Anasayfa gelbaba Gelbaba Portal gelbaba Eğitim ve Öğretim gelbaba Türkiye'nin En İyi Özel Okulları

Türkiye'nin En İyi Özel Okulları

Türkiye'nin En İyi Özel Okulları

21. Yüzyılda eğitimin değerinin her zamankinden çok daha önemli bir konuma gelmiş olduğunu biliyoruz. Bilişim ve iletişim alanında yaşanan teknolojik devrimler sonrasında sektörel değişimler de beklenmekteydi. Özellikle online yaşamın hayatlarımızda yaygınlaşmasının etkisi ile artık mesleki seçimlerde aynı oranda değişimler kaçınılmaz oldu. Mesleki çeşitlilik ise doğal olarak eğitim hayatımızda birçok farklılıkları karşımıza çıkarıyor. Bugün sizlere ülkemizde sık sık değişen eğitim sisteminin en önemli unsurları olan okulların durumunu ele almaya çalışacağız. Bildiğiniz gibi liberal ekonominin dünya üzerinde sağladığı hükümranlık sonucunda eğitim sektörü de bundan nasibini almış ve birçok özel okul açılmıştır. Özellikle 90’lı yılların sonlarına doğru ivme kazanmış olan özel okulların sayısı gün geçtikçe artmış ve artık özel okullar her bütçeye uygun imkanlar sunmaya başlamıştır.

Özel Okullar ve Devlet Okulları

Ülkemizde maalesef eğitim sistemi sık sık değişmektedir. Değil veliler öğrencilerin bile adapte olmakta zorlandığı bu durum karşısında yurttaşların sisteme olan güveni de doğal olarak zedelenmektedir. Devlet okullarındaki standardın özellikle son yıllarda ciddi şekilde bozulmasını da bunlara eklersek özel okullara olan ilgi her zamankinden daha fazla artmış durumdadır. Bu yüzden yazımızın başında devlet okulları ile özel okullar arasındaki farkları ele alarak başlamanın daha iyi olacağını düşündük. Tabi bu arada özel okul dil eğitimi farkı da yazımızın önemli bir konu başlığı olacak.

Neden Özel Okul?

Bildiğiniz gibi özel okul ücretleri özellikle de son yıllarda astronomik rakamlara ulaşmış durumda. Tabi hepsi de değil. Özellikle orta sınıfı düşünen birçok eğitim kurumu bu kitleyi hedef almış ve daha ekonomik ücretlere sahip olan özel okulları devreye sokmuştur. Peki neden özel okul ihtiyacı bulunmaktadır?

Neden özel okul sorusunun arkasında aslında birçok etken var. Ama öncelikle özel okul nedir ona bakarsak daha sağlıklı olur. Özel okul yerel ya da merkezi irade tarafından işletilmeyen ama merkezi irade tarafından denetime tabi olan ve eğitimin paralı olarak verildiği eğitim kurumlarına verilen addır.

İkamet ettiğimiz yere çok yakın okullar bulunsa da çocuklarımızı özel okullara ve kolejlere göndermemiz için gerekçeler oldukça sağlam aslında. Devlet okullarında eğitimciler genel bir ders verme programı uygularken özel okullarda durum daha farklıdır. Özel okullarda kişisel gelişim odaklı eğitim ön plandadır. Yani öğrencilerin yeteneklerine ve eğilimlerine göre özel bir program ve yaklaşım söz konusudur. Bu da doğal olarak okul sonrasında mesleki açıdan öğrencilerin büyük avantajlar yakalamasında önemli etken olmaktadır.

Özel okullarda çalışan öğretmenlerin bazı standartlara sahip olması gerekmektedir. Devlet okullarında ise belli başlı bazı aşamaları geçen her eğitimcinin öğretmen olması ve bir devlet okulunda görev alması mümkündür. Özel okullarda ise öğretmen seçmelerinde aranan pek çok kriter bulunmaktadır. Öyle ki öğretmen adaylarının geçmiş eğitimlerine bakılırken ilkokullarına kadar incelenmekte ve daha önceden belirlenmiş düzeyde adaylara şans verilmektedir.

