Anasayfa gelbaba Gelbaba Portal gelbaba Eğitim ve Öğretim gelbaba Ücretsiz Sertifika Programları ve Kişisel Gelişim için Öneriler

Ücretsiz Sertifika Programları ve Kişisel Gelişim için Öneriler

Ücretsiz Sertifika Programları ve Kişisel Gelişim için Öneriler

Hayatımızın her anında var olan öğelerden bir tanesi de eğitimdir. Çok küçük yaşlarda başlayan eğitim hayatımız kimi zaman orta yaşlar kimi zaman ileri yaşlar bazen de emeklilik dönemlerinde bile kendine yer bulabilmektedir. Bu aslında kişinin bilgi ve beceri edinme arzusu ile ilgili bir durumdur. Temel eğitim ise zaten yasal anlamda devletlerce halklara sunulan bir hizmettir. Bazen hiç eğitim hayatı olmamış ya da herhangi bir zanaat veya yeteneğe sahip olmayan insanlar bu eksikliklerini gidermek için bazı programlara dahil olabilirler. Bunun yanı sıra var olan bilgi ve beceri kapasitesini daha da yükseltmek için de yine bu programlar ilgi çekici olabilmektedir. Ama genellikle bu tarz programlar bazı ehliyetlere sahip olmak için yasa koyucular tarafından belirlenmektedir.

Bugün sizlere online sertifika alma programları ile ilgili derinlemesine bir araştırma yazısı sunacağız. Online sertifikalar hakkında bilinmesi gereken bütün önemli konu başlıklarına değinirken bazı online sertifika programlarına beraber göz atacağız.

Online işlem yapabilme kabiliyetini edindiğimiz günden itibaren bütün sektörlerde radikal değişimler boy göstermiştir. Bunun neticesinde eğitim sektörü de etki altında kalmış ve çağa ayak uyduran reformlara adaptasyonunu gerçekleştirmiştir.

Sertifika Almak Neden Önemli?

Ülkemiz maalesef eğitim alanında istenilen düzeyin çok uzağında bulunmakta. Özellikle de genç nüfusun fazla olması dolayısıyla rekabet üst seviyelerde ve her iyi eğitim kurumu için ya yüksek tutarda ödemeler yapmalısınız ya da mevcut sınavlara iyi hazırlanıp derece olarak üst seviyede başarı sağlamanız gerekmektedir. Avrupa’nın en genç nüfusuna sahip olmamıza karşın bu durumu avantajımıza çeviremiyoruz maalesef.

Sık sık değişen eğitim sistemi ve siyasi çalkantılardan kaynaklı ekonomik krizler sonucunda mesleki eğitim dağılımında da çarpıklıklar gerçekleşmiş bu da işsizlik gibi bir sorunla bizi baş başa bırakmıştır. Bu durum insanları yeni arayışlara itmiştir. Ayrıca, özellikle Avrupa Birliği süreçlerinin başlamasından sonra standardizasyon alanında birçok düzenlemeye gidilmiştir. Örnek vermek gerekirse eğer, eskiden biraz zanaati olan biraz da birikmiş sahibi biri iseniz, mahallenizde berber dükkanı işletip para kazanabiliyordunuz. Artık yeni düzenlemelerle birlikte berberlik sertifikası sahibi olmadan bu işe girişemiyorsunuz. Peki tam olarak sertifikalar ne işe yararlar ve neden önem arz etmeye başladılar.

Sertifikanın tanımını doğru yaparsak daha iyi bir giriş olur diye düşünüyoruz. Sertifikalar bilgi ve birikim gerektiren konularla ilgili nitelikli biri olup olmadığınızın belgesidir. Sertifikaların önemi sadece yeterliliğini ispatlama noktasında geçerli değil tabi ki. Sert rekabet ortamının ve işsizliğin yoğun olduğu ülkemizde özellikle kariyer planlamaları yapan kişiler için sertifika programlarının önemi daha da artmıştır.

Artık birçok üniversite mezununun olduğu ülkemizde, yanlış planlama ve programlardan ötürü kalifiye insanların dengesizce dağıldığı bir dönemdeyiz. Bu da sertifika programlarının önemini bir kat daha arttırmış ve ilginin oluşmasına yol açmıştır. Sertifikaların bir önemi de almak istediğiniz eğitim ile ilgili hedeflediğiniz alanlarda uzman olabilme yeteneği sağlamasıdır. Bunun için yüksek okul ya da üniversite bitirmenize gerek kalmadan kendinizi geliştirebilirsiniz.

