Anasayfa gelbaba Gelbaba Portal gelbaba Elektronik gelbaba NFC Nedir? NFC Nasıl Kullanılır?

NFC Nedir? NFC Nasıl Kullanılır?

Elektronik
8 Haziran 2022 Çarşamba
NFC Nedir? NFC Nasıl Kullanılır?

İletişim çağındayız ve teknolojik gelişmeler her türlü iletişim yöntemini geliştirmeye, yenilerinin ortaya çıkmasına imkan sağlıyor. İnsanların birbirleriyle iletişim kurmak için kullandıkları yöntemlere bir de cihazların birbirleri ile iletişim kurdukları yöntemler eklenmiş durumda. İletişimin cihazların birbirleri ile bağlantı kurması konusundaki son örneklerinden bir olan NFC teknolojisi nedir? sorusuna yanıt arayacağımız bu yazımızda, NFC hakkında merak edilen pek çok konuya da değinmiş olacağız.

Teknoloji dünyasında cihazların birbirleri ile konuşmasını sağlayan yazılımlar konusundaki çalışmaları son yıllara damgasını vuran yeniliklerin ortaya çıkmasını sağlamış durumda. Cihazların birbirleri ile konuşması olarak adlandırılan bu durum iletişimin çeşitli programlar ve makinalar arasında da hayli önemli olduğunun bir göstergesi adeta.

Günümüzde cihazlar arası iletişimin pek çok örneğini görmek mümkün. Başta cep telefonları olmak üzere farklı mobil cihazların günlük hayatımızda kullandığımız kombi, klima, televizyon, perde hatta buzdolabı ve fırın gibi aletlerle olan bağlantısı sayesinde işlerimizi uzaktan ve birkaç dokunuşla halledebiliyoruz. Peki cihazlar birbirleri ile bağlantıları nasıl kuruyor? Bu bağlantıların kurulmasını sağlayan ne gibi yazılımlar ya da uygulamalar var? İşte bu soruların cevaplarından biri artık çok daha fazla kullandığımız bir teknoloji olan NFC bağlantı teknolojisi olarak karşımıza çıkmakta.

Özellikle pandemi sürecinde çok daha fazla kullanılmaya başlanan temassız ödeme yöntemleri NFC teknolojisinin adının daha fazla duyulmasını sağladı. NFC özelliği olan telefonların daha fazla rağbet görmesi gibi iletişim başta olmak üzere çeşitli sektörlere de doğrudan ya da dolaylı olarak fayda sağlayan bu bağlantı şekli artık çok daha yaygın bir şekilde kullanılmakta.

Elbette NFC teknolojisinden önce de farklı bağlantı yöntemleri ile cihazlar birbirleriyle iletişime giriyorlardı. NFC'nin meydana çıkmasına kadarki geçen sürede ne gibi sistemler kullanıldı, bunların NFC ile olan ilişkisini daha iyi anlamak adına geçmişe dönük bazı bilgiler vermeyi uygun buluyoruz. Kökleri RFID (Radyo frekansı doğrulama) teknolojisine dayanan NFC’nin RFID’den farkı güvenlik endişeleri nedeniyle daha kısa mesafede çalışmasıdır. RFID’den sonra yine NFC’nin atası diyebileceğimiz FeliCa teknolojisinin geliştiğini görüyoruz. Bir kart sistemi olan FeliCa daha çok toplu taşıma araçlarında ödeme için kullanılmaktadır.

2004 yılında Sony, Philips ve Nokia’nın bir araya gelip kurduğu “NFC Forum'da ilk kes NFC teknolojisi piyasaya adımlarını atmış oldu. Teknolojinin pazarlanması ve yaygınlaşması açısından bu iş birliği son derece etkili olmuştur. 2006 yılında NFC teknolojisinin dönüm noktası olarak tanımlanan Nokia 6131 modeli ilk NFC'li telefon olarak piyasaya sürülmüştür.

Görüldüğü gibi NFC teknolojisinin tarihi teknoloji alanında hiç de yeni sayılmayacak kadar eski. NFC'nin farklı cihazlarda ve alanlarda kullanımının yaygınlaşması ile artık hayatın bir parçası haline geldiğini söylemek mümkün.

Şimdi NFC'ile ilgili daha detaylı ve teknik bilgilere yer verirken hangi cihazlarda kullanıldığı gibi konulara da değinebiliriz.

Nfc Nedir? Nfc Ne İşe Yarar?