Maalesef ülkemizde eğitim sadece sınıfların içerisinde yapılıyor gibi bir izlenim bulunmakta. Ama aslında durum öyle değil. Daha doğrusu olması gereken bu değil. Özellikle de internet ve bilişim alanında gerçekleşen bütün yenilikleri gün gün takip eden özel okullarda kütüphane, spor salonları, laboratuvarlar gibi kişisel gelişime güçlü katkısı olan eğitim ve kültürel alanların devlet okullarından çok daha fazla olduğunu eklemeliyiz. Bu da doğal olarak öğrencilerin sadece eğitim açısından değil, entelektüel bakış açısı ile de doyurucu bir süreç yaşamasına sebep olmakta ve okul sonrası hayatta büyük avantajlara sahip olmalarına olanak tanımaktadır.

Şu an durum eskiye göre daha iyi olsa da devlet okullarındaki sınıf mevcudu sayısı öğrencilerin nitelikli eğitim almasına engel olabilmektedir. Hatta şu kadarını da söyleyebiliriz ki çoğu veli çocuklarını özel okula sırf bu sebepten dolayı yolluyor da diyebiliriz. Sınıf içi öğrenci sayısının düşük olması doğal olarak öğretmenlerin öğrencileri ile daha iyi ilgilenmesine ve adeta rehberlik yapmalarına destek olmaktadır.

Bütün okullarda söz konusu olan aidiyet duygusu özel okullarda biraz daha fazla olmaktadır. Bu markalar özellikle okul sonrası hayatlarında birçok kapının da aralanmasına yardımcı olmaktadır. Şu bir gerçek ki hayatın her alanında bu aidiyet markaları ön plana çıkabilmektedir.
Aslında bu konuya birazcık değinmiştik ama tam anlamıyla ele almak gerekirse özel okullarda öğrenci öğretmen ilişkileri daha sıcaktır. Öğretmenler öğrencilerin yeterlilik durumlarını daha iyi analiz edebilirler. Bu durum aslında sadece öğrenciler için değil öğretmenler için de kaliteli zaman geçirme şansı tanımaktadır.

Neden Devlet Okulu?

Tabi özel okulların artılarından bahsederken diğer yandan devlet okullarının da yetersiz ve eksik olduğu gibi bir mana da çıkarılmamalıdır. Bu durumun kesinlikle bir yanılsamadan ibaret olduğunu söylemek mümkün. Aslına bakarsanız özel okulların getirdiği büyük bir handikap var. Eğitimde sınıf ayrılığını tetikleyen özel okulların sayısının her geçen gün artması bu sınıf ayrımının da otomatik olarak artmasına sebep olmaktadır.

Öncelikle devlet okullarında eğitim ücretsizdir ve devlet okullarında öğrencilerin bütün eğitim giderleri ve gereçleri devlet tarafından karşılanır. Özel okul fiyatları ne kadar yüksek rakamlara dayandığını gördüğümüz zaman bu çok olumlu bir özellik olmaktadır.

Artık bütün devlet okullarında yabancı dil eğitimi verilmektedir. Tabi ki özel okullardaki kadar kapsamlı bir eğitim olmasa da yabancı dil öğrenmek isteyen her öğrencinin danışabileceği bir öğretmen bulunmaktadır.

Devlet okullarında çalışan öğretmenlerin daha idealist bir yapıya sahip olduklarını söyleyebiliriz. Bu da doğal olarak öğretmen öğrenci ilişkilerinde farklı bir boyut getirmektedir.

Devlet okulları genellikle özel okullar kadar uzun süreli değillerdir. Yani devlet okullarında öğrencilerin sabahtan akşama kadar eğitim görmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Bu da öğrencilerin sosyal hayatını daha geniş zaman diliminde yaşamasına yardımcı olur.

