Anasayfa gelbaba Gelbaba Portal gelbaba Kripto Para gelbaba Kripto Para Grafikleri Nasıl Okunur?

Kripto Para Grafikleri Nasıl Okunur?

Kripto Para
16 Şubat 2022 Çarşamba
Kripto Para Grafikleri Nasıl Okunur?

Son dönemlerde hayatımızda daha fazla yer edinen, kimi insanların küçük meblağlarda, kimi insanların ise yüksek meblağlarda yatırım yaptığı kripto para dünyasında yatırımcıların kafasını en çok karıştıran noktalardan biri de kripto para grafikleridir. Kripto grafik yorumlama bu işin en kilit noktalarından biridir. Burada karşımıza mum grafikler, destek noktaları, direnç noktaları, trend kırılımları, kanallar ve tuzaklar gibi kavramlar karşımıza çıkmaktadır. Yazımızda bu kavramların tümüne değinmeyeceğimizi belirtir, grafik okumalarla ve teknik analizlerle ilgili sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Kripto Para Grafikleri Nelerden Oluşur?

Kripto para grafiklerinde karşımıza en çok çıkan kavramlardan biri mum grafiklerdir. Mum grafiklerde yer alan bu çubuklar ne anlama gelir, gelin kısaca mum çubuklardan bahsedelim.

Kripto Para Grafiklerinde Mum Çubuklar Nelerdir?

Mum grafikler kripto grafik yorumlama konusunda; piyasadaki fiyat hareketinin yükseliş odaklı mı, yoksa düşük odaklı mı olduğunu sunarken aynı zamanda piyasa konusunda bizlere geniş anlamda fikir sahibi olma imkanını sunmaktadır. Tecrübeli yatırımcılar canlı kripto grafiği ile piyasanın hassasiyetini ölçmek ve piyasanın hangi yöne evrileceğini anlayabilmek için mum grafiklerden faydalanır.

Kripto para grafik mum çubukları yeşil ve kırmızı renkli mumlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Yeşil mumlar fiyatın artış trendinde olduğunu bize gösterir. Gövdenin altında açılış fiyatı üstünde de kapanış fiyatı yer almaktadır.

Kırmızı mumlar da fiyatların düşüş trendinde olduğunu bizlere gösterirken yeşil mumun aksine kırmızı mumda açılış fiyatı gövdenin üstünde, kapanış fiyatı gövdenin altındadır.
Burada gövdelerin alt kısmında uzanan çubuklar göze çarpmaktadır ve bunlara fitil adı verilmektedir. Bunlar takas işleminin gerçekleştirildiği süreçte söz konusu kripto paranın en yüksek ve en düşük fiyatını temsil etmektedir.

Mumun altındaki uzun fitil fiyatlar düşerken satın alma işlemlerinin olduğunu, mumun üstündeki uzun fitil ise ileride yüksek miktarda bir satış olabileceğini yatırımcılara göstermektedir.
Eğer fitiller kısa ve gövde mumun çok büyük bir bölümünü kaplıyorsa yeşil mumlarda bir boğa duyarlılığı, kırmızı mumlarda bir ayı duyarlılığı olduğunu bizlere göstermektedir.

Kripto Para Grafik Analizi Nasıl Yapılır?

Kripto para grafik analizinin, yatırımcıların uzmanlaşması gereken bir alan olduğunu belirtmemiz gerekir. İnsanların internet üzerinden ücret ödeyerek bu türden eğitimler aldığını ya da internet ortamında yer alan videoları izleyerek, yazıları okuyarak kendilerini bu alanda geliştirdikleri bir alan olduğunu göz ardı etmememiz gerekir. Kısaca emek isteyen bir süreçtir. İçinde geçen kavramların karşılıklarını, nerede ve ne zaman doğru olarak kullanılacağını bilmek gerekir. Basit bir tabirle ilgilenilen kripto paranın geçmişte yaşadığı değerlenmeler üzerinden gelecekte nasıl bir fiyatlanma yaşayacağına dair analiz yapmaktır. Tabii burada yazımızın ileriki süreçlerinde değineceğimiz indikatörler, temel analizler ve formasyonlar ile ilgili de bilgi sahibi olmak gerekir. Bitcoin’e yatırım yapmak isteyen bir yatırımcı, Bitcoin analizi nasıl yapılır, bu analizler bana ne kazandırır, ne kaybettirir gibi soruların da cevabını bulmuş olur.