NFC yakın alan bir kablosuz iletişim sistemidir. Teknolojisi itibariyle kablosuz iletişim sınıfında değerlendirilmektedir. NFC bağlantı, iki uyumlu cihaz arasında kısa mesafeli veri alışverişini mümkün kılmaktadır. Kısam mesafeden kastımız kullanılan cihaza göre 4-10 cm arasında değişen bir uzaklığı ifade etmektedir. Bu noktada NFC bağlantısı nasıl gerçekleşiyor diye merak edebilirsiniz. Birbiri ile bağlantı kuran, senkronize çalışan her cihaz ya da cihazlar gibi NFC bağlantısının da gerçekleşmesi için cihazlardan birinin bilgiyi aktaran (verici) cihaz konumunda olması gerekirken, diğerinin de bu bilgiye erişen (alıcı) durumunda bulunması gerekmektedir.

NFC bağlantısı kurulabilen cihazları iki sınıfa ayırmak mümkün. Bu cihazlar aktif cihaz ve pasif cihaz olarak adlandırılabilir. Pasif cihazlara örnek olarak NFC tag'lerini yani NFC etiketlerini gösterebiliriz ki bu konunun detaylarına yazımızın ilerleyen bölümlerinde yer vereceğiz.

NFC özelliği olan cihazların yaygınlaşması bu teknolojiye meraklı kişilerin NFC nasıl çalışır sorusu ile sistemin çalışma prensibini araştırmaya başladıklarını göstermektedir. NFC özelliği nedir? sorusu ile araştırma yapanlara da ilerleyen bölümlerde daha detaylı bilgiler vermeye çalışacağız.

Bu noktada NFC ne işe yarar konusuna değineceğiz ve daha sonra yine teknik bazı konular çerçevesinde sistemi daha yakından inceleyeceğiz.

NFC teknolojisinin kullanım alanları oldukça geniş, bu nedenle günlük hayatta en çok karşımıza çıkan kullanım alanlarını sıralamak doğru ve yeterli olacaktır.

  • Kimlik doğrulama: Çevremizde kullandığımız ya da kullanımına tanık olduğumuz pek çok kart okutma sistemi NFC teknolojisi kullanmaktadır.
  • Katılım takip etme: Kimlik doğrulamada olduğu gibi iş yerleri çalışanlarının vardiya takibi ve işte bulunup bulunmadıklarının kontrolünü bu teknolojiye sahip kartlarla yapmaktadır.
  • Ödeme sistemleri: Akbil örneğinde olduğu gibi kartla toplu taşıma ödemeleri ve çeşitli banka kartları ile yapılan temassız ödemeler NFC sisteminin en çok kullanıldığı alanlardır. NFC sistemi ödeme konusunda çok önemli bir teknolojik gelişme olarak değerlendirilebilir.
  • Mobil ödeme sistemleri: Apple Pay, Samsung Pay, Google Pay ve daha birçok mobil ödeme sistemi NFC teknolojisinden yararlanmaktadır.
  • NFC etiket okuyucu ve eşleştirme: NFC etiketi ve NFC etiket okuyucu içeren bir cihazla bu teknoloji sayesinde pratik bir şekilde bağlantı kurulabilir.

Nfc Ne Demek?

NFC (Near Field Communication) Türkçesi yakın alan iletişimi anlamına gelmektedir. Kablosuz iletişim teknolojisi olan NFC ile bu özellikteki iki cihaz arasında veri alışverişi yapılabilir.

Nfc Ödeme Nedir?

NFC teknolojisinin ödeme sistemlerinde aktif olarak kullanıldığına daha önce değinmiştik. NFC temassız ödemeler adı verilen teknolojiyi daha güçlü ve kullanılabilir yapması itibariyle her geçen gün daha fazla kullanılmaktadır. Pek çoğumuzun bildiği ve kullandığı üzere temassız ödeme iki cihaz arasında fiziksel temas gerektirmeyen bir işlemdir.

Cihazların birbirleri ile konuşması olarak yazımızın başında tanımladığımız olay NFC, mobil cihaz ve NFC özellikli satış noktası sisteminin, bir ödemeyi işleme koymak için kullandıkları cihazlar ve yöntemin bütünüdür. Bu noktada işlem ödemeyi alacak olan firmadaki cihaza, ödemeyi yapacak olan kişinin telefonunu yaklaştırması ile gerçekleştir. Temassız ödeme başlatıldığında NFC teknolojisi çalışmaya başlar. NFC özellikli okuyucu ve NFC özelliği olan telefon frekansı kullanarak şifrelenmiş bilgileri karşılıklı olarak ileterek ödemeyi tamamlamamıza imkan sağlar. Saniyeler içerisinde gerçekleşen bu işlem çipli banka ve kredi kartı işlemlerinden çok daha kısa sürede tamamlanmaktadır.