Özel okulların aksine devlet okullarında öğrenciler aslında hayata daha erken başlarlar. Kendi çabaları ve azimleri ile bir yerlere gelmeleri gerektiği bilinci ile çok erken tanışan bu öğrenciler okul sonrası hayata da daha hazır start verirler.

Son olarak devlet okullarında her kültürden her sınıftan öğrenciler bir arada eğitim alırlar. Yani mezhebi, dili dini rengi ne olursa olsun her öğrenci eşit şartlarda aynı sınıfta eğitim görür ve bu da aslına bakarsanız sosyalleşme açısından öğrencilerin hayata bakışlarını çok erken düzenlemelerinde yardımcı olmaktadır.

Yabancı Dil Eğitimi Farkı

Globalleşen dünya ile birlikte artık yabancı dil bilmek bir özellik olmaktan ziyade zorunluluk haline gelmiştir. Hatta tek bir yabancı dil yetmemekte 2 hatta 3. bir yabancı dil öğrenmenin yolları aranır olmaktadır. Tabi ki özel okul dil eğitimi ile devlet okulu dil eğitimi çok farklı ilerlemektedir. Her iki tarafın da artıları ve eksileri olsa da özel okullarda yabancı dil eğitiminin daha başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Bunun öncelikli sebebi bu eğitim kurumlarının yabancı dil eğitimine devlet okullarından daha fazla önem vermesi ve bu amaç için yatırımlarda bulunmasıdır. Ayrıca daha az öğrencinin olduğu özel okullarda öğretmenlerle öğrenciler arasındaki ilişki daha çok ve daha hızlı ilerlemekte olduğundan eğitim de bu hız ve yoğunluktan nasibini alır.

Devlet okullarında ise öncelik yabancı dil değilse de son yıllarda yabancı dil eğitimine verilen önemin arttığını da söylemeliyiz. Sadece İngilizce değil diğer ulusal diller alanında da farklı bir bakış açısı sunan devlet okullarında yabancı dil öğrenirken seçeneğiniz özel okullara nazaran daha iyi diyebiliriz.

Özel Okullarda Devlet Desteği

Çocuğunuzu özel okulda okutmak istiyorsunuz ama maddi gücünüz tam anlamıyla yetersiz ya da desteğe ihtiyacınız var. Artık bu alanda da devlet desteği bulunmaktadır. Çocuğunu özel okulda okutmak isteyen ailelere yapılan maddi yardıma özel okul teşvik desteği olarak adlandırılmaktadır. Tabi özel okul devlet desteği alabilmek için bazı şartlar bulunuyor. Bu şartlara da kabaca değineceğimiz yazımızın bu bölümünde ayrıca sizlere burs veren özel okullar hakkında da faydalı olacağını düşündüğümüz bilgiler vermeye çalışacağız.

Özel Okullarda Devlet Desteği Kimler Alabilir?

Peki özel okullarda devlet desteğini kimler alabiliyor? Tabi ki herkes için geçerli bir durum olamayan bu destekleri alabilmenin bazı şartları bulunuyor. 2017 yılında başlayan bu uygulama için hangi şartlar gerekiyor gelin beraber bir göz atalım.

Öncelikle özel okullarda devlet desteğini kimler alabilir oradan başlamakta fayda var. 5580 sayılı yasanın vermiş olduğu bir hak olan bu destekler her sene belirli sayıda kişiye verilmektedir. Özel okullarda bu desteği alacak öğrenci sayısı ise her derslik için azami sayıya ulaşanlara verilmektedir. Özel okul teşviklerinden yararlanmak için pek çok parametre değeri gerekiyor. Öncelikle ailenin geçim durumu ve ekonomik gücünün araştırılması gerekiyor. Öğrencinin geçmiş dönemlerde sağladığı başarı ile tercih edilen özel okulun başarı durumunun örtüşmesi şartı da aranıyor. Milli Eğitim bakanlığınca yürütülen bu süreç içerisinde Maliye Bakanlığı da çeşitli alanlarda yer alıyor. Okul Öncesi eğitimde ise 48 ile 66 ay arası yaş grubuna dahil olan öğrenciler özel okul desteklerinden yararlanabiliyor.