Kripto Para Grafiklerini Okurken Nelere Dikkat Etmeli?

Burada geniş zaman aralığında çalışmak en doğrusudur diyebiliriz. Çünkü bir günde veya bir haftada yaşadığı değişime nazaran son bir yılda ya da altı ayda yaşadığı değişim bizler için daha önemlidir. Bir önceki bölümde bahsettiğimiz üzere indikatörler, temel analizler ve formasyonlar burada kilit noktadadır. Bunlar bize yol gösterici olacaktır. Kripto para grafik formasyonlarından bayraklar, üçgenler, ikili dip ikili tepeler, ters omuz baş omuz, omuz baş omuz, takoz gibi kavramların grafiklerde ne anlama geldiğini bilmek gerekir. Bunlar son derece önemli kavramlardır ve bu işin alfabesini oluşturur. Gelin şimdi bayraklar kavramının alt başlıklarından olan boğa bayrağı ve ayı bayrağı kavramlarına bir göz atalım.

Kripto Para Grafiklerinde Boğalar ve Ayılar Nedir?

Bayrak kripto paranın fiyatlanma konusunda yaşadığı kararsız bir dönemin ve keskin bir fiyat hareketinden sonra ortaya çıkmaktadır. Direğe asılmış bir bayrağa benzer şekilde grafik ekranında görüntülenmektedir. Direk olarak tabir edilen alan ani hareketi ve bayrak da konsolidasyon yani kararsız olan dönemi ifade eder.
Kripto para grafiklerinde karşımıza çıkan boğa bayrağı ve ayı bayrağı hakkında konuşalım. Peki bu, boğa bayrağı nedir ve ayı bayrağı nedir?

Boğa bayrağı, boğa sezonunda olduğu gibi yükseliş trendini ifade etmektedir. Kararlı bir yükseliş eğilimi gösterir.

Ayı bayrağı da, ayı sezonunda olduğu gibi düşüş trendini ifade eder ve kararlı bir düşüş eğilimini göstermektedir.

Teknik Analiz Nedir?

Yatırımcılara, teknik analiz dendiğinde yatırımcıların aklına sadece matematiksel çıkarımlar gelse de fiyatların seyir yönünü yatırımcılara gösteren haritalardır. Daha da açık bahsetmek gerekirse işlem yapılmak istenen kripto değerinin geçmişte nasıl fiyatlar oluşturduğuna, gelecekte de nasıl fiyatlar oluşturabileceğine dair tahminlere dayalı olarak alım satım işlemlerinin hangi değerler üzerinde yapılması gerektiğine dair yatırımcılara yardımcı olan haritalardır. Yatırımcılar teknik analiz konusunda internet üzerinde ücretli ya da ücretsiz olarak teknik analiz eğitimi alma alabilirken, bu sayede teknik analiz yöntemleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olma imkanına sahip olabilmektedir.

Teknik Analiz Ne İşe Yarar?

Bu konuda yatırımcının aklına teknik analizin faydaları nelerdir ve teknik analiz ne işe yarar gibi sorular gelmektedir. Teknik analiz bir kripto yatırımcısının ya da yatırımcı adayının yatırım yapmak istediği kripto para değerine dair daha fazla bilgi sahibi olmasını sağlar. Risk oranını düşürerek daha fazla kar elde etme imkanına sahip olur. Bu konuda kendini geliştiren yatırımcıların daha fazla kazanç elde ettikleri, kulaktan doğma bilgilerle yatırım yapan kişilerden daha fazla olduğu görülmektedir.

Teknik Analiz Nasıl Yapılır?

Teknik analiz geçmişten gelen bilgilerin de kullanıldığı, temel analize göre çok daha sağlıklı veriler sağlamaktadır. Ancak şunu belirtmek gerekir ki; teknik analiz de dahil olmak üzere hiçbir analiz yöntemi yatırımcısına %100 sonuç vermez. Ancak bir kripto para için yatırım yapmak isteyen bir yatırımcı teknik analizine iyice bakması, üzücü sonuçlar yaşamaması için gerekirse bunu başka yöntemlerle de karşılaştırması gerekmektedir. Çünkü çok ünlü de olsa bu konularla ilgili çok başarılı çalışmaları da olsa, tüm yatırımcıların yaptığı teknik analiz birbirinden farklı olabilir, yatırımcı bu analizler doğrultusunda kendi risk analizini oluşturmalıdır.