Son olarak öğrenme ihtiyacı insanların gidermek istedikleri heyecanların bir sonucudur. Yani psikolojik açıdan ele aldığımızda sertifika programları insanların kendilerini iyi hissetmeleri ve daha çok bilgi sahibi olma ayrıcalıklarından yararlanabilme olasılıkları sonucu ile sağlıklı bir birey olmamızı sağlar.

Nasıl Sertifika Alırım?

Elbette ki her alanda olduğu gibi sertifika programları alanında da aranan belirli kriterler vardır. Yani kurumsal anlamda almış olduğunuz sertifikanın geçerliliğinin ne olduğunu bilmeniz gerekiyor. Bu yüzden sertifika programlarına katılmadan önce muhakkak iyi bir araştırma yapmanız gerekiyor. Alacağınız sertifika eğitiminin hangi kurumun kriterlerine uygun olduğunu bilmeniz hedefleme açısından etkinliğinizi arttıracaktır.

Peki nasıl sertifika alınıyor? Sertifika programları genellikle senelik planlamalarla ilerler. İlgili senenin sertifika verilecek programları bir önceki yılın sonunda planlanmıştır. İster yüz yüze eğitim için olsun isterse de online sertifika eğitimi olsun yapmanız gereken öncelikli iş sertifika programına başvurmak olacaktır. Protokol gereği her sertifika veren eğitim kurumunun farklı başvuru süreçleri olabilmektedir.

Online Sertifika Programları

Online yaşam öncesinde mevcut sertifika programları her yerde ve kolay erişilebilir olmuyordu, daha önemlisi her zaman katılmak da mümkün değildi. Sürdürülmesi gereken süreçler için yer, çalışan ve zaman gibi gereksinimler vardı. Online yaşamın yaygınlaşması her şeyi değiştirdi. Artık erişimin kolay dünyanın küçük olduğu bu dönemde fırsatlar ayağımıza kadar gelmekte.

Özellikle pandemi sürecinde yaygınlaşan ve mecburen yapılması gereken resmi online eğitimler ile bütün dünyada bu alanda bir yapılanmaya gidildi. Yüz yüze eğitimlerin hem daha çok maliyetli olması hem de zaman açısından problem olabilme özelliği insanları online sertifika eğitimlerine yönlendirdi.

Yazımızın bu bölümünde, yeni dönem olarak nitelendirebileceğimiz online eğitimler ve alınan online kurslar ile ilgili bilgiler aktarmaya çalışacağız. Çoğu insanın aklına gelen ilk sorulardan birisi de online eğitimler işe yarar mı sorusu olmaktadır? Bu soru aslında pandemi öncesinde daha anlaşılabilir iken pandemi ile birlikte bu durumda da radikal değişimler gerçekleşmişti. Artık hem işyerleri hem de eğitim kurumlarında önceliklerin online işlemlere verildiğine şahit olduğumuz bir dönemden geçiyoruz.

Teknoloji çağında olduğumuz bu dönemde online sertifika programlarının birçok avantajı bulunuyor Bu durum bireyin daha çok sertifika almasına yardımcı olurken, işverenler açısından baktığımızda ise çağını takip eden bir bireyle karşı karşıya olduklarını gösterir. Peki online sertifika programları nelerdir?

Online sertifika programları ve buna bağlı eğitimlerden faydalanmak isteyen kullanıcılar ilgili web sitesi üzerinden kayıt işlemleri başta olmak üzere eğitim ve sınavlardan geçmektedirler. Bireyler almak istedikleri mesleki ya da kişisel gelişim eğitimlerini internet üzerinden online olarak bir programa tabi olarak alırlar.

Online sertifika programları üzerinden alınan belgeleri e-sertifika olarak nitelendirebiliriz. Online kurslar sadece kariyer için de yapılmaz. Örnek vermek gerekirse online bir sertifika programına dahil olarak yoga dersi alabilirsiniz. Ya da yine online bir sertifika eğitimi için aşçılık konusunda kendinizi geliştirebilirsiniz. Bu tamamen bireyin hedeflediği amaç ile ilgili bir durumdur. Biz de bu yüzden en çok ilgi gören iki tür sertifika programına değinmeyi uygun bulduk. Üniversite sertifika programları ve Özel sertifika programları.