Dünyanın bir çok yerinde özellikle pandemi döneminde temassız ödemeler olağan hale gelmiş durumda. Google Pay veya Apple Pay gibi çok kullanılan temassız ödeme hizmetleri sayesinde NFC teknolojisi yaygınlaşmaya devam etmektedir.

NFC'nin ödeme konusunda sunduğu avantajlar sadece temassız ödemelerle sınırlı değildir. Apple Pay ve Google Pay uygulamalarının harcamaları takip ve analiz etme özelliği sayesinde NFC teknolojisi farklı bir avantaja daha aracılık etmektedir. Ödeme işlemlerinde NFC teknolojisini kullanan yöntemleri seçmek telefonun yanında başka bir ödeme nesnesini taşımaya gerek bırakmamaktadır. Aynı şekilde ekstra nakit taşıyarak çeşitli riskleri de ortadan kaldırmaktadır.

Nfc Etiketi Nedir?

Telefonlardaki NFC iletişim protokolü ile birlikte kullanılabilen NFC etiketleri sayesinde temas halinde devreye giren birçok görev oluşturulabilir. Cep telefonlarında bulunan yazılımsal çip benzeri yapılar bu teknolojiye uygun üretilmiş olan etiketler ile iletişime girmektedir. Bu teknolojide etiketlerin içerisine atanan komutları telefonlar uygulamaya başlar. Burada hatırlatmamız gereken önemli bir detay var o da akıllı telefonun NFC özelliğinin bulunmasıdır.

Çeşitli internet sitelerinden ve teknoloji marketlerden temin edilen NFC etiketleri içleri boş olarak gelir yani bunu hiç kullanılmamış bir flash belleğe benzetebiliriz. NFC etiketleri nasıl kullanılır diye merak edenlere birkaç örnek ile bunu açıklamaya çalışalım.

  • Örneğin eve girdiğinizde Wi-Fi ağına bağlanmak istiyorsunuz. Bu görevi atadığınız bir etiketi evin girişinde bir yere yapıştırıp eve girer girmez okutarak kablosuz ağa bağlanabilirsiniz.
  • Bir başka kullanım alanı olarak sosyal medya hesaplarının etiket aracılığı ile başkalarıyla paylaşma şeklinde olabileceğini söyleyebiliriz. Cep telefonu ile NFC etiketi okutularak örneğin karşınızdaki kişinin İnstagram hesabına direkt olarak ulaşabilirsiniz.
  • NFC etiketleri kartvizit olarak kullanılabilir, okutulan cihazda telefon, e-posta, adres gibi verilerin görüntülenmesine imkan sağlayabilir.
  • Evin ya da iş yerinin herhangi bir köşesine yerleştirilen etikete bir çalma listesi tanımlanabilir. Böylece okutulan cihazda ilgili uygulama üzerinden daha önce belirlenen şarkılar çalmaya başlar.

Tüm bu etiketleri kullanabilmek için telefona NFC uygulaması yüklenmelidir. Telefonda NFC uygulamasını açtıktan sonra çipli etiketlerden birini yukarıda bahsettiğimiz gibi ilgili kullanım alanına yapıştırmak gerekmektedir. Şimdi sabah uyanmakta zorluk çekenler için bir örnekle bu konuyu netleştirmeye çalışalım. NFC etiketine sabah 80:30'da çalmak üzere bir görev atadığınızda ve telefonun alarmı sabah çalmaya başladığında artık yapmanız gereken kalkıp telefonu ilgili etikete dokundurmaktır. Bunu yapmadığınız sürece alarm çalmaya devam edecektir.

Nfc Hangi Amaçlar İçin Kullanılır

NFC başta temasız ödeme işlemleri olmak üzere pek çok amaç için kullanılır. NFC nerelerde kullanılır konusunda aşağıdaki maddeleri inceleyerek fikir sahibi olabilirsiniz.

