Anasayfa gelbaba Gelbaba Portal gelbaba Finans ve Ödeme Sistemleri gelbaba Metaverse Arazisi Nasıl Alınır?

Metaverse Arazisi Nasıl Alınır?

Metaverse Arazisi Nasıl Alınır?

İnsanlık tarihini çağlara ayıran tarihçiler günümüz zamanını internet çağı olarak nitelendirse herhalde hiç kimse buna itiraz edemez. Bundan 30 yıl öncesinde temeli atılan günümüz internet teknolojisi özellikle son 15 yıl içinde hayatımıza hiç çıkmamak üzere girmiştir. İnsanlar günlük hayatta birçok işi internet aracılığıyla pratik bir şekilde yaparak hem zaman hem de emek konusunda önemli miktarda tasarruf sağlamıştır.

Yıllar önce devasa boyutlarda bilgisayarların yaptığı işin on binlerce katını şimdiki ufacık bilgisayarlar telefonlar yapmaktadır. Geçen yıllar aritmetik olarak artış gösterse de teknolojinin hızı ve insanların hayatında kapladığı yer geometrik olarak artmaktadır. 50 yıl öncesinde sıradan insanların hayallerinin ötesinde olan şeyler günümüz insanı için sıradan bir hale gelmiştir. İnternet ve internet altyapısı ile güçlenen teknolojik gelişmeler baş döndürücü bir hıza ulaşmıştır. İnsanların bir araya gelerek düzenlediği toplantıların yerini çeşitli platformlar üzerinden gerçekleşen online toplantılar, yeme içme, giyim ihtiyaçlarının giderilmesi için yapılan alışverişler yerini online alışverişler, hatta kültürümüzde önemli bir yer tutan bayramlaşmanın yerini de online bayramlaşmalar almıştır. Bu örneklerin dışında da online ifadesi bir çok kavramın önüne gelerek onları yeni bir formata evirilmesini sağlamıştır. Bundan 2.500 yıl önce yaşamış Heraklitos’un “Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir” günümüz teknoloji dünyasını ifade eden yerinde bir sözdür.

İnternet dünyasının yaptığı yeni atılım olan metaverse kavramı hiç farkında olmadığımız bir şekilde hayatımızda yer etmiştir. Bundan kısa bir süre öncesine kadar sınırlı sayıda bilgi sahibi olduğu metaverse, günümüzde birçok insanın az ya da çok bilgi sahibi olduğu yeni bir dünyanın kapılarını insanoğluna açmıştır. Bir bilim kurgu filmini andıran metaverse dünyası birçok insanın hayatının merkezine yerleşmiştir. Oyun dünyasıyla karşımıza ilk olarak çıkan metaverse sınırlarını çok genişlemiştir. İnsanların gerçek hayatta yaşadığı dünyanın yanında ikinci bir dijital dünya haline gelmiştir. Fantastik gibi görünse de insanlar metaverse evreninde arsa satın alıyor, buralara bina kuruyor, bu binaları kiralıyor. Belki de insanlar gerçek anlamda hiç göremeyeceği, gidemeyeceği dokunamayacağı bir alanda kendilerine yer edinirken dijital anlamda da kendilerini bu evrende tanımlıyorlar. Gerçi günümüz teknolojisinde metaverse evrenini görmek, gitmek, dokunmak imkânsız gibi görünürken baş döndürücü bir hızda ilerleyen teknolojiyle bunları yapabilme imkânı da oluşabilir. Kim bilir! Metaverse evreni ve oyunları hakkında daha önce yazdığımız Yeni Sanal Dünya yazımıza buraya tıklayarak erişim sağlayabilirsiniz.

Metaverse Evreni Nedir?

Metaverse kelime olarak meta-evren’in kısaltması olarak karşımıza çıkmaktadır. Sanalın ve gerçeğin birleştiği, insanların birbirleriyle sanal bir ortamda iletişim kurmasına imkân tanıyan, insanların farklı cihazlar aracılığıyla hareketini sağlayan, insanların hayatına giren yeni bir dijital dünyadır. Ayrıca bütün sanal dünyaların, artırılmış gerçeklik ve internetin toplamı dahil olmak üzere, neredeyse geliştirilmiş fiziksel gerçeklik ve fiziksel olarak kalıcı sanal alanın yakınsamasıyla oluşturulan kolektif bir sanal paylaşılan alan olarak tanımlanmaktadır.

