduğu gibi diğer platformların web sitelerinde de paylaşılmaktadır.

Dolap uygulaması kademeli komisyon modelini uygulamaktadır ve başarılı olan satışlardan satış tutarına göre kademeli şekilde komisyon ücreti alınmaktadır. Dolap uygulamasında ürün fiyatı her ne olursa olsun ödenecek maksimum komisyon tutarı 130 TL'yi geçmemektedir.

Dolap, 0 - 50 TL arası ürünlerin satışı için 6.5 TL komisyon, 51 - 999 TL arası ürünlerin satışı için %13 komisyon, 1000 TL ve üzeri ürünlerin satışı için 130 TL komisyon uygulanmaktadır.

Gardrops uygulaması komisyonları ile ilgili söyleyebileceğimiz ilk şey platformun sadece başarılı satışlardan komisyon aldığıdır. Gardrops sıfır komisyon uygulaması ile kazancın tamamını ikinci el ürünlerini satışa çıkaran kullanıcılarına bırakmaktadır.

Zebramo ikinci el alışveriş uygulamasındaki komisyon oranlarına bakalım şimdi de. Zebramo üzerinde gerçekleşen satışlarınızda, 20 TL'ye kadar satmış olduğunuz ürünlerden KDV dahil 2 TL, 20 TL üzerinde satmış olduğunuz ürünlerden ise KDV dahil %10 hizmet komisyonu kesilmektedir.

Dekopasaj gibi oldukça sık tercih edilen ikinci el sitesinin komisyon uygulamalarında sıra. Dekopasaj'da ilan oluşturmak tamamen ücretsiz. Yalnızca satılan ürün üzerinden komisyon alınmakta. Komisyon oranları evden satışlarda %25, depodan satışlarda %50 olarak belirlenmiştir.

İkinci el ödeme, ikinci el satış koşulları, komisyon oranları, kazançların vergilendirilmesi, hesap açma, sayfaya ürün yükleme, ürünlerin kargolanması, kargo ücretinin satıcı mı yoksa alıcı tarafından mı karşılanacağı gibi ikinci el alışverişlerde en çok merak edilen konularla ilgili yazımızın da sonuna gelmiş bulunuyoruz. Gelbaba tüketici etkileşim platformu içerisinde yer alan portal sayfasındaki bilgilendirici araştırma yazılarını takip ederek daha pek çok konuda fikir sahibi olabilirsiniz.

Gelbaba.com şikayet ve yorum sitesi olmanın dışında en güncel haberler, ilham veren içerikler, merak edilen konular hakkındaki araştırma yazıları ile de kullanıcılarına renkli bir dünya sunmakta.

Benzer Yazılar

Gelbaba İşletme

Markanız için hemen işletme hesabı açın.

Hesap Aç
Gelbaba İşletme

Markanız için hemen işletme hesabı açın.

Hesap Aç

Benzer Yazılar

Gelbaba İşletmeye Katılın

Hemen ücretsiz kaydolarak üyeliğinizi başlatın.

Ücretsiz İşletme Hesabı Açın