Üniversite Sertifika Programları

Online sertifika programlarında ön plana çıkan kuşkusuz ki üniversite sertifika programlarıdır. Maalesef ülkemiz kişisel gelişim alanında önceliğini zaruri sertifika ve eğitimlere yönlendirmek durumundadır. Bu elbette ki üzücü bir durum ama aynı zamanda olması gereken de bir şey. Peki üniversite sertifika programları neleri içeriyor? Öncelikle üniversite sertifika programlarının ülkemizde geçerliliği ne durumda ona bakalım.

Her ne kadar yeterliliği tartışılır birçok üniversite açılmış olsa da hala ülkemizde üniversiteler en saygın eğitim kurumlarıdır. Bu yüzden gerek kariyer açısından gerekse de kişisel gelişim noktasında üniversite sertifikası programları tamamen güvenilirdir diyebiliriz.

Üniversitelerden ya da enstitülerden alınan sertifikalar katılımcıların yeni iş fırsatları yakalamasına ve ya mevcut pozisyonlarından daha yukarılara adım atmalarına olanak sağlar. Özellikle uygulayıcı sertifikalar iş hayatınızda son derece yararlı olacaktır. En sık karşılaştığımız sorulardan bir tanesi de üniversite sertifikalı programların hangi kurum tarafından verildiği olmuştur. Çoğu kullanıcı bu sertifikaların Milli Eğitim Bakanlığı yani MEB tarafından verildiğini sansa da bu aslında yanlış bir bilgidir.

Ülkemizde üniversiteler YÖK’e bağlıdır ve verilen sertifikalar da ilgili üniversiteye ait bir sertifika programı olarak not edilir. Bu programlar kimi zaman üniversitelere bağlı eğitim kurumları, belli başlı bazı eğitim merkezleri ve dil okulları tarafından verilmektedir.

Ülkemizde hangi üniversite sertifikalı eğitim programı veriyor diyecek olursanız hemen hemen bütün üniversitelerimizde belli başlı bazı eğitim programları bulunmaktadır. Ama en sık karşımıza çıkacak olanlar ise bu alanda senelerdir var olan ve eğitim kalitesi ile ön planda olan bazı kurumları da ayrı tutmalıyız. Konuya hakim olan hemen hemen herkesin bildiği üzere İstanbul Üniversitesi eğitim sertifika programlarını uzun zamandır sunan bir kurum. Yine Boğaziçi'ne bağlı faaliyet gösteren Boğaziçi Enstitüsü de bu alanda uzmanlaşmış bir yapı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yıldız Teknik Üniversitesi de düzenli olarak uzaktan eğitim programlarını devreye sokan ülkemizin güzide üniversitelerinin başında gelmektedir. Ama hiç şüphesiz ki hiçbir kurum Anadolu Üniversitesi kadar sertifika programı sunmamaktadır. Anadolu Üniversitesi e-sertifika programları birçok alanda sunmuş olduğu programlarla ön plana çıkıyor.

Dilerseniz Anadolu Üniversitesi e-sertifika programlarına şöyle kısaca bir göz atalım. Antrenör Temel Eğitimi, İngilizce sertifika programı, Perakendeciliğe giriş, Sağlık iletişimi, Coğrafi bilgi sistemleri, temel düzey Türk işaret dili, Web tasarımının temelleri, işletmelerde bilgi yönetimi, Yeminli çevirmenlikte uygulamalı formasyon, temel İslam bilimlerine giriş, Arapça dil eğitimi, Tıp sekreterliği, Din bilimlerine giriş, evim ve ailem, Dış ticaret uzmanlığı, Kurumsal iletişim, Ustasından Öğren Sinema Atölyesi e-Sertifika Programı, Osmanlıca, yaşlı bakım, kabin ve yolcu hizmetleri eğitimi, İslam'a giriş, Bilim, Teknoloji, Oyun, Drama ve Çocuk, Turizmde Satış ve Pazarlama, Marka iletişimi yönetimi gibi birçok alanda daha sayamadığımız birçok sertifika programı bulunmaktadır.