Bu evrende insanlar bir şeyler edinmek için dijital para kullanırlar. Oyunlarda kullanılan ekipmanlar bu dijital paralar aracılığıyla kullanıcılar tarafından satın alınır. Burada oyunlar bir amaç olarak karşımıza çıkarken insanlar amaçsızca tamamen eğlence amaçlı da bu dünyada çeşitli aktivitelerde bulunabilirler. Artırılmış sanal gerçeklik cihazlarıyla insanlar bu dünyada seyahat edebilmektedir.

Özetle bu dünya artırılmış sanal gerçeklik ürün ve hizmetlerini içeren bir evrendir. Peki bu metaverse ne işe yarar? Hayatımızda nasıl bir yeri olacaktır? Metaverse ekosistemi nedir? İçerisinde neler barındırır? İnsanlar bu dünyada kendilerini ifade ederken, diğer insanlarla iletişim kurarken, bu dijital dünyada sanal topluluklar oluştururken avatarları kullanırlar. İnsanlar avatarları aracılığıyla bu dünyada gün içinde sanal işyerlerinde çalışırken, toplantılar düzenlerken, bu toplantılara katılırken; iş sonrası da sinema, konser gibi kültürel aktivitelere katılırlar. Arkadaşlarıyla yemeğe çıkıp doğum günü kutlama imkânına sahiptirler. Gerçekleştirdikleri tüm bu aktivitelerin hesabını da cüzdanlarındaki kripto parayla öderler. Anlattığımız bu olaylar bir bilgisayar oyununu, hepimizin bir şekilde aşina olduğu “Sims” oyununu andırsa da tüm bunlar gerçek hayatta yaşanmakta. Hayatlarını sosyal medyada yaşamaya başlayan, kendilerini burada ifade eden, paylaşımlarıyla var olmaya çalışan insanlar; bu dijital dünyada da var olmaya başlamışlardır. Kulağa hala imkânsız gibi gelse de anlattığımız bu olaylar hayatımıza yavaş yavaş giren bir durumdur. Belki de baş döndürücü bir hızda, hiç anlayamadığımız bir zamanda biz de kendimizi bu dünyada bulacağız, bilemiyoruz...

Anlattığımız bu durumu gelin biraz da örneklendirelim. Roblox ve Fornite gibi çok sayıda oyunları içeren platformlar kendilerine bu dijital dünyada yer aldılar bile. Hatta milyonların takip ettiği konserler de bu dünyada gerçekleşti. Rap müzik sanatçısı Travis Scott bu dünyada beş sanal konseri 10 milyondan fazla oyuncu tarafından izlenmiştir.

Sadece eğlence dünyasında değil gerçek çalışma hayatında metaverse evreni yer almaya başlamıştır. Pandemi ile birlikte yaygınlaşan uzaktan çalışma modeliyle video konferans uygulamaları daha çok kullanılır hale gelmiştir. Bilişim sektörünün öncü kuruluşlarından Microsoft video konferans uygulaması Teams'te gerçek ve sanal dünyanın birlikte kullanılacağını duyurmuştur. Bu kapsamda Teams aracılığıyla toplantıya dahil olan çalışanların, kamera görüntüsü yerine üç boyutlu avatarlarını ya da animasyonlarını kullanarak kendilerini daha rahat hissedeceklerini böylece çalışma aidiyetlerinin artmasını hedeflediklerini belirtmiştir.

Sosyal medyanın öncü kuruluşlarından, en başarılı örneklerinden Facebook’un kurucusu ve CEO’u Mark Zuckerberg; Facebook’un ismini “Meta” olarak değiştirmesiyle “Metaverse” çok daha fazla bilinir olmaya başladı. Facebook Reality Labs yöneticisi Andrew Bosworth’un bu dijital dünyadaki ürünlerin birçoğunun önümüzdeki 10-15 yıl içerisinde tamamen hayata geçirileceğini ve Snow Crash tarzı bir çevrimiçi dünyanın çalışır duruma gelmesi için üstesinden gelinmesi gereken birçok teknik engel olduğunu belirtmiştir. Ancak günümüz teknolojisinin akıl almaz hızı bu süreyi çok daha kısa bir hale getirirse hiç kimse şaşırmaz. 2021 yılını 128 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin altıncı adam olarak tamamlayan Mark Zuckerberg’in yaptığı 10 milyar dolarlık ilk etap yatırımı bu projenin ciddiyetini ve ilerideki başarı şansının ne kadar yüksek olduğunu bizlere göstermektedir.