Özel Okul Devlet Desteği Nasıl Alınır?

Özel okul devlet teşvikinin kimlere verildiğini, kimlerin bu haktan yararlanabileceğini anlattık. Peki özel okul devlet desteği nasıl alınıyor? Yazımızın bu bölümünde ise sizlere bu süreçlerden bahsetmek istiyoruz. Eğer özel okul devlet desteği ya da teşvikinden yararlanacaksanız ve çocuğunuz herhangi bir okula kayıtlı değilse öncelikle bunu halletmeniz ve çocuğunuzu bir okula kayıt etmeniz gerekiyor. Eğer bir okulda kaydınız bulunuyorsa zaten yapmanız gerekenler daha kolay ve belli ve 2 seçeneğiniz bulunuyor. Ya bağlı bulunduğunuz okul müdürlüğü üzerinden özel okul devlet desteğine başvuracaksınız ya da e-okul üzerinden bakanlığa başvuruda bulunmanız gerekiyor.

Türkiye'nin En iyi Özel İlkokulları

Ülkemizde birçok kendini ispatlamış ve bir çok öğrenci ailesi tarafından adeta gıpta ile bakılan özel okul ve kolej bulunmaktadır. Bunlardan bazıları köklü eğitim kurumları iken bazıları da daha sonradan açılmışlardır. Ama İlkokullardaki çeşitlilik kolejler kadar fazla değil. Son yıllarda yine bu makasın kapandığını söylememizde fayda var.

Kültür Koleji

İlk orta ve Lise düzeyinde eğitim veren Kültür Koleji 1960 yılından beridir yani yaklaşık 60 yılı aşan bir süredir eğitim hizmeti vermektedir. Bir aile işletmesi olan Kültür Okulları Akıngüç ailesinin eğitim sevdası sonucu ülkemizin parlayan özel ilkokullarından birisi olma unvanını elinde tutmaktadır. Ailenin 1930'lu yıllardan gelen bir dershanecilik geçmişi de bulunduğunu ekleyelim. Yani Kültür İlkokulları eğitim anlamında köklü ve deneyimli bir platform olduğunu çok uzun zaman önce ispatlamış bir eğitim kurumudur.

Özel Bursa Kültür Okulları

Türkiye’nin en iyi özel okulları arasında yer alan kurumlardan birisi de Özel Bursa kültür okullarıdır. Özellikle öğrencilerin kişisel gelişimlerini ön plana alan eğitim anlayışı ile benzerlerinden ayrışan Özel Bursa Kültür okullarında İlkokul, Ortaokul ve lise eğitimleri verilmektedir. Kültürel geziler, özel laboratuvarlar ve zengin kütüphaneleri ile de dikkat çeken Özel Bursa Kültür Okulları aynı zamanda burs veren özel okullar arasında bulunmaktadır.

Türkiye'nin En iyi Özel Ortaokulları

TED Okulları

Ted okulları aynı zamanda Türkiye’nin ilk özel okulları olma özelliğini de üzerinde barındırmaktadır. Ulu Önder ve ülkemizin kurucusu Atatürk’ün de açılmasına destek vermiş olduğu Ted Okulları yine burs veren özel okulların başında gelmektedir. Ülkenin birçok noktasında bulunan Ted Okulları Türkiye’nin en iyi Özel ortaokullarının başında gelmektedir.

FMV Işık Okulları

Feyziye Mektepleri Vakfı okullarının kuruluş tarihi 1885 yılına kadar dayanmaktadır. FMV Işık okulları öğrencileri sınavlara değil hayata hazırlamak gibi bir hedef koymuş ve bu doğrultuda eğitim dünyasında varlığını her zaman hissettirmiştir. Modern eğitim tekniklerine hızlı adapte olabilen profesyonel bakış açısı ile de bilinen FMV Işık Okulları akademik açıdan her öğrencinin dahil olmak isteyeceği bir eğitim kurumudur. Kültürel faaliyetleri ve Sportif çalışmaları ile de bilinen FMV Işık Okulları en iyi özel okullar arasındaki yerini her zaman korumuştur.