Elbette ki bu kadar sertifika programının olabilmesini online sertifika süreçlerinin daha az maliyetli ve daha kolay operasyonunu yürütebilme kabiliyetine borçludur. Üniversitelerin sertifika programları sadece Türkçe dilinde de yapılmamaktadır üstelik. Dilerseniz İngilizce, Arapça ve Rusça gibi dillerde de e- sertifika programlarına katılma şansınız bulunuyor.

Özel Sertifika Programları

Üniversite sertifika programlarını sayarken çok fazla uzatıp sizleri yormak istemedik. En nihayetinde bu eğitim programlarının neleri kapsadığı bilgisine ulaşmanız öyle çok zor da değil. Ama şu kadarını söyleyebiliriz ki e sertifika programlarının sadece çeyreğini sizinle paylaştık dersek abartmış olmayız. Peki özel sertifika programlarında durum nedir. Özel sertifika programları adından da anlaşılacağı üzere tamamen bireylerin kendi ekonomik gücü ile orantılı olarak özel bir programı kapsamaktadır. Bu arada şunu da eklemeliyiz ki üniversitelere ait enstitüler de özel sertifika programları sunulabilmektedir.

Yazımızın bu bölümünde sizlere özel sertifika programlarından derlediğimiz en popüler 10 programı anlatmaya çalışacağız. Hepinizin bildiği gibi artık dijitalleşen bir dünya içerisindeyiz ve bu da beraberinde siber güvenlik konusunu önümüze getirmektedir. İşte bu sebepten ötürü siber güvenlik ve siber olaylarla mücadele alanında sertifika veren eğitim programlarının önemi çok daha fazla artış göstermiştir. Pandemi sürecinin bize öğrettiği bir şey varsa o da sağlık sektörüne bakış açımızı değiştirmemiz gerektiği olmuştur.

Sadece sağlıkçıların değil bu alanda faaliyet gösteren her bireyin sağlık hukuku çerçevesinde değerlendirilebilmesine yardımcı olacak online kurslar üzerinden Sağlık Hukuku Sertifika programına katılabilir ve sektörde önemli bir konuma geçiş yapabilirsiniz. Önceleri çok fazla önemsenmese de, özellikle hacimsel anlamda büyüyen işletmelerin ihtiyaç duydukları ve önem arz ettikleri bir departman olan insan kaynakları departmanlarında artık kalifiye çalışanların daha verimli işgücüne erişim sağlayabilecekleri bilinmektedir. Bu yüzden şirketler genellikle insan kaynakları uzmanlık eğitimi sertifikalarına sahip çalışanlarla yol yürümeyi tercih etmektedirler.

Özellikle yeni kurulmuş olan ve orta vadede büyüme hedefleyen şirketler, kaybedecek zamanları olmadığından işletmelerin omurgalarını sağlam bir temele oturtmak isterler. Yani yönetici kadrosunu doğru seçerek zamandan ve iş kalitesinden uzaklaşmamayı tercih edeceklerdir. İşte tam da bu yüzden liderlik ve etkili yöneticilik Eğitimi sertifika programlarından sertifika almış olan adaylara yönelmeleri de gayet doğal bir seçim olacaktır.

Önceleri mali müşavirler ya da avukatlar aracılığı ile giderilen birçok konunun artık geçen zaman içinde elenmesi ya da bu alanda daha bilgili çalışanların varlığına duyulan ihtiyaç sonrasında İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Uzmanlığı sertifika programları da artan oranda ilgi görmeye başlamıştır. Bu alanda uzman personel sayısının artış göstermekle birlikte hala istenilen düzeyde olmaması bu açığın özel sertifika programları ile kapatılması öngörülmektedir. Son zamanlarda yükselen bir trend olmasına karşın henüz ülkemizde hak ettiği önemi görmeyen bir alanda profesyonel koçluk sunulan sertifika programları ile ilgi görmeye başlamış gözükmektedir.

En önemli sertifika programlarından birisi de dijital pazarlama ve sosyal medya uzmanlığı olarak dikkat çekmektedir. Özellikle sosyal medya alanında pazarlama faaliyetleri sürdürmek isteyen işletmeler bu bölümlerde çalıştırmak istedikleri insanlardan farklılıklarını kesinlikle görmek isteyeceklerdir. Düşünün ki hangi işe girerseniz girin artık o işin bir dijital markası ve sosyal ağı bulunacaktır. Bu da online sertifika programları içerisinde öne çıkmalarına neden olmaktadır.