Teknik analiz yapabilmek için öncelikle grafik okumasının iyi bilinmesi gerektiğini hatırlatmak isteriz. Bunun yanında teknik analiz yöntemleri ve teknik analiz indikatörleri aşina olunması gereken bir başka husustur. Teknik analizde yaygın olan indikatörler Hareketli Ortalamalar (MA), Moving Average Convergence Divergence (MACD), Relatif Güç Endeksi (RSI) Momentum ve Skokastik indikatörlerdir.

Bu indikatörlerden kısaca bahsetmek gerekirse;
Hareketli Ortalamalar (MA): Gelecekte oluşabilecek fiyatları göstermenin aksine, geçmiş fiyatlara dayalı bir göstergeye dayalı olduğu gecikmeli olarak mevcut yönü gösteren bir indikatördür.

Moving Average Convergence Divergence (MACD): Fiyatların iki farklı hareketinin ortalaması arasındaki bağı yatırımcıya gösterir. Yatırımcı için önemli bir bilgi kaynağıdır.

Relatif Güç Endeksi (RSI): Periyodlardaki kapanış değerlerini bir önceki kapanış değerleriyle karşılaştırdıktan sonra hesaplanan orta ve kısa süreli trendin yönü hakkında yatırımcıya fikir vermeye yarayan indikatördür.

Momentum: Yatırım yapılan kripto değerinin belirlenen bir zaman diliminde yatırımcısına yaşattığı kazanç ya da kayıpları gösteren bir indikatördür.

Skokastik: Belirlenen bir periyodda yaşanan yüksek ve düşük değerlerin kripto paranın mevcut değerine olan yakınlığını yatırımcılara göstermektedir.

Tüm bunların ışığında yatırımcılar yapmak istediği kripto para ile ilgili teknik analizlerini yapabilmektedir. Örnek olarak kripto para dünyasının amiral gemisi Bitcoin için Bitcoin teknik analizi nasıl yapılır sorusu da bu tür çalışmalar dahilinde yapılabileceğini belirtelim.

En iyi Kripto Para Grafik Analiz Uygulamaları

Binance

2017 yılının temmuz ayında kurulan Binance, hem ülkemizde hem de dünyada en popüler kripto para dendiğinde insanların aklına gelen ilk kripto para borsasıdır. İşlem hacmi bakımından dünyanın en büyük kripto borsası olan Binance; kripto para yatırımcıları için alım satım yapılan ara yüzünde, alım satım analizleriyle içerisinde oldukça kullanışlı araçları ve seçenekleri kullanıcıların hizmetine sunmaktadır. Bunların ne olduğundan bahsetmemiz gerekirse
derinlik grafikleri, teknik göstergeler, mum grafikleri, zaman aralıkları ve çizim araçlarıdır.

Binance üzerinde bir kullanıcı işlem yapmak istediği bir kripto para üzerinde teknik analiz yapmak istediğinde; site üzerinde bir şablona bağlı kalmadan işlem yapmak istediği kripto paraya dair analizi istediği gibi kişiselleştirebilmektedir. Kullanıcılar Binance’e internet bağlantısı olan bir bilgisayardan, tabletten ve cep telefonundan rahatça erişim sağlayabilir. Play Store ve App Store üzerinde Binance’in uygulamalarının olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.

Bitpanda

2014 yılının Ekim ayında Avusturya Viyana merkezli olarak kurulan, “Avrupa’nın güvenli kripto ve coin para borsası” mottosuyla çalışan bir kripto para borsasıdır. Kullanım olarak yatırım yapmak isteyen kullanıcılarına oldukça kolay ve anlaşılır bir ara yüz sunan Bitpanda, grafik analizleri için de kullanıcılarına basit ve anlaşılır bir kullanım sunmaktadır. Yapmanız gereken, işlem yaptığınız ya da yapmak istediğiniz bir kripto parayı belirlemek. Daha sonra panel kısmına varlıklar bölümünden belirlediğiniz kripto para grafiği üzerinde istediğiniz bir grafik üzerine tıklayarak kripto paraya dair bilgiye sahip olabilirsiniz. Ancak bu bilgiler size sınırlı geldiyse detaylı görünüm üzerinden öncelikle görüntülemek istediğiniz zaman dilimini, bu zaman dilimindeki en düşük ve en yüksek fiyatını, bu zaman dilimindeki en etkin fiyatı görüntüleyebilirsiniz.