Metaverse dünyasının sadece görme ve işitme hislerimize hitap edeceğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. İnsanların bu dijital dünyada nesneleri hissetmesi de mümkün olabilecek. Kendi Instagram profilinde Metaverse için geliştirilen eldivenleri paylaşan Mark Zuckerberg; “Meta'nın Reality Labs ekibi, Metaverse'de gerçekçi bir dokunma hissi yaratmak için dokunsal eldivenler üzerinde çalışıyor. Bir gün sanal nesnelere dokunduğunuzda doku ve baskı hissedebileceksiniz” açıklamasında bulunmuştur. Bu açıklama bu çalışmanın da çok yakın bir zamanda hayatımıza gireceğinin bir habercisidir.

Görüldüğü üzere metaverse’in de kendine has bir metaverse ekosistemi bulunmaktadır. Her dünyanın kendine has bir alfabesi olduğu gibi Metaverse dünyasının da kendine has bir alfabesi vardır. Burada geçen kavramlardan bahsetmek gerekirse;

  • Artırılmış gerçeklik: Gerçek dünyayı esas alan bu teknolojiye bilgisayar tarafından oluşturulan görüntüler de eklenir. Satın alınmak istenen bir kıyafetin tüketici üzerinde nasıl duracağının gösterilmesinde kullanılır.
  • Meatspace: Sanal ortamın aksine fiziksel dünyayı ifade eder.
  • Mixed reality: Karma gerçeklik olarak Türkçe’ye çevrilen bu kavram, gerçek nesneler gibi görünen ve hareket eden sanal nesnelerin eklenmesiyle gerçek dünyanın bir görünümü ortaya çıkar. Burada hem gerçek hem de sanal nesnelerle iletişime girilebilir.
  • Multiverse: İnternet, sosyal medya ve teknoloji bağlamında birbirinden bağımsız olarak çalışan farklı platformlara atıflar vardır. Günümüz popüler platformları Instagram, Twitch, Discord, Minecraft gibi insanların oyun oynadığı, alışveriş yaptığı, diğer insanlarla etkileşimde bulunduğu, sosyalleştiği platformların tek bir evrende; metaverse evreninde toplanacağı beklenmektedir.

Metaverse Nasıl Ortaya Çıktı?

Neal Stephenson’un 1992 yılında yayımlanan “Snow Crash” adlı bilim kurgu türündeki romanında metaverse terimi karşımıza çıkmaktadır.
Mark Zuckerberg “internetin vücut bulmuş hali”, “yeni nesil internet olarak” metaverse tanımı yapmaktadır.

Facebook’un bu konuya eğilmesiyle birlikte metaverse kavramı daha da ön plana çıkmıştır. Metaverse ile sanal bir dünya oluşturulacağı öngörülmektedir. Bu dünyada geçerli sanal paralarda kripto para piyasalarında listelenmektedir. Bu sanal dünyaya ilk entegre olan yer de Güney Kore’nin Seul kentidir. Teknolojinin öncü ülkelerinden Güney Kore’nin burada yer alması da şaşırtıcı bir durum değildir elbette.

Kullanıcıların verilerinin yer aldığı çok büyük bir veri havuzuna sahip Facebook’un yapay zeka temelli bir dünya oluşturabileceği yönünde de endişelerin bulunduğunu her şeyin toz pembe olmadığını belirtmemiz gerekir.

Metaverse Arsası Nedir?

Metaverse evreninin son zamanlarda hayatımızda yer ettiği kavramlardan biri de metaverse arsaları, bir başka deyişle de metaverse arazileridir. Peki yatırımcılar için yeni bir yatırım aracı olan metaverse arsa ne demek, Metaverse arsa satın almanın faydaları neler, neden Metaverse arazileri satın alınıyor gibi soruları yazımızın bu bölümünde cevaplamaya çalışacağız.