Etkili ve güzel konuşma eğitimi sertifika programı, özel sertifika programları içinde belki de en uzun zamandır var olanlarındandır diyebiliriz. Birçok insan kendisinde bu alanda eksiklik görmüş olacak ki, hem geçmişte hem de günümüzde bu alanda online eğitim talebinde bulunan kişilerin sayısı hiç de azımsanacak kadar çok.

Gördüğünüz gibi birçok alanda online sertifika programlarına dahil olabilir ve hem kariyeriniz hem de kişisel gelişiminiz için ve de en önemlisi sağlıklı bir birey olabilmek için bu programlardan çok yararlanabileceğinizi söyleyebiliriz.

Ücretsiz Sertifika Veren Siteler 2022

Online sertifika programlarının kolay kurgulanabilir ve daha düşük maliyetli olması bu alanda ücretsiz eğitim sertifikalarının da var olmasına yardımcı olmuştur. Yazımızın son bölümünde sizlere ücretsiz sertifika veren kurslar hangileri bunlardan bahsetmek istedik.

Ücretsiz kurslar genellikle kamu kurumlarınca sunulsa da artık işletmeler online sertifika programlarında tıpkı kamu kurumlarında olduğu gibi bütçe ayırmaya başladılar. 2015 yılından itibaren faal olan ODTÜ Bilgeiş’in web sitesi bilgeis.net üzerinde bulunan bütün online sertifika programlarına ücretsiz katılabiliyorsunuz.

Sıradaki ücretsiz eğitim veren sitemiz Google Dijital Atolyesi. learndigital.withgoogle.com/dijitalatolye internet sitesinde bulunan 25 civarında sertifika programı ücretsiz sunuluyor. İstanbul İşletme Enstitüsü yani İİENSTİTÜ yaklaşık 10 senedir sektörde lider bir konumda ve sadece 2020 yılında 1,5 Milyondan fazla kişinin yararlandığı platformda birçok ücretsiz sertifika programı bulunuyor. iienstitu.com üzerinden ücretsiz üyelik oluşturup ücretsiz eğitim şansına erişebilirsiniz.

Sıradaki ücretsiz eğitim programı sunan ve sertifika veren yapı Global Enstitü. globalenstitu.com web sitesi üzerinde bulunan, yaşam ve sağlık, mesleki gelişim, kişisel gelişim, bilişim ve sanat kategorisi altında birçok sertifika programına ulaşmanız mümkün.

Turkcell Akademi tamamına yakını eğitim programı olan birçok programa sahiptir. Az da olsa sertifika programı bulunan Turkcell Akademi eğitimlerine turkcellakademi.com üzerinden ulaşabilirsiniz.

Khan Academy İngilizce sertifika programları ile ünlü bir platform olmasına karşın artık Türkçe dil seçeneği de sunmaktadır. tr.khanacademy.org üzerinde bulunan sertifikalardan genellikle orta okul ve lise öğrencileri yararlanıyor.

Tamamen İngilizce bir sertifika programına katılmak ve ücret ödemek istemiyorsanız Saylor Academy web sitesi saylor.org üzerinden birçok farklı kategoride sertifika programlarına ulaşabiliyorsunuz.

Ücretsiz kurslar, hem genç hem de yaşlı nüfusu fazla olan ülkemizde son yıllarda daha da fazla ilgi görmeye başlamıştır. Kendini geliştirmek isteyen kişiler ücretsiz eğitimler sayesinde hem büyük maliyelerin altına girmeden hem de sınırlı zaman ayırarak belli sertifikaların sahibi olabilirler.

Benzer Yazılar

Gelbaba İşletme

Markanız için hemen işletme hesabı açın.

Hesap Aç
Gelbaba İşletme

Markanız için hemen işletme hesabı açın.

Hesap Aç

Benzer Yazılar

Gelbaba İşletmeye Katılın

Hemen ücretsiz kaydolarak üyeliğinizi başlatın.

Ücretsiz İşletme Hesabı Açın