  • Wi-Fi ağına anında bağlanma: Ağa bağlanmayı zorlaştıran uzun ve karmaşık Wi-Fi şifrelerini zahmete girmeden tek bir dokunuşla değiştirmeyi tercih ediyorsanız, Wi-Fi şifrenizi bir NFC etiketine yazabilirsiniz. Böylece telefonu etikete dokundurduğunuzda Wi-Fi bağlantı ayrıntılarını önceden doldurur ve herhangi bir karışıklık yaşamadan çevrimiçi olmanızı sağlar.
  • Ödeme yapmak: Temassız ödemeler artık hayatımızın bir parçası. Pek çok alışveriş merkezinde ve markette kasiyerler ilk önce ''temassız ödeme mi?'' sorusunu sormaktadır. Daha önce de bahsettiğimiz gibi, NFC, Google Pay veya Apple Pay gibi hizmetlerle temassız ödeme yapılmasını sağlar.
  • Başka birinin telefonunda bir uygulama başlatmak: Bu özellik sayesinde Google fotoğraflar gibi uygulamalar farklı telefonlar birbirine dokundurularak erişilebilir hale gelebilir.
  • Bir belge gönderme: Android Beam gibi uygulamaların da yardımıyla PDF formatında ya da farklı bir formatta dosyayı başka bir kişinin telefonuna paylaşabilirsiniz.

Muazzam faydaları ve gelişmiş özellikleri ile NFC teknolojisi, önümüzdeki yıllarda daha popüler hale gelebilir. Temassız ödemeler gibi başka temassız işlemlerin de daha yaygın olarak kullanılabileceğini öngörmek mümkün.

Nfc Neden Önemlidir?

NFC sunmuş olduğu teknoloji ve hayatımızı kolaylaştıran özellikleri itibariyle oldukça önemli bir buluş. Pek çok alanda kullanım kolaylığı ve pratik işlem yapabilme imkanı sunması nedeniyle zamandan tasarruf da sağlamaktadır.

Temassı ödeme yöntemleri ile pek çok kişinin kullanmaya başladığı bu teknolojinin faydalarını alttaki başlıkta aktarmaya çalışacağız.

Nfc Ödeme Yönteminin Faydaları

  • Daha güvenlidir: Mobil cüzdanların fiziksel karlardan daha güvenli olduğu konuyla ilgili teknolojiye meraklı kişilerin bildiği bir gerçek. Temassız ödemeye uygun dijital cüzdan uygulamaları tüm banka ve hesap bilgilerini dolandırıcıların erişemeyeceği veya kullanmayacağı bir veriye dönüştürmektedir. Yani bu özellik için kullanılan cep telefonu çalınsa dahi tüm kartlar ve bilgiler koruma altındadır.
  • Daha Hızlıdır: Nakit, çip veya PIN kartlarıyla yapılan ödemelerle karşılaştırıldığında, NFC ödeme sistemleri çok daha hızlıdır. NFC kartına dokunarak ya da NFC destekli akıllı telefonu okuyucunun yanına yaklaştırarak hızlı bir şekilde ödeme yapılabilir.
  • Daha Kolaydır: Kullanıcılar akıllı telefona basit bir dokunuş yaparak veya birkaç dokunuşla işlem yapabilirler. Ayrıca NFC teknolojisi başka teknolojilerle kıyaslandığında cep telefonları ve tabletlere ödeme yapmayı daha kolay bir hale getirdiği görülecektir.
  • Çok Yönlüdür: NFC çok çeşitli endüstrileri ve hizmetleri kapsadığı için doğası gereği kullanıcının çeşitli yerlerde ödeme yapmasına izin vermektedir. Her geçen gün daha da yaygınlaşmaktadır.
  • Pil Tasarrufu: NFC dışında, POS sistemi ile iletişim kurmasına izin veren birçok teknoloji vardır. Mesela Bluetooth bu alanda benzer bir hizmet sağlamaktadır. NFC’nin temel avantajı, işlemi tamamlamak için daha az güce ihtiyaç duymasıdır ve bu da cihazların daha uzun süre kullanılmasına imkan tanımaktadır.

Nfc Destekli Telefon Nedir?

NFC özelliği Android ya da Apple telefonlarda kullanılabilmektedir. Fakat her Ansoid ve İos işletim sistemine sahip telefonda NFC teknolojisi bulunmamaktadır. Sadece mobil cihazlarda değil tablet, bilgisayar gibi cihazlarda da kullanıma uygun olan NFC teknolojisi gelecekte pek çok telefonun standart özelliği olacak gibi görünüyor.