Metaverse arsa, WEB 3.0 ile birlikte geleceğin dünyası olarak adlandırılan sanal dünyada bilgisayarlar, android cihazlar ve 3D cihazlar üzerinden oluşturulan arazilerdir. Metaverse ekosisteminin yatırımcılarına en yüksek oranda kar ettirdiği yatırım araçlarıdır. Gerçek dünyadaki araziler gibi, metaverse arazileri de alınıp satılabilen, kiralanabilen yatırım aracıdır. Bu araziler değer kazandığı gibi değer de kaybedebilmektedir. Kripto yatırımların aksine metaverse arazilerinde kiralama imkânı olduğu için bu yatırımlardan farklı bir gelir elde etme, bir başka deyişle pasif gelir elde etme imkânına sahip olabilmektedir. Yatırımcılar sahip oldukları arazilere binalar, araçlar, oyunlar veya her türden 3B nesne ile inşa edebilir ve bu varlıkları kira geliri elde edebilmektedir.

Kiralama konusunda dikkat edilmesi gereken husus, arazi satın alınan platformda kiralama imkânının olup olmamasına bakılmamasıdır. Çünkü metaverse arazisi satışı yapılan her platformda kiralama seçeneği bulunmamaktadır.

Yatırımcıların aklına gelebilecek bir soru alınmak istenen bir yer satıldıktan sonra bir daha alınabilir mi? Bir platform üzerinden satılan arazi aynı platform üzerinde bir başka yatırımcı tarafından satın alınamazken, aynı bölge başka bir platform üzerinde satın alınabilmektedir.

Her metaverse yer aldığı platformlarda farklı bir boyuttadır. Örnek olarak Decentraland Metaverse 90.601 (16m x 16m) parselden oluşurken Sandbox Metaverse ise 166.464 (96 x 96 adet) araziden oluşmaktadır.

Gerçek hayatta bir yer satın almak istediğimizde yerine getirmemiz gereken koşullar varken, metaverse evreninde de arsa satın alırken yerine getirmemiz gereken koşullar bulunmaktadır.
Bunun için öncelikle bir metamask cüzdanı edinmek gerekmektedir. Daha sonra arsa satın almak istenilen platformu belirleyin ve bu platform üzerinden metaverse coin alın. Bütçeniz doğrultusunda size en yüksek oranda kar getirecek araziyi belirleyin ve metaverse coinleri ile bu araziyi satın alın.

Peki bir önceki paragrafta geçen metaverse coin nedir? Metaverse coinler metaverse arsa almak için üretilmiş coinlerdir. Metaverse coinleri Atlas, Axie gibi coinlerdir. Bu coinler ile metaverse arazi alım satım işlemleri yapabilirsiniz.

Metaverse coin almak isteyen yatırımcılar Gate.io, Binance, Pancakeswap ve mexc.io kripto para borsaları üzerinden bu coini alabilir. Bu konuda Türk yatırımcıları üzebilecek nokta Türk kripto para borsalarında metaverse coinlere henüz yer verilmemektedir.
Bazı sanal evrenlerin de coinleri bulunmaktadır. Arjantinlilerce kurulan ve dünyanın en büyük sanal evreni olarak kabul edilen Decentraland’ın coini MANA’dır.

Tüm bu işlemleri yaptıktan sonra Metaverse arazi almak işte bu kadar kolay!

Metaverse Arsa Fiyatları Nedir?

Her ticari faaliyette olduğu gibi metaverse evreninde de metaverse arazi fiyatları yatırımcıların arz ve taleplerine göre değişkenlik göstermektedir. Arsa fiyatları yatırımcıların platforma yönelik talepleri, platformun bilinirliği, güvenlik durumu, içerisinde bulunan zamanın koşullarına göre değişmektedir.

Metaverse evreninde dünya haritası her platformda farklı şekilde parsellendiği için, bir platformda satılan bir araziyi başka bir platformda satın almak mümkün olabiliyor. Bu noktada tükenmeden ya da kıtlıktan söz etmek gibi bir durum söz konusu olamaz. Örneğin İstanbul’un en değerli yerlerinden birinde yer alan Beşiktaş Futbol Kulübü’nün stadyumunun bir platformda satılması diğer platformlarda da satılamayacağı, tükendiği anlamına gelmemektedir.