Türkiye'nin En İyi Özel Liseleri

Saint Michel Lisesi

Yabancı Özel Okullara baktığımızda ilk akıllara gelen isimlerden birisi kesinlikle Saint Michel Lisesidir. Fransızca eğitim veren Saint Michel Lisesi İstanbul’un Şişli İlçesinde bulunmaktadır. Türkiye’nin en iyi özel liseleri arasında bulunan Saint Michel Lisesinin kuruluş tarihi 19. yüzyılın sonlarına kadar gitmektedir.

Robert Lisesi

Ülkemizin marka okullarından birisi olan Robert Koleji, Türkiye’nin kalbur üstü eğitim kurumlarının başında gelmektedir. Kendine has birçok özelliği bulunan Robert Koleji ABD’nin yurtdışında kurulmuş olan ilk eğitim kurumu olma özelliği bulunmaktadır. Önce İstanbul’un Bebek semtinde erkek lisesi olarak kurulmuş olan Robert Koleji eğitim anlamında ülkemizin parlayan yıldızlarından birisidir. Birçok öğrencinin hayalini süslemesine karşın gerekli olan yüksek puanı sebebi ile çok az öğrencinin sahip olabileceği bir fırsat olduğu da bir gerçek.

Türkiye'nin En iyi Özel Üniversiteleri

Bilkent Üniversitesi

Ülkemizin belki de en çok bilinen özel üniversitelerinden birisi olan Bilkent Üniversitesi artık marka olmuş bir eğitim kurumudur dersek abartmış olmayız. Ankara’da bulunan Bilkent Üniversitesi Türkiye’nin en iyi özel üniversitelerinin başında gelmektedir. 1984 yılından beridir eğitimine devam eden Bilkent Üniversitesi 9 fakülte ve 2 yüksek okulu bünyesinde barındırmaktadır.

Koç Üniversitesi

Türkiye’nin en kaliteli eğitim kurumlarından birisi olma özelliğini bünyesinde bulunduran Koç Üniversitesi 1993 yılından beridir eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir. 500’e yakın öğretim görevlisi ve 8000’e yakın öğrencisine eğitim veren Koç Üniversitesi sayısal ve sosyal alanlarda eğitim sunmanın yanı sıra 26 doktora programı, 32 yüksek lisans programı ve 22 lisans programı ile de en çok tercih edilen özel üniversitelerden birisidir. İstanbul'un en güzel bölgelerinden birisi içerisinde bulunan kampüsü ile de rakiplerinin bir adım önünde yer almaktadır.

Sabancı Üniversitesi

Eğitim sektörü şüphesiz ülkenin en büyük sermaye gruplarının da gözdelerinden gelmektedir. Gerek devlet tarafından teşvik edilmesi gerekse de ulvi pozisyonu ile tercih edilen bu sektörün önemli aktörlerinden birisi de Sabancı Üniversitesidir. Araştırma merkezleri ile de ön plana çıkaran Sabancı Üniversitesi faaliyetlerine 1999 yılında başlamış ülkemizin güzide özel üniversitelerinin başında gelmektedir.

Eskiden bu yana En iyi özel okullar sıralamasında yabancı özel okullar öne çıkarken artık ülkemiz sermayesi ile hayata geçirilen eğitim kurumları da kendilerini ispatlamaya başlamış durumda. Daha çok İstanbul'dan örnekler verdiğimiz özel okullar artık Anadolu'nun dört bir köşesindeki illerimizde eğitim hizmetlerini sürdürmektedir.

Benzer Yazılar

Gelbaba İşletme

Markanız için hemen işletme hesabı açın.

Hesap Aç
Gelbaba İşletme

Markanız için hemen işletme hesabı açın.

Hesap Aç

Benzer Yazılar

Gelbaba İşletmeye Katılın

Hemen ücretsiz kaydolarak üyeliğinizi başlatın.

Ücretsiz İşletme Hesabı Açın