Coinbase

2012 yılında Amerika’da herkesin kolay bir şekilde Bitcoin alım ve satım işlemi yapabilmesi için kurulmuş bir kripto para platformudur. Kullanıcıların basit ve anlaşılır bir ara yüz sunan Coinbase, kripto para dünyasına yeni başlayan yatırımcıların uğrak noktalarından olan bir platformdur. Karıştırılmaması gereken bir durum da Coinbase aynı zamanda Coinbase Pro olarak da farklı bir platformda da hizmet vermektedir. Yazımızın konusu olarak da Coinbase muadili olan diğer platformlara göre grafik konusunda biraz daha sınırlıdır. Zaman aralığı olarak geniş imkanlar sunsa da grafik olarak pro sürümüne göre oldukça sınırlıdır. Zaten bölümün başında da dediğimiz gibi yeni kullanıcılar için, öğrenmek isteyenler için yeterli olduğunu düşünmekteyiz.

Bitstamp

2011 yılında Slovenya merkezli olarak kurulan dünya kripto borsa platformlarının öncülerinden ve ilk kurulanlarındandır. Yatırımcılara yüksek oranda kar ettirme amacı güderken, yatırımcılardan düşük oranda ücret almayı benimsemektedir. Gerek internet sitesi gerekse Play Store ve App Store’dan indirilebilen mobil uygulamaları kullanıcıların kolayca anlayabileceği ara yüzlere sahiptir. Kullanıcıları için olabildiğince basit ve anlaşılır grafiklerin, işlevselliğinin yüksek olduğu kısa bir incelemenin ardından anlaşılmaktadır. Verilen alış ve satış emirleri, fiyatlandırmalara dair bilgiler, bunlara dair grafikler ve istatistikler kripto para piyasasında sınırlı bir bilgiye sahip insanların da anlayabileceği türdendir.

Grafik analizlerinde diğer bir çok sitede yer alan "Mum Grafiği, Çubuk Grafiği, İçi Boş Mum, Heikin Ashi, Çizgi, Alan ve Temaslı Çizgi" gibi seçenekler yer alırken bu kapsamda yatırımcının belirleyebildiği zaman aralığında yaşanan değişim gözlenerek işlem yapılmak istenen kripto paraya dair bilgiler yatırımcının hizmetine sunulmaktadır.

Gate.io

2013 yılında Çin merkezli olarak kurulan Gate.io dünyanın önde gelen kripto borsalarından biridir. 2017 yılında yaptığı yeniden yapılanmayla da İlk Borsa Teklifi (İEO) olarak adlandırılan alımların da yer aldığı bir platform olarak kullanıcıların dikkatini çekmiştir ve günümüzde bu noktada önemli bir yere sahiptir. Kullanım ara yüzü olarak çok fazla içerik barındırmaktadır ve benzeri olan uygulamalar ile benzerlik göstermektedir. Grafik analizi olarak ise biraz karışık olduğunu söylemek mümkündür.

Farklı platformlarda yatırımcılar işlem yaptıkları kripto para üzerinde kendilerince sınırlar belirleyerek işlem yapabilirken Gate.io’da bu tür özelleştirmeler biraz sınırlıdır ve yatırımcıların kafalarının karışmasına neden olabilecek yoğun işlemler oluyor gibi görüntüler olabilmektedir. Yatırımcılarına güvenli bir ortamda yatırım imkanı sunan Gate.io, yeni başlayan kullanıcıların işlem yapması için biraz riskli ve karmaşık platform olarak görülmektedir.

Bitlo.com

Bitlo.com 2018 yılının Haziran ayında kurulan bir Türk kripto para borsasıdır. Basit kullanıma olanak sağlayan ara yüzü, kolay anlaşılabilir içeriklerle kullanıcılarına hizmet vermektedir. Kullandığı grafik analizi uygulamaları ile her geçen gün kendisini geliştiren yatırımcıların bu konuda yaşadığı hassasiyetin farkında olarak çalışmalarını sürdürmektedir.