Metaverse arazileri de günlük hayatta satın alınabilen araziler gibi olduğunu, yatırım yapmak isteyen insanlar için yeni bir yatırım aracı olduğundan bahsetmiştik. Ülkemiz özelinden gidersek Metaverse evreninde İstanbul ilinde yer alan arazilere özellikle İstiklal Caddesine ve Çırağan Caddesine yatırımcıların yoğun bir ilgisi bulunmaktadır. Bu tür talepler bu arazilerin fiyatını artırırken, yatırımcılar için yüksek kar oranlı yatırımlar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Sadece İstanbul değil Ankara’da Çankaya, Yenimahalle, Keçiören gibi ilçeler en fazla ilgi gören yerler olurken, özellikle Kızılay bölgesi çevresine yüksek bir talep bulunmaktadır.

İzmir’de ise Karşıyaka, Konak, Çeşme gibi ilçelere yatırımcıların talebi bulunurken, Kordon ve Bostanlı bölgesi özel ilgilenilen bölgelerdir.
Türkiye geneline bakıldığında gerçek hayatta değerli yerlerin metaverse evreninde satıldığı görülürken, kalan araziler de ileride değer kazanma potansiyelli arazilerdir. Basında yer alan bir haberde kısa süre öncesinde 13 bin dolara satılan bir arazinin yanı başındaki bir arazinin yaklaşık bir milyon değere ulaşması sektörün ileriye dönük potansiyelini bizlere göstermektedir.

Metaverse evreninde güncel metaverse arsa fiyatları değişim göstermektedir. Bu nedenle ne kadara metaverse arsası satın alabilirim sorusunun cevabı günden güne değişmektedir. Sonuç olarak bu yatırımlar ile ilgilenen kişilerin araştırmalarını doğru kanallar ile yapıp, satın alma kararı verdiklerinde ise ellerini çabuk tutmasında fayda vardır.

Metaverse Evreninden Arsa Alınabilen Platformlar

Sizlere metaverse evreninden arsa alınabilen platformlar bahsetmeden önce, kripto para dünyasına dair yazılarımızda sıklıkla bahsettiğimiz; bu tür yatırımlarda üzücü sonuçlar yaşanmaması için yatırım yapılacak platformun iyi araştırılması, güvenilirliğin sorgulanması, doğru zamanda yatırım yapılması gerektiğini bir kez daha altını çizerek hatırlatmak isteriz.

Yazımızın bundan önceki bölümlerinde metaverse evreni ve metaverse arsalarıyla ilgili sizleri bilgilendirmeye çalıştık. Soyut bir kavram olarak görünse de milyon dolarların döndüğü bir sektör olarak gerçek hayatta yerini almıştır. Peki kripto para piyasasında yer alan kurallara benzer aşamalarla yatırım yapabileceğiniz, yatırımcısına yüksek oranda kar getiren metaverse arsa nereden alınır? İşte Metaverse evreninde arazi satın alabileceğiniz metaverse pazar yerleri;

Decentraland
• The Sandbox
• OVR
• Superworld
• Axie Infinity
• Blocktopia
• Lunacia
• MatrixWorld Land Sale
• nextearth.io
• Dvision Network
• Myneighboralice
• Genesis City

Bu saydığımız platformlardan metaverse arazileri satın alabilirsiniz. Fiyatların hızla arttığı ve değerli arazilerin hızla tükendiği şu dönemde siz de metaverse arazisi satın almak istiyorsanız elinizi çabuk tutmanız gerekebilir. Metaverse dünyasına ait benzer yazılara gelbaba.com sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz. Bu ve bunun gibi birçok konuya dair birçok yazı internet sitemizde mevcuttur. Gelbaba Portal olarak herkese güvenli ve bol kazançlar dileriz.

Benzer Yazılar

Gelbaba İşletme

Markanız için hemen işletme hesabı açın.

Hesap Aç
Gelbaba İşletme

Markanız için hemen işletme hesabı açın.

Hesap Aç

Benzer Yazılar

Gelbaba İşletmeye Katılın

Hemen ücretsiz kaydolarak üyeliğinizi başlatın.

Ücretsiz İşletme Hesabı Açın