Telefonda NFC özelliği nasıl kullanılır? sorusu bu teknolojiyi merak eden ve kullanmak isteyenlerin cevabını aradığı bir sorudur. Telefonda NFC var mı sorusunun cevabı için ayarlar-kablosuz ağlar-diğer bağlantılar sekmesinden NFC özelliğinin olup olmadığını görmek mümkün.

Nfc Hangi Telefonda Var?

Hemen her markanın belli modellerinde NFC teknolojisi bulunmaktadır. Özellikle Android cihazlarda daha çok karşımıza çıkan bu özellik artık telefon alanların da tercihini etkileyecek boyutlara gelmiştir. Telefonda NFC özelliği:

  • Telefon numarası alma ve gönderme işlemleri
  • Fotoğrafları almak ve göndermek
  • Dosya transferleri
  • Konum göndermek ya da almak
  • Başka telefonlarda uygulama açmak
  • Temassız ödeme yapmak
  • NFC etiketleriyle bağlantı sağlamak
  • Bluetooth cihazlara bağlantı kurmak için kullanılabilir.

Nfc Nasıl Çalışır? Nfc Özellikleri Nelerdir?

Aslında bu konuya yazımız boyunca çeşitli anlatımlarla değinmeye çalıştık. NFC teknolojisine sahip iki cihazın birbirine yaklaştırılması ve kablosuz iletişim kurması şeklinde tekrar özetleyebiliriz. RFID adı verilen radyo frekansı tanımlama teknolojisinin bir alt kümesi ya da geliştirilmiş hali olarak çalışan sistem, belirli bir RIFD frekansı kullanmaktadır. Bu frekans değeri tam olarak 13,56 MHz'dir. Ofisler, otoparklar ve ödeme sistemleri alanında en yaygın kullanım şekline sahiptir.

Telefonda NFC özelliği bulunması durumunda temassız ödemelerin kolaylıkla yapılabildiğini söylemiştik. Bu özellikten faydalanmak artık pek çok alışveriş merkezinde ve marketlerde mümkün. Temassız ödeme, iki cihaz arasında fiziksel temas gerektirmeyen bir işlemdir. Şifrelenmiş bilgilerin saniyeler içerisinde güvenli bir şekilde ve cihazlar arası karşılıklı olarak iletilmesi mantığı ile çalışmaktadır.

NFC'nin özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz; güvenlidir, hızlıdır, kolaydır, çok yönlüdür ve pil tasarrufu sağlar. Bu konuların detaylarına NFC ödeme yönteminin faydaları başlığı altında değindiğimiz için sadece hatırlatma amaçlı olarak geçiyoruz.

Nfc Güvenli Mi?

Geleneksel ödeme yöntemlerine alışan insanları, teknolojinin getirdiği yeni ödeme türlerine alıştırmak çoğu kez zaman almaktadır. Özellikle mobil ödemeler hızlı bir şekilde yaygınlaşmaya başladığı için geçen sürede bu işlemlerin güvenli olup olmadığı konusunda gerekli bilgiye sahip olamamış pek çok insan bulunmaktadır.

NFC ödeme sistemleri banka kartı ve kredi kartı gibi manyetik şeritli kartlara göre çok daha güvenli bir ödeme yöntemi olarak öne çıkmaktadır. Evet NFC ödeme güvenli mi sorusuna vereceğimiz bazı bilgiler sonucunda tatmin edici yanıtlar bulacağınızı düşünüyoruz.

NFC işleminde yer alan veriler şifreli ve dinamiktir yani sürekli değişmektedir, bu durum kredi kartları için geçerli değildir. Örneğin Apple Pay jetonlaştırma adını verdiği teknoloji ile kart bilgilerinin %100 güvenli bir şekilde telefonlarda yer almasını sağlamaktadır. Bunun yanında NFC ödeme sisteminin güvenliğini destekler nitelikte parmak izi okuyucusu gibi ekstra güvenlik adımları da bu sistem dahilinde kullanılmaktadır. Yani bir Apple Pay işlemi başlatmak için telefonunuzun kilidini parmak izinizle açmanız gerekir.

Benzer Yazılar

Gelbaba İşletme

Markanız için hemen işletme hesabı açın.

Hesap Aç
Gelbaba İşletme

Markanız için hemen işletme hesabı açın.

Hesap Aç

Benzer Yazılar

Gelbaba İşletmeye Katılın

Hemen ücretsiz kaydolarak üyeliğinizi başlatın.

Ücretsiz İşletme Hesabı Açın