Kucoin

2017 yılının Mayıs ayında daha önce Ant Financial ve iBox PAY gibi projelerde çalışmış deneyimli iş uzmanlarından oluşan bir grup tarafından kurulan Kucoin her 4 kripto yatırımcısından birinin yatırım yaptığı dünyanın en büyük Altcoin borsası olarak tanımlamaktadır. Yüksek işlem hacmi, yeni çıkan bol sıfırlı kripto paraların da dahil olduğu zengin kripto para çeşitliliği, para çekme ve yatırma işlemlerinde düşük komisyon alması nedeniyle kullanıcıların tercih ettiği platformlardan biridir. Grafik analizleri olarak da oldukça başarılı sonuçlar veren Kucoin işlem yapılmak istenen kripto para üzerinde anlık değişimlerinden 1 hafta önceki durumuna kadar en düşük ve en yüksek noktalarını, işlem hacmini ve risk faktörlerini barındıran gelişmiş bir grafik uygulamasına sahiptir.

Kraken

2011 yılında kurulmasına rağmen ticari faaliyetlerine 2013 yılında ticari faaliyetlerine başlamıştır. Dünya üzerinde çeşitli para birimleri üzerinden yatırımcılarına hizmet vermektedir. Grafik analizleri konusunda oldukça başarılı bir şekilde hizmet veren Kraken UX bakımından kaliteli grafikler barındırmaktadır. İçerisindeki eğitim uygulamaları ile İngilizce bilenlere yönelik oldukça faydalı bir platformdur.

Paribu

2017 yılından itibaren Türkiye merkezli olarak kullanıcılarına hizmet veren Paribu, genel anlamda Türk kullanıcıların kripto para borsasına giriş yaparken ilk kullandığı platformdur. Başlarda çok fazla kripto para seçeneği bulunmayan Paribu son zamanlarda yaptığı atılımlarla bünyesinde son dönemin popüler kripto paralarını barındırmaktadır. Özellikle Fan Tokenlar özelinde oldukça çeşitli seçenekler sunmaktadır. Ancak grafik konusuna geldiğimizde grafik analizi diğer rakiplerine göre biraz geri planda kaldığını söyleyebiliriz. Kripto para yatırımcıların çok fazla önem verdiği, yazımızın daha önceki bölümlerinde yer alan mum grafiklerin Paribu’da olmadığını görmekteyiz. Ancak kısa zamanda yaptığı önemli atılımlarla piyasada kendine haklı bir yer edinen Paribu’nun bu eksiğini de kısa zamanda gidereceği beklenmektedir.

BtcTurk

Türkiye Merkezli olarak çalışan ve 2013 yılında Türk kripto piyasasında öncü olarak kurulan bir firmadır. Türk lirası ile ilk Bitcoin alım ve satım işlemlerinin gerçekleştirilebildiği olma özelliğine de sahiptir. BtcTürk Türkiye'nin Türk lirası tabanlı ilk kripto para alım satım platformu olarak kullanıcılarına hizmet vermeyi sürdürmektedir. Yabancı borsalara göre komisyon oranı biraz daha fazla olsa da Türkiye’den kripto para borsasına özellikle Bitcoin üzerinde yatırım yapmak isteyenlerin tercih ettiği platformların başında gelmektedir.

Yatırım yapılmak ya da herhangi bir kripto para hakkında bilgi sahibi olmak için gerekli grafik analizi özelliklerine sahiptir. Grafik analizinde Mum Grafiği, Çubuk Grafiği, İçi Boş Mum, Heikin Ashi, Çizgi, Alan ve Temaslı Çizgi gibi seçenekleri ve argümanları ile belirlenebilecek geniş zaman aralığı ile yatırımcılar geniş perspektifte kripto paraya dair bilgiye sahip olabilmektedir.

Benzer Yazılar

Gelbaba İşletme

Markanız için hemen işletme hesabı açın.

Hesap Aç
Gelbaba İşletme

Markanız için hemen işletme hesabı açın.

Hesap Aç

Benzer Yazılar

Gelbaba İşletmeye Katılın

Hemen ücretsiz kaydolarak üyeliğinizi başlatın.

Ücretsiz İşletme Hesabı Açın